Lovastorna VB: német arany a párosok versenyében

Lovastornavb og3

A férfi technikai kűrökkel kezdődött a Felnőtt Lovastorna Világbajnokság harmadik napja egy hosszabb délelőtti pihenő után. A második fordulóban a versenyzők a helyezésük szerinti fordított sorrendben mutatják be gyakorlataikat a legjobb tizenöt között.

Bence Balázs lépett elsőként pályára a magyarok közül, és bár kiválóan kezdett, a kűr végén vétett kisebb hiba sajnos a technikai kűrben sokba kerül, így tizenkettedik helyezését tartani tudta, de az előrelépés egyelőre nem sikerült, a vasárnapi kűrön múlik tehát minden.

Nem ő volt azonban az egyetlen, akinek sokat jelentett a pénteki nap: ahogy az már korábban várható volt, jelentősen átrendezte a mezőnyt a második forduló kezdete. A francia Lambert Leclezio (Estado IFCE, Loic Devedu) bámulatos, a legjobbak között is ritka, 9,083-as pontszámmal továbbra is vezeti a versenyt, a német Jannik Heiland (Dark Beluga, Barbara Rosiny) pedig még ha közel félpontos hátránnyal is, de tartani tudta ezüstérmes pozícióját. A korábban harmadik Quentin Jabet (St. Luis 2, Maud Bousignac-Dumont) azonban egy esést követően – melyet a technikai kűrben sokkal szigorúbban büntetnek -, ráadásul az időkorlátot is túllépve csak a nyolcadik legjobb pontot kapta, kérdés tehát, mennyit tud szépíteni az utolsó kűr során. Honfitársa, Theo Gardies (Ultrachic HDC, Sebastien Langlois) ezzel szemben jelenleg bronzérmes pozíciónak örülhet – kérdés, hogy meddig, hiszen a kolumbiai Juan Martin Clavijo (Don Dorador, Michael Heuer) és a német Thomas Brüsewitz (Eyecatcher, Alexandra Knauf) is kiváló gyakorlatot mutattak be.

Ezt követően a női versenyre került sor, ahol a pénteken kiválóan teljesítő Eva Nagiller (Dr. Doolittle 5, Klaus Haidacher), nem csak ismét kiválót alkotott, hanem magához is ragadta a vezetést honfitársa, Jasmin Lindner (Dr. Doolittle 5, Klaus Haidacher) előtt, akinek így nem lesz könnyű dolga, hogy visszaszerezze első helyét. Kisebb hibákkal ugyan, de így is a harmadik legjobb technikai kűrt mutatta be a német Janika Derks (Dark Beluga, Barbara Rosiny), egyelőre elveszítette viszont dobogós helyezését az eddig kiválóan teljesítő dán Sheena Bendixen (Klintholms Ramstein, Lasse Kristensen), aki a gyakorlat elején egy ülésváltást rontott, majd kisebb megingásokat követően a kilencedik legjobb pontszámot kapta csak. Az ő esetében is kérdés tehát, mennyit tud majd visszahozni a hátrányából. Szintén nehéz dolga van a korábbi bajnok Katharina Luschinnak (Louis Bonheur, Lena Kalcher-Prein), aki ezúttal sem tudta a legjobbját nyújtani, a hatodik pontszámmal az esélyei az éremre egyre halványulnak.

Tartani tudta nyolcadik helyezését magyar női versenyzőnk, Németh Blanka (Rayo de la Luz, Monika Winkler-Bischofsberger) is kiváló technikai kűrrel.

A párosok versenyében sor került a döntőre. Az első hely nem volt kétséges, amennyiben a német Janika Derks és Johannes Kay (Humphrey Bogart OLD, Nina Vorberg) nem rontanak, a további érmek sorsa azonban még kérdéses volt, hiszen a második és negyedik helyen állók között apró különbség volt csak. A német kettős nem okozott csalódást, egy biztonságos és szép gyakorlattal magabiztosan nyerték meg a világbajnokságot, honfitársaik, Chiara Congia és Justin van Gerven (Highlight, Alexandra Knauf) szépíteni tudtak előző napi teljesítményükön, ezúttal hibátlan gyakorlatot mutatva be, az ő nyakukba került az ezüstérem. Újabb nemzet állhatott a dobogóra Haley Smith és Daniel Janes (Diva 506, Carolyn Bland) gyönyörű szereplésének köszönhetően: az amerikai kettős a döntőben egy, az első fordulótól eltérő gyakorlattal lepte meg a közönséget, bebiztosítva ezzel a bronzérmet a szintén derekasan küzdő osztrák Eva Nagiller és Romana Hintner (Dr. Doolittle 5, Klaus Haidacher) előtt.

Szépen hozták a formájukat a magyar lányok, Szabó Nikolett és Jakab Liza (Herceg, Sándor Natália) is, gyönyörű, elegáns gyakorlatot bemutatva a tizedik helyen zárták életük első felnőtt világbajnokságát.

Vasárnap három kategóriában hirdetnek majd eredményt: a csapat, valamint az egyéni férfi és női versenyben is eldől majd a világbajnoki érmek sorsa – és mindhárom kategóriában magyar versenyzőért is drukkolhatunk majd!

A verseny élőben követhető az esemény hivatalos weboldalán, illetve a FEI TV-n.

Szöveg: Bence-Kiss Krisztina
Fotó: Daniel Kaiser

Kapcsolódó cikkek
Kommentek