Lovastorna: fagyos Tavaszi Kupa

Lovastorna tavasz2022 og

Ha Kaposvár és lovastorna verseny, akkor szinte borítékolható az extrém hideg időjárás. Idén sem volt ez másként. Nem volt hát könnyű dolga a lovastornászoknak, első idei lovas versenyen.

10 egyesület vett részt az évadnyitón, de sokan közülük ló nélkül, és csak néhány versenyzővel érkeztek, bár a nemzetközi versenyre készülők mind ott voltak a rajtnál.

A legkisebbeknél az amatőr műlovas kategóriában két korcsoportban hirdettek győztest. Az idősebbeknél a győzelmet a Pasaréti Honvéd LSE versenyzője, Székely Boglárka szerezte meg (5,656 pont), második a soproni Helló-Art LE képviseletében Erdősi Kornélia, eredménye 5,024 pont. A fiatalabb korcsoportban soproni győztes fogadta a gratulációkat, Vasas Johanna 5,390 ponttal zárta a versenyt. Az ezüstérem a kaposvári Nagy István nyakába került (4,860 pont), a bronzérmet Erdei Fanni vitte haza 4,816 ponttal (Helló-Art LE). Az amatőr lovas versenyben csak egy induló volt, Csőkör Emese (PHLSE) személyében, aki Szellő hátán 5,858 ponttal zárta a versenyt. A páros versenyben két soproni duó vetélkedett, közülük a Fazakas testvérpár, Magdaléna és Szidónia vihette haza az aranyérmet 6,396 ponttal.

Az utánpótlás I. kategória kiskunhalasi háziversenyt hozott. A végeredményben Török Réka (5,844 pont) – Nagy Olívia (5,789 pont) – Futó Eszter (5,759 pont) dobogós sorrend alakult ki, mindannyian Aisa hátán versenyeztek. Sokkal népesebb volt az Utánpótlás lovas kategória, ahol két korcsoportra lettek bontva a résztvevők. Az idősebbeknél a Tündérkert SE versenyzője, Érsek Nóra állhatott a dobogó legmagasabb fokára a kaposvári Amira segítségével (5,941 pont). Másodikként Karaszi Judit zárt (Kiskunhalasi Lovasbandérium) Aisa hátán (5,765 pont), míg a bronzérem a kötelezőkben még vezető Láng Emese (Grand Hope LSME) nyakába került (5,523 pont), akit Fáklya segített.

A fiatalabbaknál a dobogó első két fokára a Berri SE versenyzői, Nagy Boglárka (6,154 pont) és Szabó-Kita Anna (5,652 pont) állhattak, őket a kaposvári Autómata segítette. A bronzérem itt is egy Grand Hope-os versenyzőhöz, Papp Rozinához került, eredménye 5,460 pont lett. A csapatversenyben a Sóskúti Manók csak öt fővel tudtak starthoz állni, így az emiatti jelentős levonással végül 4,625 ponttal zártak az újonc Déva Borka hátán. Lépés párosban két kategóriában hirdettek győztest, a rutinosabb kettősök között Kertész Annaflóra és Farkas Kamilla (MPKSZ) győzött 6,603 ponttal, míg az ezüstérem Fórján Elmira és Krizmájer Dorka (MPKSZ) nyakába került (6,443 pont), mindkét párost Déva Borka segítette. A 2. kategóriában a kaposvári Kászonyi Luca - Biczó Boglárka kettős 6,575 ponttal zárt az első helyen Autómata hátán.

A vágtás számok közül a D2-ben mindössze Zala Petra (PHLSE) indult, ő Szellő hátán 6,230 ponttal zárta a versenyt. A D1 kategória hat indulója közül Papp Viola (Grand Hope LSME) szerezte meg a győzelmet Fáklya segítségével, eredménye 5,777 pont lett. A második helyen egy pasaréti versenyző, Ombódi Angelika zárt Szellő hátán 5,589 ponttal, míg harmadikként a Magyar Póniklub Szövetség versenyzője, Petre-Miura Borka végzett (Valente) 5,467 ponttal. Szintén elég népes volt a C kategória, ahol a dobogó első három fokán a TEHETSÉG program részvevői végeztek szoros versenyben. A győztes Gyombolai Szonja lett (Tündérkert LSE) a kaposvári Amira hátán 6,398 ponttal, második Töreky Sophie (PHLSE) és Szellő (6,240 pont), míg harmadik szintén a Tündérkertes Hertel Csenge (6,239 pont), akit ugyancsak Amira segített. A B kategóriában nagyon szoros versenyben a kategóriában korelnök Hantos Orsolya (MPKSZ) győzött Valente hátán 6,286 ponttal. A második szintén egy TEHETSÉG programos versenyző, Nagy-Baló Bori (PHLSE) lett Szellő hátán (6,253 pont), míg harmadikként a kaposvári Szita Eliza végzett Amirán (6,251 pont).

A nemzetközi számokban mindig izgalmas az év első versenye, nem volt ez másként most sem. A children kategóriában mindössze három induló volt, közülük kimagasló, lovával harmonizáló produkciót mutatott be Hubertus hátán Szász Janka (MPKSZ). Magas pontszámával (6,596 pont) a junior versenyt is nyerte volna. Második helyen a kaposvári Lázár Noémi végzett, akinek Juventussal most is voltak nehézségei, eredménye 5,916 pont lett. A bronzérmet a sokat javuló Fórján Elmira (MPKSZ) vehette át Déva Borka segítségével (5,522 pont).

Junior párosban két MPKSZ-es együttes készül az Eb részvétel reményében. A győzelmet most Habsburg-Lothringen Károly-Konstantin és Hantos Orsolya kettőse szerezte meg (5,968 pont), míg a második helyen Szloszjár Nóra és Szász Janka párosa zárt (5,345 pont), mindkét egység Cornettón versenyezve.

A junior lányoknál tíz induló vágott neki a versenynek. Az élen – ahogy az várható volt – nagy verseny volt a közel azonos képességű fiatal versenyzők között. A tét számukra az idei kaposvári Eb-n való indulási jog megszerzése. A győzelmet ezúttal a legfiatalabb, még gyermek korú versenyző, Péter Ella (Lovasakadémia SC) szerezte meg Juventus hátán, elsősorban kötelező gyakorlatainak köszönhetően. A második Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) végzett, akit most Herceg a szokottnál kevésbé segített a kűrben. Harmadik helyen Szloszjár Nóra (MPKSZ) zárt Cornetto hátán 6,197 ponttal. Kevéssel maradt le a dobogóról Keller Csenge (BLK) Herceggel (6,169 pont).

A fiúk között Habsburg-Lothringen Károly (MPKSZ) Cornettón volt az egyetlen induló.

Habsburg Karoly 768x511
Habsburg-Lothringen Károly-Konstantin (MPKSZ) – Cornetto

A csapatok között ismét két együttes indult, természetesen itt is a kaposvári Eb részvétel a cél. Ezúttal a rutinosabb kaposvári együttes győzött PM Star Lady hátán (5,735 pont), bár a kűrbe több hiba is csúszott. Az újonc sóskúti együttes Hubertuson még bizonytalan volt, nekik is időre van szükségük a magabiztosabb kivitelezéshez (5,281 pont).

LSC csapat 691x1024
A Lovasakadémia SC junior csapata – PM Star Lady

Az újonnan bevezetett young vaulter kategória résztvevői szintén a kaposvári Eb részvételért harcolnak. A lányoknál Karna Rebeka (PHLSE) új lovával, Des Lys du Vivaróval meglepetésre megnyerte a kategóriát 6,475 ponttal. Másodikként kisebb meglepetésre a nagy esélyes, Bohácsi Melinda zárt, akinek a technikai kűrjéből két gyakorlat hiányzott, így az erre a részfeladatra kapott nagyon alacsony pontszámával még a remekül sikerült kűrjével sem tudta befogni a hajrában Rebekát (6,406 pont).

A fiúk között egyedüli induló volt Basa Máté (Berri SE), aki ezúttal Herceggel próbált szerencsét. Sajnos Herceg a technikai kűrben olyan tempót diktált, amit Máté nem tudott követni, és emiatt összesítésben is nagyon alacsony pontszámmal zárt (5,639 pont).

A felnőtt mezőnyben két rutinos hölgy indult. A győzelmet magabiztosan szerezte meg Németh Blanka (MPKSZ) és Cornetto 7,412 ponttal. Somogyi Eszter (LSC) ezúttal Herceg hátán versenyzett, aki nem könnyítette meg Eszter dolgát, így végül 6,449 ponttal zárt.

Nemeth Blanka 1 768x1213
Németh Blanka (MPKSZ) és Cornetto

Forrás és fotó: Lovastorna Szakág

Kapcsolódó cikk
Kommentek