A Tavaszi Kupával megkezdődött a versenyszezon a lovastornászoknál

Tavaszikupa2023 og

A lovastornászok hagyományos Tavaszi Kupája ezúttal sem igazán tavaszi időjárásban nyitotta az évet a Pannon Lovasakadémián. Az évkezdethez képest viszonylag sok, kilenc egyesület és közel 70 versenyző vett részt a versenyen.

Bár a műlovas szezon már korábban rajtolt, a lovakkal most mérették meg magukat először a lovastornászok. Két egyesület hegemóniája jellemezte a versenyt. A kisebb, lépéses számokban a Pasaréti Honvéd versenyzői vihették haza az aranyérmeket, mindjárt nyolcat, míg a magasabb kategóriában a Lovasakadémia SC tarolt öt arannyal.

A felnőtt női egyéni versenyben Somogyi Eszter (Herceg, Sándor Natália) állt a dobogó legfelső fokára, bár Herceg nem könnyítette meg a versenyző dolgát. Junior és leány egyéni, valamint páros kategóriákban a tavaly EB-ötödik junior csapat látványos fejlődésen átesett tagjai álltak az élre: a páros versenyben (bár most nem volt ellenfelük) Porcsa Lenke Júlia és Lázár Noémi (PM Star Lady, Villányi Krisztina) győzedelmeskedett, ezen kívül Noémi gyermek leány kategóriában is aranyérmet szerzett.

Porcsa Lazar paros rotated
Porcsa Lenke Júlia és Lázár Noémi (PM Star Lady, Villányi Krisztina)

A gyermek versenyben a Lovasakadémia versenyzői uralták a dobogót, Szita Eliza a második, Biczó Boglárka Hanna a harmadik helyen zárta a hétvégét. Junior kategóriában a szintén kaposvári Péter Ella állt az élre - mindannyiukat az Autómata nevű ló segítette.

P Eter Ella rotated
Péter Ella

A rekordszámú nevezőt felvonultató junior kategória második helyét Gyombolai Szonja Léna (MPSZSM, Déva Borka, Ács Kornélia), míg a bronzérmet klubtársa, Gaál Mária Gréta (MPSZSM, Déva Borka, Ács Kornélia) szerezte meg.

Fiatal lovastornász férfi egyéni kategóriában Basa Máté (Herceg, Sándor Natália) versenyzett.

Junior csapatban újoncként és egyedüliként lépett pályára a Szárnyaló Lovassport Egyesület (Garfield, Páska Ildikó.

A hazai kategóriákban sok esetben szintén rekordszámú nevező vett részt: C csapatban például öt együttes mérte össze tudását, amire nem volt példa az elmúlt húsz évben.

Az aranyéremnek ezúttal is a hazaiak örülhettek (PM Star Lady, Villányi Krisztina), második helyen a visszatérő Szilvásváradi Lovassport Klub Egyesület (Incitato XVII-4, Farkasné Kovács Ilona), harmadikként pedig a Pasaréti Honvéd Lovas SE (Fecske, Jancsecz Dorottya) zártak. Utánpótlás csapatban a Berri SE (Hajnal, Könyves-Tóth Eszter) végzett az élen.

Szintén nagy létszámú páros vett részt a versenyen, a 2-es korcsoportban Csák Lívia Mercédesz és Zala Petra (PHLSE, Fecske, Jancsecz Dorottya) végzett az élen, őket Karácsony Ramóna és Viola Emma (DSE, Zsoldos, Villányi Krisztina), valamint Szabados Janka és Zemlényi Léna (MPSZSM, Déva Borka, Gyombolai Sára) követte.

Az 1-es korcsoportban szintén a PHLSE versenyzői, Nagy-Baló Bori és Ombódi Angelika Gréta (PHLSE, Fecske, Jancsecz Dorottya) nyakába került az aranyérem, ezüstöt Fórján Elmira és Krizmájer Dorka (MPSZSM, Habsburg-Lothringen Eilika, Face to Face), bronzot pedig Kertész Annaflóra és Jakab Panni (MPSZSM, Habsburg-Lothringen Eilika, Face to Face) szereztek. Ombódi Angelika Gréta (PHLSE, Fecske, Jancsecz Dorottya) egyéni B kategóriában is aranyérmes lett, másodikként a kaposvári Szebényi Lili (LSC, Zsoldos, Villányi Krisztina), harmadikként pedig Keöves Róza (MPSZSM, Habsburg-Lothringen Eilika, Face to Face) zárta a hétvégét. Szintén a PHLSE versenyzője, Zala Petra (PHLSE, Fecske, Jancsecz Dorottya) nyerte az egyéni C kategóriát, őt Karácsony Ramóna (DSE, Zsoldos, Villányi Krisztina) és Krizmájer Dorka (MPSZSM, Hubertus, Ács Kornélia) követte. D1 kategóriában ezzel szemben a Budapesti Lovasklub színeiben Kiss Virág (Herceg, Sándor Natália) nyerte meg a versenyt, a dobogó második fokára Hamikus Viktória (MPSZSM, Déva Borka, Gyombolai Sára), a harmadikra pedig Hegedüs Luca (DSE, Zsoldos, Villányi Krisztina) állhatott.

A tavalyi amatőrök idén már az U kategóriában indultak, így ez a kategória is jóval népesebb lett. A fiatalabb korcsoportban Bernáth Jelena (PHLSE) győzött Fecskével, épphogy megelőzve a tehetséges szilvásváradi Kecskés Alexát (Incitato XVII-4). A dobogó harmadik fokára kissé leszakadva a Szárnyaló versenyzője, Corvin-Szabó Lilla (Furioso Aldato-7 Marcipán) állhatott. Az idősebbek között szintén a pasaréti Székely Boglárka győzött Fecske segítségével. Itt is szilvásváradi ezüst született Vincze Liliána révén (Incitato XVII-4). Bronzéremmel zárt az újonc Juhos Janka (BLK) a kaposvári Zsoldos hátán. Az utánpótlás lépésben pasaréti győztes avattak Csák Lívia révén (Fecske), ezúttal az ezüst is hozzájuk került Csőkör Emese személyében (6,133 pont), míg a bronz a BLK versenyzőjénél, Gyabronka Bertánál landolt, akit Zsoldos segített.

Talán az amatőr kategória szabályváltoztatásának köszönhetően, talán a kevesebb kezdő versenyző miatt, de most csak egy amatőr induló volt a versenyen, Molnár Elena (Pasaréti Honvéd LSE), aki Fecske segítségével 5,548 ponttal fejezte be a versenyt.

Folytatás április 27-30. között Kaposváron »

Forrás és fotó: Lovastorna Szakág

Kapcsolódó cikk
Kommentek