Szerb és magyar lovas rendőrök járőröztek a Városligetben

Lovasrendorok 202308 2

Háromnapos képzésen vettek részt szerb lovas rendőrök a Készenléti Rendőrségnél (KR). A gyakorlat utolsó feladata egy közös járőrszolgálat volt a Városligetben.

A Szerb Rendőrség Lovas Alosztálya évekre visszanyúló munkakapcsolatot ápol a Készenléti Rendőrség (KR) Lovas Alosztályával. Emlékezetes állomása volt a két szerv közötti kapcsolatnak, amikor 2017-ben a szerb rendőrök részt vettek azon a csapatszolgálati gyakorlaton, amit az egykori Mezőhegyesi Cukorgyár területén hajtottak végre.

Az elmúlt évek alatt többször is közös gyakorlatot tartott a két lovas egység. Legutóbb a múlt héten járt Budapesten három szerb lovas rendőr. Háromnapos képzésen vettek részt a KR Mosonyi utcai objektumában, ahol a rendőrségi lovarda is van. A tréningnek része volt a páros és nagyosztályban lovaglás, de végrehajtottak közösen alakzati lovaglást is, benne csapatszolgálati és protokollfeladatokkal. A magyar rendőrök ezen túl teljes betekintést adtak szerb kollégáiknak a lovasokat támogató egyes szakemberek (állatorvos, szíjgyártó, a patkolókovács) munkájába is.

A két nemzet lovas rendőrei a lovak kiképzésével kapcsolatos tapasztalataikat is megosztották egymással. Mint kiderült, számos egyezés van a két szerv lókiválasztása és kiképzése terén. A lovakkal szemben támasztott alapvető követelmények terén – legyenek kiegyensúlyozottak, nyugodtak és kiváló egészségi állapotúak – teljes mértékű azonosság mutatkozott. Ugyanakkor kiderült, a szerb rendőrök a nagyobb marmagasságú sportlovakat részesítik előnyben a szolgálati állatok kiválasztása során. Mindezt a készenléti rendőrök testközelből is tapasztalhatták, hiszen a szerb kollégák a képzésre két lovat is magukkal hoztak.

Az utolsó napon közös szolgálaton vettek részt. A turisták számára közkedvelt helyszínre, a Városligetbe mentek ki lóháton, és ott hajtottak végre különböző feladatokat. Útközben egy fotó erejéig megálltak a szerb nagykövetség épülete előtt is.

A két egység közötti együttműködést még szorosabbra kívánják fűzni, így a jövőben akár egy-egy olyan focimeccs biztosításában is közösen vehetnek részt, amiben mind a két nemzet érintett. Emellett pedig közös lovas határszolgálatot is terveznek.

Forrás és fotó: Police.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek