12 nemzet lovastornászai versengtek a Nemzeti Lovardában

Lovastorna CVI og

12 ország versenyzői neveztek a CVI Budapest megmérettetésre. A nagy létszám megmutatta, hogy visszatért a lovastornászok versenyzési kedve, és persze kíváncsiak is voltak a versenyzők a VB helyszínére is.

A magyar sportolók is teljes létszámban részt vettek a versenyen. Az 1*-os gyermek versenyben bebizonyosodott, hogy nagyon erős gyermek mezőnyünk van. A győzelmet ennek ellenére sajnos nem sikerült megszerezni, a cseh Elisabeth Reslerova Eduardo D hátán verhetetlennek bizonyult. A második és harmadik helyen két magyar versenyző végzett, mindkettőjüket Herceg segítette. Keller Csenge (Budapesti Lovasklub) 6,537 ponttal a második, Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) 6,512 ponttal a harmadik helyen zártak. A negyedik és hatodik helyen szintén magyarok, a Lovasakadémia SC versenyzői végeztek, Péter Ella 6,263 ponttal, Lázár Noémi 6,101 ponttal Juventus segítségével. Szász Janka (Szárnyaló LSE) a nyolcadik helyen végzett Garfield hátán 5,856 ponttal, Hantos Orsolya (MPKSZ) és Valente 5,550 ponttal még szintén a kvalifikációs szint felett teljesített.

Az 1*-os junior versenyben Láng Eszter (Grand Hope LMKE) Hubertus hátán hetedikként zárt 4,9 ponttal, míg a nyolcadik helyen Gyombolai Sára (Tündérkert LSE) végzett Rádiháza Horka segítségével, 4,795 ponttal.

Az 1*-os junior csapat versenyszámban ezúttal is ellenfél nélkül indult a Lovasakadémia SC csapata PM Star Lady hátán, a nemzetközi szintén most bemutatkozó csapat eredménye 5,970 pont lett.

Lovaskadaemia SC junior csapat
Lovasakadémia SC junior csapat

Pénteken délután megkezdődtek a két- és háromcsillagos küzdelmek is. A gyermek kategóriában Szloszjár Nóra (Szárnyaló LSE) érte el a legjobb magyar eredményt Garfield hátán, végig kiegyensúlyozottan versenyezve a harmadik helyen zárt 6,112 ponttal. Lázár Noémi szintén a döntőbe jutott, bár újonc lova, Juventus mindkét kűrös fordulóban megtréfálta, így nem tudta valós tudását bemutatni, elért pontszáma így 4,899. Lecsúszott a döntőről és a hatodik helyen végzett Gaál Mária Gréta (MPKSZ) és Valente (5,170 pont), hetedik pedig Vasvári Brigitta (MPKSZ) szintén Valente hátán (4,969 pont).

A junior lányok népes mezőnyében 32 versenyző indult. A győztes a cseh Tereza Czyzova lett Aladin hátán (7,593 pont), megelőzve a régi vetélytárs szlovák Sara Solteszovát, aki új lovával, Walter Winnie-vel (7,052 pont) érkezett. Harmadikként az olasz Marika Anselmi (Monaco Franze 4) zárt 7,091 ponttal. A magyarok az utolsó fordulóig egészen biztató helyen álltak, ott azonban már kiütközött a hosszú verseny fáradtsága mind a lovon, mind a versenyzőkön, és sajnos az utolsó kűrbe már csúsztak hibák. A legjobb eredményt a 11. helyen végzett Gönczi Dorottya (Pasaréti Honvéd LSE) érte el Hubertus hátán (6,799 pont), míg klubtársa, Karna Rebeka szintén Hubertuson a 14. helyen fejezte be a versenyt (6,520 pont). Éppen csak lemaradt a döntőről, tehát a 16. helyen zárt Nyulasi Zita (Szárnyaló SE) és Garfield (6,531 pont). Sajnos sérülés miatt már nem tudta befejezni a versenyét Basa Franciska (Berri SE), aki ezúttal Juventus hátán indult, 32. helyen zárva, 4,459 ponttal.

Nem jött ki a lépés ezúttal Habsburg-Lothringen Károly Konstantinnak sem, aki a junior fiúk 2*-os mezőnyében a 8. helyen nem jutott döntőbe Rádiháza Juvena hátán, eredménye 5,440 pont lett.

Egyedül versenyzett az újonnan bevezetett fiatal lovastornász kategóriában Basa Máté (Berri SE), aki még összeszokóban van Carlos nevű lovával, de összeeredményük biztató, 6,137 pont.

A felnőttek mezőnye nagyon népes volt, főleg a nőknél. A visszalépések után 14 induló állt rajthoz, ami CVI versenyen nagyon jónak mondható. A színvonalra sem lehetett panasz, hiszen az élen végzett versenyzők a sportág krémjét adják. Győzött az osztrák Eva Nagiller Dr. Doolittle hátán (8,153 pont). Másodikként svájci Marina Mohar zárt For Ever du Chalet segítségével 7,712 ponttal. Harmadik lett a sérülése után visszatérő Anna Cavallaro Monaco Franze hátán 7,583 ponttal. A magyar versenyzők közül az esélyesebb Németh Blanka (MPKSZ) végül egy kevéssé tapasztalt négylábút választott társául (Face to Face), így pontszámban sajnos nem hozta a tőle várt teljesítményt, a versenyt végül a kilencedik helyen zárta 6,767 ponttal. Előtte végzett a napról-napra fejlődő és új társával egyre jobban összehangba kerülő Somogyi Eszter (Lovasakadémia SC) és Carlos (6,804 pont).

A férfiak mezőnyében a sérülése utána visszatérő Bence Balázs (Lovasakadémia SC) és svájci segítőtársa, Lagrima bemutatkozása mindhárom fordulóban jól sikerült, végső pontszámuk 7,935 lett.

Bence Balazs

A párosok között a Budapesti Lovasklub kettőse, Szabó Nikolett és Jakab Liza most mutatkozott be Herceg nevű lovukkal a felnőtt mezőnyben. Az első fordulóban elért 7,564 pont nagyon bíztató volt, még úgy is, hogy a második forduló már kevésbé sikerült nekik, összességében az ezüstéremmel és a 7,166 pontos összeredménnyel elégedettek lehetnek.

Szabo Nikolett Jakab Liza
A Budapesti Lovasklub kettőse, Szabó Nikolett és Jakab Liza

A felnőtt csapatversenyben a Magyar Póniklub Szövetség Cornetto nevű lovával egyedüli induló volt. Stabil, magas pontszámú kötelezőkkel, két hibátlan kűr fordulóval 7,297-es összpontszámmal ígéretes formátban vannak a VB előtt.

Magyar Poniklub Csapat

Forrás és fotó: Lovastorna Szakág

Kapcsolódó cikk
Kommentek