Németországé az első arany a Lovastorna Világbajnokságon

Lovastornavb2 og

A Nemzetek Kupája versenyen kívüli egyéni résztvevőkkel kezdődött a Lovastorna Világbajnokság második napja. Ez azért is tette még izgalmasabbá a napot, mert bár sokan versenyeztek már reggel a legjobbak közül az egyéni kategóriákban, egészen a nap végéig nem dőlt el, ki lesz majd az a tizenöt versenyző, aki a döntőben is pályára léphet majd.

Érzelmes pillanat volt a spanyol Layla Ann Fraser pályára lépése, aki nemrég veszítette el nővérét, akivel párosban versenyeztek volna. A lovastorna-társadalom, a nagy család minden tagjának könnyeket csalt a szemébe.

A magyarok közül elsőként Karna Rebeka (Herceg, Sándor Natália) lépett pályára. Az újonc felnőtt versenyző kis hibákkal ugyan, de szép gyakorlatot bemutatva a 26. helyen zárta a versenyt. Somogyi Eszter (Carlos, Sándor Natália) gyönyörű kűrt bemutatva javítani tudott csütörtöki eredményén, így a 19. helyen fejezte be a világbajnokságot.

Az élen álló öt versenyző közül egyedül Kathatina Luschin (Louis Bonheur, Lena Kalcher-Prein) lépett pályára délelőtt, de sajnos ezúttal ő sem saját lovon indult. Lova nem mindig volt túl kooperatív, ráadásul az egyperces időkorlátból is kicsúszott, így a délelőtti mezőnyben is csak a negyedik legjobb pontszámot kapta a kűrjére, kérdés volt tehát, ez mire lesz elég az összesítésben. A francia Manon Moutinho (Saitiri, Corinne Bosshard) ezzel szemben szinte hibátlan gyakorlatot bemutatva a délelőtti szekció legjobb kűr pontszámát kapta. A délután pályára lépő versenyzők között azonban számos hibátlan gyakorlatot láthattunk, így a délelőtt élen állók nem örülhettek sokáig. Az osztrák Jasmin Lindner (Dr. Doolittle 5, Klaus Haidacher) egy hibátlan, a női mezőnyben kiemelkedően magas nehézségi fokú kűrrel magához ragadta a vezetést, a dán Sheena Bendixen pedig észrevétlenül egészen a második helyig menetelt, megelőzve a németek legjobbját, Janika Derkst (Dark Beluga, Barbara Rosiny) is, aki így az első forduló végén a harmadik helyen áll. Tőle azonban alig maradt le a másik osztrák versenyző, Eva Nagiller (Dr. Doolittle 5, Klaus Haidacher), még izgalmasabbá téve a második fordulót.

Csak néhány hibátlan kűrt láthattunk a délelőtti férfi versenyben, a francia delegáció viszont teljes mértékben uralta a mezőnyt hibátlan kivitelezésüknek és páratlan művészi előadásuknak köszönhetően: Lambert Leclezio (Estado IFCE, Loic Devedu) továbbra is megtartotta első helyét kiemelkedő, 8,967-es pontszámmal, őt pedig honfitársai, Quentin Jabet és Theo Gardies követik a második és harmadik helyen. A német versenyzők számára nem volt túl sikeres a reggel: a korábbi Európa-bajnok Jannis Drewellnek ismét gondjai akadtak lovával, Qualimero OLD-dal, míg Thomas Brüsewitz egy igen nehéz, lovon kivitelezett hátraszaltóból esett le egyébként kiváló kűrjében. Délután azonban szépíteni tudtak ezen, hiszen a csapatversenyben is résztvevő Jannik Heiland (Dark Beluga, Barbara Rosiny) kiválót alakítva magához ragadta az ezüstérmes pozíciót.

A párosok csak a mai napon kezdték meg a versenyzést – sajnos ismét eggyel kevesebben, mivel a dán kettős, Maria Thinggaard Sorensen és Freja Linde kénytelenek voltak a verseny előtt visszalépni. A németek reménységei, Janika Derks és Johannes Kay (Humphrey Bogart, Nina Vorberg) azonnal magukhoz ragadták a vezetést, míg honfitársaik, Chiara Congia és Justin van Gerven (Highlight, Alexandra Knauf) is jól kezdtek, egy rendkívüli magasságú és nehézségi fokú gyakorlatból azonban a női versenyző leesett, így bár a második helyen állnak, hátrányuk 0,6 pont. Az osztrák páros Eva Nagiller és Romana Hintner az utolsó pillanatban kényszerültek lovat váltani Don Zeno sérülése miatt Dr. Doolittle 5-re, ami sajnos nem segítette őket a gyakorlatok során, marionett-témájú kűrjük azonban ennek ellenére is magas művészi értéket képviselt, a negyedik helyről várják a folytatást. Haley Smith és Daniel Janes (Diva 506, Carolyn Bland) az Egyesült Államokból ezzel szemben nagyot alkottak – a leugrásban vétett kisebb hibáktól eltekintve -, drámai kűrjükkel a bronzérmes helyre léphettek föl az első forduló végén.

A magyar páros, Szabó Nikolett és Jakab Liza (Herceg, Sándor Natália) első nagyobb versenyükön vesznek részt a felnőtt mezőnyben, utolsó junior évüket a COVID-19 miatt sajnos kihagyni kényszerültek. A lányok egy nagyon szép kűrt bemutatva a nyolcadik helyen állnak, és remélhetőleg a második fordulóban még mostani teljesítményüket is felülmúlják majd.

A nap fénypontja a Nemzetek Kupája csapatverseny volt, ahol hazánkat Németh Blanka (Rayo de la Luz, Monika Winkler-Bischofsberger), Bence Balázs (Christmas P Z, Nienke de Wolff) és a Magyar Póniklub Szövetség csapata képviselte. Németh Blanka egy kiváló kűrt bemutatva döntőbe jutott, és az igen előkelő nyolcadik helyről várja a folytatást. Bence Balázs szintén szép kűrt mutatott be, de sajnos egy időtúllépés okozta levonás miatt kicsivel alacsonyabb pontszámot kapott, jelenleg nagyon szoros versenyben a tizenkettedik helyről várja a folytatást. Szintén jól szerepelt a Magyar Póniklub Szövetség csapata, jelenleg a hatodik helyen állnak, összesítésben a Nemzetek Csapata versenyben pedig az ötödik helyet szerezték meg.

Dánia kiváló napot zárt: egyéni versenyzőjük, Sheena Bendixen jelenleg a második helyen áll, a Nemzetek Kupája csapatversenyben pedig már haza is vihetett egy érmet Anna Damm egyéni versenyző, valamint a nemzeti csapat társaságában. A két osztrák lány, Jasmin Lindner és Eva Nagiller, valamint az osztrák csapat szoros küzdelemben végül a dobogó második fokára állhatott föl, míg Janika Derks, Jannik Heiland és a német csapat vitte haza a hétvége első aranyérmét.

A délutáni eredmények alapján a csapatversenyt szintén Németország vezeti a második forduló előtt, a második Ausztria, a harmadik viszont ez esetben az Amerikai Egyesült Államok – sok múlik tehát a harmadik fordulón, és kiderül többek között, hogy Dánia tud-e még egy érmet szerezni, az Egyesült Államok, vagy újabb meglepetésekre számíthatunk?

A verseny élőben követhető az esemény hivatalos weboldalán, illetve a FEI TV-n.

Szöveg: Bence-Kiss Krisztina
Fotó: Daniel Kaiser

Kapcsolódó cikkek
Kommentek