Íme a lovastorna 2021-es bajnokai

Lovastorna ob2021 og

Október második hétvégéjén hagyományosan Kaposvár adott otthont a lovastornászok Országos Bajnokságának.

Az amatőr műlovas verseny két kategóriában került lebonyolításra. Az idősebbek között a Pasaréti Honvéd LSE versenyzője, Zala Petra bizonyult a legjobbnak, 6,013 ponttal zárt. A dobogó második és harmadik fokán szoros versenyben a Kiskunhalasi Lovasbandérium két versenyzője, Futó Eszter és Gyenizse Luca végeztek. A fiatalabbaknál halasi siker született, Nagy Olívia tudott nyerni (5,871 pont) a Szárnyaló SE versenyzője, Neményi Lilla előtt.

Az amatőrök lovas számában szintén a halasiakhoz került az aranyérem Karaszi Judit (Amira) révén, aki nagyon magas, 6,457 ponttal fejezte be a versenyt. Az ezüst a Tündérkert LSE képviselőjéhez, Boross Jankához került, aki Néró hátán versenyzett.

Az amatőrök csapatversenyében a Szárnyaló SE csapata 6,214 pontot érő gyakorlatot mutatott be, és aranyéremmel zárta a versenyt.

Az Utánpótlás egyéni versenyben Csák Lívia (PHLSE) tudott győzni nagy fölénnyel Szellő hátán (6,491 pont). A dobogó második fokára a Tündérkert LSE versenyzője, Érsek Nóra állhatott, akit Néró segített a versenyen. A harmadik helyen Gyabronka Berta (BLK) végzett Carlos hátán. Az utánpótlás lépés számokban két korcsoportban versenyeztek a lovastornászok. Az idősebbek között Rékasi Dorka révén utcahosszas kiskunhalasi siker született (6,213 pont), a versenyzőt Amira segítette. Második helyen a Grand Hope LSME versenyzője, Láng Emese zárt Fáklya hátán, harmadik Gyanani Indira (MPKSZ) végzett Valente hátán. A fiatalabb korcsoportban Szabó-Kita Anna (Berri SE) vihette haza az aranyérmet (5,925 pont) klubtársa, Nagy Boglárka előtt. Mindkettőjüket a megbízható Hajnal segítette. Bronzéremmel zárt Papp Rozina (Grand Hope LSME), őt Fáklya hátán versenyzett.

Lépés páros számban egy rutinos páros tudott győzni: Szloszjár Nóra és Szász Janka (Szárnyaló LSE), akik Monte Cristo hátán mutatták be gyakorlataikat (6,145 pont). Az aranyéremről csak kevéssel maradt le a Tündérkert Hobbit kettőse, azaz Csipkereki Brigitta és Gyombolai Szonja, ők Néró hátán indultak. A bronzérem a Fórján Elmira - Krizmájer Dorka összeállítású Póni Klubos kettőshöz került, ők Hubertus hátán 5,919 ponttal zártak.

Az utánpótlás verseny csapat számában egy induló volt, a Magyar Póniklub Szövetség II. számú csapata, őket Face to Face segítette. Eredményük 5,522 pont volt.

D2 versenyszámban Ombódi Angelika Gréta tudott győzni Szellő hátán, meggyőző fölénnyel (6,344 pont). A dobogó második és harmadik fokára a Szárnyaló SE lovastornászai, Chemez Kinga és Takács Hanga állhattak, mindkettőjüket Monte Cristo segítette.

A D1 kategória népes mezőnyében nagy küzdelem zajlott az érmekért. Végül Keöves Róza (Lovasakadémia SC) állhatott a dobogó legmagasabb fokára, aki Amira hátán mutatta be gyakorlatát (6,194 pont). A második helyen a Berri SE versenyzője, Papp-Hegyi Polli végzett Hajnal segítségével. A bronzérem a Tündérkert versenyzőjéhez, Bartalos Annához került, akit Siglavy Capriola Alekosz segített.

A C kategória mezőnye szintén szépen felfejlődött, idén már tíz versenyző állt rajthoz. A győzelmet Nagy-Baló Bori (PHLSE) szerezte meg Szellő hátán (6,148 pont). Második helyen Biczó Boglárka és Juventus végzett (Lovasakadémia SC). Harmadikként a Tündérkert LSE versenyzője, Gyombolai Szonja zárt Siglavy Capriola Alekosz hátán. Egy csapat is indult a kategóriában (Szárnyaló SE), ők Monte Cristoval 4,363 ponttal zárták a versenyt.

B kategóriában már mindössze ketten indultak, itt szoros versenyben Hantos Orsolya tudott győzni Face to Face hátán (6,224 pont), megelőzve a kaposvári Szita Elizát (Juventus).

A magyar bajnoki számok közül a gyermek kategória volt a legnépesebb, ami nagyon jó hír, mert ez azt jelenti, hogy az elkövetkező években lesz majd kikből válogatni a nagyversenyekre. A 12 induló közül a győzelmet megérdemelten Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) szerezte meg Herceg hátán, aki ezzel klubja első bajnoki érmét vihette haza a lovastorna szakágban. Eredménye 6,354 pont volt, amivel az ifjúsági kategóriában is bronzérmet szerzett volna. Ez azért fontos, mert jövőre már biztosan ebben a kategóriában fog versenyezni. Második helyen a Lovasakadémia SC versenyzője, Péter Ella végzett, aki Juventus hátán mutatta be gyakorlatát. Bronzéremmel zárt Keller Csenge (BLK), akit szintén Herceg segített, eredménye 5,949 pont volt.

A juniorok/ifjúságiak mezőnye már nem volt ilyen népes, hiányzott a rajtnál a sérüléssel küzdő Gönczi Dorka, így Karna Rebeka (PHLSE) aranyérmét senki nem veszélyeztette Herceg hátán, eredménye kiemelkedő 7,085 pont lett, ezzel el is búcsúzott junior éveitől. Második Carloson induló Nyulasi Zita (Szárnyaló LSE) lett. A bronzérmes a sérülése után visszatérő Basa Franciska (Berri SE) lett Harry Potter hátán, akitől most kicsit visszafogottabb kűrt láthatott a zsűri. A fiúk között egyedül Habsburg-Lothringen Károly Konstantin (MPKSZ) indult, aki rengeteget fejlődött az év folyamán, és Cornetto hátán végül 6,659 ponttal zárt. Szintén aranyérmet szerzett Hantos Orsolyával párosban, bár itt Cornetto eléggé megnehezítette a dolgukat, így elért pontszámuk 6,276 pont lett. A csapatversenyben szintén mindössze egy induló volt, a Lovasakadémia SC csapata, akik PM Star Lady hátán 6,341 ponttal zárták a versenyt.

A felnőtt 2*-os versenyben Bohácsi Melinda (MPKSZ) egyedül indult, ennek ellenére talán ő mutatta be a legmagabiztosabb, legkiegyensúlyozottabb produkciót a hétvégén, Hubertus hátán elért eredménye 7,205 pont. Melinda nagy reménysége lehet a szakágnak a 2022-es Fiatal Lovastornász Eb-n.

A felnőtt 3* mezőnye igencsak megfogyatkozott, Bence Balázs karrierje befejezése miatt már nem indult az OB-n, így a fiatal Basa Máté (Berri SE) volt az egyedüli induló a férfi versenyben. Harry Potter hátán 6,294 ponttal zárta az OB-t, jövőre neki is még inkább a fiatal lovastornász kategória lehet a célkitűzés. A hölgyeknél Németh Blanka sérülése miatt szintén csak egy induló volt, Somogyi Eszter (Lovasakadémia SC), aki ha az ellenfelekkel nem is, de Carlossal megküzdött az aranyért. Felnőtt párosban a BLK kettőse, Szabó Nikolett és Jakab Liza indult szintén egyedüliként, Herceg segítségével 6,854 ponttal zárták a versenyt. Felnőtt csapat kategóriában a Magyar Póniklub Szövetség csapata indult, bár Németh Blanka hiányában ők is tartalékos felállással. Cornetto most nem könnyítette meg a dolgukat, így ponteredményük elmarad a tőlük megszokottól, de éves teljesítényük alapján teljesen megérdemelten vehették át az aranyérmet.

Forrás és fotó: Lovastorna Szakág

Kapcsolódó cikkek
Kommentek