Csütörtökön kezdetét veszi a Lovastorna Világbajnokság

Lovastorna teaser xlarge

Már nincs sok hátra, és három év várakozás után elkezdődik a Felnőtt Lovastorna Világbajnokság.

Legutóbb az Egyesült Államokban, Tryonban került megrendezésre az esemény, ahol a világ legjobb lovastornászai összemérhették tudásukat. Azóta sok minden megváltozott: a korábbi bajnokok és érmesek közül sokan abbahagyták a versenyzést, páran visszatértek a lovastornához, juniorok nőttek föl és indulnak immár a felnőtt versenyben, új tehetségek mutatkoztak meg, vagy régi sportolók küzdöttek azért, hogy új szinteket érjenek el, miközben az edzéskörülmények mindenki számára folyamatosan változtak, így izgalmas versenynek nézünk majd elébe.

2018-ban a német Kristina Boe vihette haza női kategóriában az aranyat, nagyon szoros küzdelemben honfitársával, Janika Derks-szel, aki fölött mindössze 0,01 ponttal győzedelmeskedett. Az akkori mezőnyből nemcsak Kristina Boe, de a harmadik helyezett osztrák Lisa Wild is visszavonult, így most csak Janika Derks méreti meg magát újra a versenykörben.

A férfi mezőnyben nem történt sok változás azóta, mind a három dobogós versenyző visszatér majd Budapestre, akárcsak az akkori versenyzők közel kétharmada. 2018-ban Lambert Leclezio állhatott a dobogó legfelső fokára, a német versenyzőkkel folytatott kiélezett küzdelmet követően: Jannik Heiland ezüst-, Thomas Brüsewitz bronzérmet vihetett haza.

A csapatversenyben ezzel szemben fejest ugrunk az ismeretlenbe: tryoni verseny tíz legjobbja közül csak Ausztria és az Amerikai Egyesült Államok küldi ugyanazokat a csapatokat, de őket is más felállásban. Idén Németországot a Fredenbeck sportegyesület képviseli, akik újoncnak számítanak a bajnokságok történetében, a korábbi ezüstérmes Svájc viszont csapattal idén nem képviselteti magát.

Ez a verseny a párosok szempontjából is új izgalmakat hoz. A 2018-as győztes olasz párosból Silvia Stopazzini visszavonult, Lorenzo Lupacchini pedig egyéniben fogja megméretni magát. Az akkori második helyezett párosból is csak Jasmin Lindner fog egyéniben indulni, ugyanis azóta Lukas Wacha is visszavonult. Egyedül a korábbi bronzérmes Janika Derks és Johannes Kay fognak ismét együtt indulni Budapesten.

Legutóbb a legeredményesebb nemzet Németország volt, akik a sok érem mellett a Nations’ Team Competition-t (Nemzetek Csapata verseny) is megnyerték. Utánuk zárta az eseményt Svájc és harmadik az idén hatalmas lehetőségekkel induló Ausztria lett. A magyar csapatban Németh Blanka, Somogyi Eszter és Bence Balázs fogja felvenni a küzdelmet. Tryonban Blanka 16., Eszter 23. lett, míg Balázs megszerezte Magyarország eddigi legjobb lovastorna helyezését a Világjátékok történetében, a 10. helyen zárt. Most hazánk sokkal nagyobb delegációval képviselteti magát: három női és két férfi versenyző mellett egy csapatért és egy párosért drukkolhatnak a hazai szurkolók.

A verseny élő közvetítését az esemény hivatalos honlapján, illetve a FEI TV-n követhetik az érdeklődők.

Forrás és fotó: budapestvaulting2021.com

Kapcsolódó cikkek
Kommentek