Tavaszi Kupa – lovastorna idénynyitó

Lovastorna201904 Kaposvar 1200

A Pannon Lovasakadémia fedeles lovardája adott otthont a lovastornászok idénynyitó megmérettetésnek. Az országos minősítőn 11 egyesület 90 versenyzője 19 lóval vett részt, ami jelentős növekedés a tavalyi létszámhoz képest. Az egyik új egyesület, a Kiskunhalasi Lovasbandérium csapata rögtön győzelmet és helyezéseket is el tudott érni az amatőr kategóriákban.

A legnépesebb mezőnyök most is az amatőr és utánpótlás kategóriákban voltak. Az amatőr műlovas számokban két korcsoportra kellett bontani a nagy számú indulót. A fiatalabbak között a győzelmet a rutinos Töreky Sophie (Pasaréti Honvéd LSE) szerezte meg (5,748 pont) a Berri SE két versenyzője, Papp Lili (5,461 pont) és Szabó-Kita Anna (5,397 pont) előtt. Az idősebbeknél a kiskunhalasi Mező Molli (5,628 pont) győzött a Tündérkert SE versenyzője, Sidorow Anna (5,478 pont) előtt, míg a bronzérem szintén Kiskunhalasra, Karaszi Judithoz (5,299 pont) került.

Az amatőr lovas számokban már kevesebb induló volt, itt a kategóriában már nagyon rutinosnak számító Kecskés Borbála győzött (Pasaréti Honvéd LSE) Cosmos CSI hátán, 6,050 ponttal. Az ezüstérem a kiskunhalasi Kocsis Linetthez került (5,887 pont), két ezreddel megelőzve klubtársát, Bédi Annát (5,885 pont). Mindkettőjüket a Berri SE lova, Hajnal segítette. Amatőr párosok között csak egy induló volt, így a Sidorow Anna - Tamás Luca (Tündérkert LSE) kettős könnyedén vitte haza az aranyérmet (6,339 pont).

Az utánpótlás számokban látható, hogy a fiatalabb korcsoport inkább még az amatőr mezőnyben maradt, hiszen csak hárman indultak. A győzelmet Székely Lilla (Berri SE) és Hajnal szerezte meg (6,253 pont), az ezüstérem a Honvéd színeiben versenyző Rózsa Borbálához (Szellő) került (6,105 pont), míg a bronzérmet a szintén Berris Papp-Hegyi Polli vihette haza (5,688 pont) Hajnal segítségével.

Az idősebbeknél már mozgalmasabb volt a verseny, a győzelmet a Tündérkert versenyzője, Bartalos Anna szerezte meg Félénk hátán, kiemelkedően magas, 6,714 pontszámmal. Az ezüstérem a Daniló SE versenyzőjéhez, Szemenyuk Valériához került (6,060 pont), a dobogó harmadik fokára pedig klubtársa, Hittl Kinga állhatott (5,941 pont). Mindkettőjüket Sáripuszta Hadfi segítette.

A lovas számokban olyan sok induló volt, hogy most először korosztályok szerinti bontást kellett alkalmazniuk a szervezőknek. A fiatalabbaknál a dobogó első két fokán a Berri SE képviseletében Némedy Fruzsina (5,822 pont) és Székely Bianka (5,766 pont) állhatott, mindkettőjüket Hajnal segítette, míg a bronzérem Nagy Léda Fridához (Tündérkert LSE) került, aki Félénk hátán indult (5,625 pont). Az idősebbeknél Regős Kincső (Pasaréti Honvéd LSE) győzött Szellő hátán 5,890 ponttal, az ezüstérem Csipkereki Brigittához került (Tündérkert LSE), aki ezúttal Félénk hátán indult (5,842 pont), míg a bronzérem a Daniló versenyzője, Felsővári Zoé nyakába került (Sáripuszta Hadfi, 5,345 pont).

A lépés páros versenyszámban a Magyar Póniklub Szövetség adta a legtöbb, szám szerint három indulót, így a győzelmet is az ő kettősük, Habsburg Károly-Konstantin és Krizmájer Dorka szerezte meg Cornetto hátán 5,452 ponttal. Az ezüst a mosonmagyaróvári Daniló SE csapatát képviselő Kóródi Nóra és Sebestyén-Szelle Júlia nyakába került (Sáripuszta Hadfi) 5,155 ponttal. A dobogó harmadik fokára Vasvári Brigitta és Petényi Vivien állhatott (MPKSZ) Valente hátán, 4,882 ponttal.

Viszonylag kevés induló volt a hivatalos, de még nem nemzetközi szintű kategóriákban, ezek a kategóriák hivatottak felkészíteni a versenyzőket nemzetközi versenyzésre.

A legkisebbeknél a D2 kategória a Lovasakadémia házi versenyét hozta, és mindhárom indulót Széplak Fanny segítette. A győztes nagy versenyben végül Szita Eliza lett (5,711 pont), Lázár Noémi (5,484 pont) és Szebényi Lili (5,321 pont) előtt. A D1-ben Riz Sarolt (Berri SE) győzött 5,945 ponttal, klubtársa, Ugrin Luca előtt (5,415 pont), mindkettőjüket Hajnal segítette. A bronzérem a mindössze néhány hónapja voltizsáló Péter Ella (LSC) nyakába került (5,404 pont), Széplak Fanny hátán.

C és B kategóriában mindössze két-két induló volt. A C-ben Láng Eszter győzött (Mezőhegyesi LSM KHE) Fáklya hátán (5,704 pont), Fórján Elmira (MPKSZ) előtt, aki Valente hátán indult (4,373 pont). A B kategória a Szárnyaló háziversenyét hozta, győzött Szász Janka (5,602 pont) Mosonyi Ádám előtt (5,590 pont), mindketten Garfield hátán versenyeztek.

A C csapat versenyszámba három együttes is nevezett. Az első két helyen végzett együttesek erős produkciókat mutattak be, mindkettő rövidesen az ifjúsági csapatok között is szerepelhet, amennyiben erre megfelelő lovuk is lesz. A győzelmet a Lovasakadémia SC csapata szerezte meg Landgold hátán (6,323 pont). Flashdance témájú kűrjük egyértelmű közönségsiker volt. Másodikként a Diótörő koreográfiájú Szárnyaló SE végzett Monte Cristoval (5,884 pont), a bronzérem pedig a Magyar Póniklub Szövetség fiatal kis csapatának jutott, akik Valente hátán 3,949 ponttal zártak.

Talán a verseny legfontosabb kérdése volt, hogyan szerepel az a mezőny, akik három hét múlva a budapesti CVI versenyen kezdik majd meg a nemzetközi szezont. A gyermekeknél most csak lány versenyző indult, az öt indulóból négy újonc. Így talán nem volt meglepő Porcsa Lenke (LSC) győzelme Széplak Fanny hátán, aki még mindig csak 13 éves, de már második évét tölti a kategóriában, és még egy évet lehet majd a gyermek mezőnyben. Kiemelkedett a mezőnyből stabil és jól előadott kűrje, ami a mezőny egyik legerősebbje volt (6,455 pont). A dobogó második fokán a Szárnyaló SE versenyzője, Szloszjár Nóra végzett Garfield hátán (5,674 pont) szépen kivitelezett, magabiztos kűrjével. A bronzérmet a kötelezők után vezető Cseh Kornélia (LSC) szerezte meg, szintén Széplak Fannyval. A negyedik és ötödik helyen végzett MPKSZ-es versenyzőnek (Gaál Mária Gréta és Vasvári Brigitta) kötelezőin kell javítania.

Az ifjúsági mezőnyben két fiú és kilenc lány versenyző indult. A fiúknál Basa Máté (Berri SE) nyert Cosmos CSI hátán (6,395 pont), a második helyen Habsburg Károly-Konstantin végzett (MPKSZ), aki sokat fejlődött, de a nemzetközi kvalifikációhoz ez az eredmény még mindig kevés lesz (5,806 pont).

A lányoknál volt a legizgalmasabb verseny. Úgy tűnik, az élen végző Karna Rebeka (Pasaréti Honvéd LSE) és Gönczi Dorottya (Berri SE) helye szinte biztos az élmezőnyben, most, hogy mindkettőjüket ugyanaz a megbízható ló, Cosmos CSI segítette. A két versenyző így közel azonos eredményt ért el, amivel ketten tudtak összességében hét pont felett teljesíteni (7,379 és 7,243), és ez biztató a nemzetközi versenyek előtt. A dobogó harmadik fokát – hasonlóan, mint az OB-n – Nyulasi Zita (Szárnyaló SE) hódította meg Garfield hátán. Eredménye és teljesítménye alacsonyabb lópontjai mellett figyelemre méltó (6,746 pont). A negyedik helyre zárkózott jól sikerült kűrjével Jezerniczky Nóra (LSC) Elegáns hátán, aki ha kötelező pontszámán tudna javítani, komolyabb szerephez is juthatna a mezőnyben (6,607 pont). Ötödikként a kategóriaújonc Neményi Hanna (Szárnyaló SE) és Garfield végzett. Nála a kötelezők voltak erősebbek, a kűrben még rutint kell szereznie (6,386 pont). Hatodikként Vida Zsófia (MPKSZ) és Kincses zárt (6,380 pont), hetedik helyen pedig a lovával küzdő Dabat Isabella (Viadukt SE) végzett (6,313 pont). Csongor főleg a kötelezőkben nehezítette meg a versenyző dolgát, és bár a kűrben már jobban szerepelt, hátrányát nem tudta ledolgozni. Nyolcadik a Berri versenyzője, Basa Franciska lett (Landgold), aki kűrjében rontott, majd gyakorlatilag alig mutatott be elemeket (5,564 pont). Kilencedikként Görgey Zsófia (MPKSZ) végzett, akinek Cornettoval nem sikerült harmonikus programot bemutatni.

Idén az ifjúsági mezőnyben nincs magyar csapat, és a párosok között is csak a BLK kettőse tudta vállalni a szezonkezdést. Azonban ez a kezdés szerencsésnek sajnos nem nevezhető, mivel lovuk, Zakariás a melegítés folyamán egy váratlan zajtól nyugtalanná vált, és bár a versenykörön úgy tűnt, már jobban dolgozik, sajnos az egyik gyakorlatnak esés lett a vége. Így Szabó Nikolett és Jakab Liza pontszáma még közel sem az, amit elérhetnek majd (5,517 pont).

A felnőtt mezőny legdominánsabb versenyzői sérülések miatt kerültek parkolópályára: Bence Balázs visszatérő vállsérülése miatt az idei szezont kihagyni kényszerül, műtét vár rá, Pakot Anna pedig már túl van a térdműtéten, de egyéniben még nem vállalja a versenyzést. Így a hölgyeknél Németh Blanka (MPKSZ) Kincses hátán simán tudott nyerni (7,201 pont) a többet is hibázó Somogyi Eszter (LSC) és Elegáns előtt (6,681 pont). A férfiaknál Király Ákos (LSC) mutatkozott be a felnőtt mezőnyben, azonban Csongor neki is megnehezítette a dolgát, így elért pontszáma nem tükrözi a valós képességeit (6,264 pont).

A 2* mezőnye 3 főre „duzzadt”. Itt a győzelmet Szakács Kata (PHLSE) szerezte meg Cosmos CSI hátán 6,229 ponttal. Második Kovács Hanna (LSC) és Széplak Fanny lett (6,124 pont), míg harmadik a visszatérő MPKSZ-es Horváth Petra (Rádiháza Juvena) 5,953 ponttal.

Idén a Magyar Póniklub Szövetség felnőtt csapattal jelentkezett. A kezdet ígéretes, azonban a kötelezőkben a sok hiányzó leugrás miatt alacsonyra sikeredett a pontszám, a kűrben pedig több elem kivitelezése sem sikerült tökéletesre, ami sok levonást eredményezett (6,267 pont).

Folytatás három hét múlva a Nemzeti Lovardában, a nemzetközi versenyen!

Forrás: Lovastorna Szakág
Fotó: Lovastorna Szakág, Csehné Klung Tímea

Kommentek