Bálba mentek a Nemzeti Lovas Díszegység huszárjai

Annabal2023 og

A korábbi évekhez hasonlóan a balatonfüredi Anna-bálon a Készenléti Rendőrség lovasaiból álló Nemzeti Lovas Díszegység is részt vett. A nemzeti trikolor egyenruhát viselő huszárok, valamint lovaik ezúttal is nagy sikert arattak jelenlétükkel.

Lovak és lovasaik a bál előtt a tavalyi bál szépe hintóját kísérték végig Balatonfüreden, majd díszsorfallal köszöntötték a 198. Anna-bál résztvevőit, a nagyszabású rendezvény másnapján pedig már az Anna-bál újdonsült Szépének, illetve udvarhölgyeinek biztosítottak díszkíséretet.

A Nemzeti Lovas Díszegység élén Kenderes, a sárga mezőhegyesi gidrán volt a parancsnoki ló, Jagelló, a szürke mezőhegyesi sportló vitte a csapatzászlót. Mezőhegyes lovassági zászlaját Tüzér, míg az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézettel szorosan együttműködő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. zászlóját pedig Béres hordozta. Utóbbi két ló mindegyike fekete nóniusz, ahogy a díszegység többi tagjai is.

A Nemzeti Lovas Díszegység huszárai a 8. Coburg huszárezred egyenruháját viselik: piros nadrágjukkal, fehér kesztyűben és zöld felsőruházatukkal jelenítik meg a nemzeti trikolort.

A huszárság modern kori megjelenítése 2001. január 1-je óta tartozik a rendőrség feladatkörébe, az akkori belügyminiszter hozta létre Magyarország Nemzeti Lovas Díszegységét. A díszegység bázisát a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály állománya, valamint a területi szervek lovas szolgálata adja.

A magyar huszár a Hungarikum Bizottság döntése értelmében 2017-ben a hungarikumok közé is bekerült.

Idén első alkalommal Erdélyből a Homoródmenti Hagyományőrző Hannover Huszárok is a díszegység tagjai voltak meghívottként. Az aradi vértanúk egyike, Kiss Ernő honvéd altábornagy a Hannover-huszárok parancsnoka volt. Kiss Ernő szorosan kötődött az Anna-bálhoz, itt ismerte meg későbbi feleségét.

Forrás és fotó: Police.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek