A Magyar Lovassport Szövetség 2023-as díjazottjai

O Gkep dijatado2024

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny szombati napján került sor a Magyar Lovassport Szövetség ünnepélyes díjátadójára Nemzeti Lovarda főépületében.

Az esemény házigazdája Dénes Judit és Bönde Ferenc voltak, a megnyitó beszédet prof. dr Sótonyi Péter, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke mondta el. A díjakat prof. dr Sótonyi Péter, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, Dallos Gyula miniszteri biztos, dr. Budai Gyula, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai felkészülést koordináló Bizottságának elnöke és Szotyori Nagy Kristóf, a Szövetség alelnöke, valamint dr. Jármy Miklós, az MSLT elnöke, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja adták át.

Sportolói Különdíjak

A Magyar Lovassport Szövetség ezzel a kitüntetéssel ismeri el és díjazza a lovasok és lovas szakemberek 2023. évi kiemelkedő teljesítményét.

Németh Blanka

A Magyar Póni Klub Szövetség versenyzője 2000 óta lovastornázik, 2003-tól csapattagként, majd 2009-től egyéni versenyzőként is bekerült a válogatottba. Eddigi legjobb eredményét versenyzőként a tavalyi évben Svédországban rendezett Felnőtt Lovastorna Európa-bajnokságon érte el, ahol a női mezőnyben a hatodik helyen zárt a Bastion nevű lengyel ló segítségével. Felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon ilyen előkelő helyen magyar női versenyző még nem végzett, ráadásul az utolsó fordulóban Blanka kűrjét a második legjobbnak értékelték a bírók.

Nemeth Blanka

A világbajnok kettesfogathajtó csapat

A nyírbátori ifj. Fekete György a világ egyik legjobb maraton- és akadályhajtója, amit évről évre bizonyít. A szabolcsi fiatalember a maratonhajtásban olyan szenzációs érzékkel hajt, amit minden nemzet hajtója megirigyelhet. A tavalyi világbajnokságon egy hajszállal – alig több mint egy hibaponttal – maradt el a maratonhajtás győzelmétől, valamint az akadályhajtásban is az élmezőnyben végzett. Ez a két eredménye a csapatarany megszerzéséhez elengedhetetlen volt. Az egyéni versenyben második legjobb magyar hajtóként a 12. helyen végzett.

Osztertág Kristóf Magyarország egyik legtehetségesebb fiatal versenyzője és edzője, legerősebb versenyszáma a díjhajtás. 2023-ban versenyről versenyre kiváló eredményeket produkált. A sokadik világbajnokságán, Haras du Pin-ben ismét bebizonyította, hogy a magyar csapat egyik kulcsembere a siker elérésében. A világbajnokság díjhajtásában a szenzációs harmadik helyet szerezte meg, ezzel hozzásegítve a csapatot az aranyéremhez. Egyéni összetettben a harmadik legjobb magyar versenyző volt, a 19. helyet szerezte meg közel kilencven hajtóból.

Hölle Martin 2023-ban sorozatban negyedszer állhatott az egyéni és a csapat dobogó legmagasabb fokára a Kettesfogathajtó Világbajnokságok történetében. Ezzel hazánk és a világ egyik legsikeresebb kettesfogathajtója, mindössze 27 évesen. Martin tehetsége, szakmai tudása és elszántsága garantált – de ugyanez elmondható a mögötte álló csapatról, a családjáról és a segítőiről. Fantasztikus lovai minden versenyen és versenyszámban a legjobbat nyújtják.

Dr. Fonyódi Ildikó

Professzionális para-díjlovas versenyző, edző, emellett édesanya. A Magyar Lovassport Szövetség para-díjlovas szakágának vezetője.

13 éves kora óta lovagol, két évet töltött Németországban lovasként, majd karrierjét díjlovas edzőként és professzionális díjlovasként folytatta.

A combcsontjában 2018-ban diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot. El kellett távolítani combcsont alsó és a sípcsont felső részét, valamint a combizom nagy részét, tumor protézist kapott helyette. Újra kellett tanulnia járni és úgy tűnt, a lovaglásról végleg le kell mondania. Miután jobban lett, úgy döntött, a lovakat nem tudja és nem is akarja kizárni az életéből. A hatalmas és hosszú küzdelem megkoronázása volt az, hogy ismét elkezdett lovagolni, immáron para-díjlovas versenyzőként. Hosszú vizsgálat után megkapta hivatalos Grade V. minősítését. Egyetlen para versenyzőként csatlakozott az Olimpiai Fejlesztési Programhoz, amely komoly anyagi támogatást nyújtott neki abban, hogy húsz év után újra szurkolhassunk magyar versenyzőnek a paralimpián. A 2023. évet végül sikerrel tudta megkoronázni, para-díjlovasként kvótát szerzett a párizsi olimpiára.

Fonyodi I

Kaizinger Balázs

Gyermekként több sportágat is kipróbált szülővárosában, Zalaegerszegen. Tizenévesen leginkább reményteljes tőrvívónak tartották, de nem szeretett futni. Az egyik nyáron édesanyja elvitte egy lovastáborba, ahol azonnal elkezdett hisztizni, annyira félt a lovaktól. Miután felimádkozták az egyikre, az óra végén az oktató azt kérdezte, hogy hány éve lovagol a gyerek?

A következő négy évben a rádiházi ménesben, a lovastusa akkori központjában gyakorolt tovább Török Laci bácsi mentorálásával. Edzői Grózner Szilárd, Gecse Csaba és Mámorosi Gyula voltak. Mezőgazdasági szakközépiskolásként került Kaposvári Lovasakadémiára, ahol példaképei, Schaller Gábor, Haál Gábor és Léber József támogatásával kezdett versenyezni.

20 évesen Schaller Gábor vitte ki a marócpusztai gidrán ménesbe, ahol hat évet töltött és Jónás Sándorral dolgozott együtt. Ebben az időszakban lett magyar bajnok, minősült a világkupa döntőre, a fiatal gidrán lovakkal eredményesen versenyzett itthon és külföldön is.

Kilenc éve költözött ki Németországba. Jónás Sándor segítségével a baracsi kisbéri ménes tulajdonosa, Kakas Antal két lovat is adott neki az induláshoz 2016-ban.

2019-ben a Magyar Lovassport Szövetség megvásárolta számára Clovert, ezzel felcsillant az olimpiai szereplés esélye. Balázs csatlakozott az Olimpiai Fejlesztési Programhoz, ami biztos anyagi és technikai hátteret biztosított számára az olimpiai kvótaszerzéshez és aminek keretén belül Herr Cooles Classicót is megvásárolták neki.

Ennek a nehéz, lemondásokkal teli, fizikálisan és lelkileg is rendkívül kimerítő munkának ugyan még nincs vége, de eredménye már van: 29 év kihagyás után újra lesz magyar lovas az olimpián. Kaizinger Balázs a lovastusa regionális rangsora alapján kvótát szerzett a 2024-es párizsi olimpiára és három hete az induláshoz szükséges minősülést is megszerezte.

Kaizinger B

Az Év edzője: Yom-Tov Jázmin

A laudációt dr. Fonyódi Ildikó olvasta fel, aki korábban már átvehette kitüntetését:

„Yom-Tov Jázmin nem csak az év edzője díjat érdemli meg, de őszintén mondhatom, hogy az olimpiai minősülés felé vezető úton igaz barátommá is vált.

Jázminnal még tinédzserkorában találkoztam először, és már akkor láttam benne azt a ritka tehetséget, eltökéltséget, amely szükséges ahhoz, hogy valaki kitűnjön.

Bojengel, az én csodálatos partnerem korábban Jázmin lova volt, tudtam, hogy nála senki nem ismerheti jobban. Ismeri minden rezdülését, és a mai napig hatalmas szeretettel, odaadással és szakértelemmel dolgozik vele, velünk.

Hat évig Hollandiában, a világ legjobb edzői mellett nevelkedett, ahol nemcsak a tudást szívta magába, hanem azt a képességet is elsajátította, hogy tudását saját egyedi módszerévé formálja.

Személyes tapasztalataim alapján állíthatom, hogy Jázmin fiatal kora ellenére pontosan érti, hogyan kell kezelnie a bal lábam sérültségét, korlátozottságát. Türelmesen és odafigyelően alkalmazkodik képességeimhez, mindig tisztában van azzal, meddig tudok elmenni, és hol vannak a határaim. Mindig kitalál egy újabb trükköt, hogyan oldjunk meg valamit úgy, hogy számomra az ne legyen fájdalmas. Ez a fajta intelligencia, empátia és kreativitás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy bárki ilyen magas szinten teljesíthessen díjlovaglásban és a paralovaglásban egyaránt.

Jázmin nem csak az eszével, hanem a szívével is dolgozik. Megnevettet! Büszkén állíthatom, hogy nemcsak kiváló edző, hanem csodálatos ember is, aki méltán érdemli meg az Év Edzője díjat.

A kvótám, amellyel kvalifikáltam magam a paralimpiára, közös érdem. Mellettem állt a kezdetekben és ott lesz mellettem Párizsban is! “

2023-ban az év edzője Yom Tov Jázmin lett.

YT Jazmin

Az év csapatmenedzsere: Szilágyi Zsolt

A kitüntetett 2023-ban második alkalommal állt csapatmenedzserként a kettesfogathajtó válogatott élén. A 2019-es VB-hez hasonlóan 2023-ban nagy mértékben az ő szakmai segítségének és kitartó munkájának is köszönhetően történelmi sikert ért el a magyar kettesfogathajtó válogatott. A franciaországi Haras du Pin-ben Szilágyi Zsolt vezetésével szerzett egyéni és csapat aranyérmet Hölle Martin és a magyar csapat (Hölle Martin, ifj. Fekete György, Osztertág Kristóf). Szakmaisága, elhivatottsága és a hajtóiért tenni akarása páratlan, higgadt hozzáállása elengedhetetlen a sikerhez.

A győzelem kulcsa az összetartó csapatban és a konzekvens felkészülésben rejlik, amit 2023-ban ismét bebizonyított a Szilágyi Zsolt által menedzselt magyar kettesfogathajtó válogatott.

Szilagyi Zs

Kiváló lovas segítő: Balogh Tibor

Nagyapja által szerette meg a lovakat, tizenévesen kezdett el lovagolni, majd később következett a díjugratás, ahol versenyszerűen 2011-től láthattuk. Kapoli István volt az első edzője. Dolgozott Amerikában, Németországban, Svájcban belovagló-munkalovas és professzionális groom munkakörökben.

Kaizinger Balázzsal – akinek tehetsége már akkor feltűnt neki – a kétezres évek elején ismerkedett meg, barátságuk azóta is töretlen. 12 éve járnak együtt versenyre, Tibor külföldi tartózkodása alatt is időt szakított erre, a fontos pillanatokban mindig ott volt Balázs mellett, segített neki, amiben kellett.

Az Olimpiai Fejlesztési Programba való becsatlakozással Tibor átvette a szervezési és ügyintézési feladatokat, hogy Balázsnak kizárólag a lovaglással kelljen foglalkoznia. Szerényen, a háttérben meghúzódva igyekszik levenni minden terhet olimpiára készülő lovasunkról.

Balogh T

Lovas családok díja: a Szladek család

A Szladek család generációk óta a foglalkozik lovakkal és tevékenykedik a lovassportok világában.

A család lovakkal kapcsolatos múltja az 1920-as évekig vezethető vissza. Szladek Oszkár debreceni lókereskedőként volt ismert a Cívis városban, fia id. Szladek Róbert az 1950-es évektől versenyzett díjugratóként, majd az Állami Gazdaság edzőjeként számtalan fiatalt tanított meg lovagolni, többek között fiát is.

Szladek Róbert versenyzőként kezdte pályafutását és mindhárom olimpiai szakágban eredményesen versenyzett. Díjugratásban és lovastusában a Magyar Bajnokság résztvevője, ifjúsági lovasként bronzérmes a fináléban. Díjlovaglásban szintén eljutott a nagydíjas szintű megmérettetésekig. Versenybíróként és pályaépítőként évtizedek óta szerves része a hazai lovaséletnek. A Magyar Lovassport Szövetség felügyelőbizottságának is tagja volt korábban.

Tanítványai közül többen Tanintézeti és a Magyar Bajnokság győztesei és helyezettjei, Európa-bajnokság résztvevői.

13 éven keresztül a Debreceni Lovasakadémia igazgatója, majd hét éven keresztül a hortobágyi Mátai Ménes vezetője, ahol több kiemelkedő lovas rendezvény szervezése és lebonyolítása is fűződik a nevéhez. Ménesvezetői munkásságának, a tenyésztésszervezésében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként a földművelésügyi miniszter 2017-ben Konkoly Thege Sándor Díjban részesítette. Több mint tíz éve a Hajdú-Bihar vármegyei Lovas Szövetség elnöke.

Felesége Szladekné Papp Éva, akivel a Hortobágyi Lovasnapokon ismerkedett meg, díjugrató versenybíróként csatlakozott a lovas világ körforgásába. Három gyermekük mindegyike a díjugrató sportban találta meg hivatását.

Szonja és Máté aktív résztvevője a hazai és nemzetközi versenyeknek. Máté édesapjához hasonlóan szintén bronzérmes az ifjúsági Magyar Bajnokságban, fedettpályás döntő győztes, éveken át a korosztályos válogatott oszlopos tagja. A Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát Díjugrató Szakedzői Szakon. Szonja tanulmányai mellett versenyzik. Amatőr kategóriában helyezett a Fedettpályás Döntőn, illetve a Platthy József Régió bajnoka.

Péter a versenypályákat már nagyon fiatalon a zsűritoronyra cserélte. Nemzetközi szintű versenybíró, a hazai lovasversenyek egyik legismertebb kommentátora. Lótenyésztő és lovassportszervező agrármérnök. Természetesen feleségét, Szalontai Virágot is a lovaknak köszönhetően ismerte meg. Virág a magyar western lovaglás egyik legismertebb alakja, Szalontai Zoltán lánya. Sheriff, ahogy a legtöbben ismerik, magyar és Európa-bajnok cutting lovas, a Western Szakág egykori elnöke. Virág pályafutását a Western Szakágban kezdte, édesapjához hasonlóan magyar bajnok, Európai-bajnoki résztvevő. Díjugratásban is kipróbálta magát, amatőr szinten versenyzett. Nemzetközi díjugrató steward és versenybíró.

Péter és Virág házasságának köszönhetően újabb generációval bővült a Szladek család. Gyermekeik, Hanna és Áron. Nagyobbik gyermekük, Hanna másfél éves, már most a lovak szerelmese, professzionális hintalovas.

Szladekcsalad

Magyar Lovassportért Emlékérem

Ez a kitüntetés a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, sportolók felkészítéséért, a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési, szervezési, támogatási, oktatási, nevelési, tudományos és médiatevékenységért, a fiatalokat, a diáksportot felkaroló munkásságért és a lovassportot népszerűsítő színvonalas médiatevékenységért adományozható. Az Emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Dr. Varga Katalin

A kitüntetett 1995 körül, sportolóként kezdte részvételét a Távlovagló Szakágban. Hamar kiderült róla, hogy szívesen vállal társadalmi szerepet is, számítani lehetett rá a versenyeken, rendezvényeken. Igazi személyiség, húzóerő a távlovagló sportban.

2000 óta a mai napig folyamatosan, munkája és családja mellett naprakészen, magas szakmai hozzáértéssel képviselte, segítette, tanácsaival fejlesztette a szakág munkáját. Nagy szerepe volt a szakág jelenlegi versenyszabályzatának kialakításában, amit a mai napig felügyel és formál.

Jelentős érdeme volt a Magyarországon megrendezett hazai és nemzetközi távlovagló versenyek megszervezésében, lebonyolításában.

Komoly oktató és nevelő munkát végzett az újonnan belépő kezdő versenyzők felkészítésében, vizsgáztatásában. Versenybírói tevekénysége mind hazai, mind nemzetközi szinten kiemelkedő, legmagasabb szintű nemzetközi versenybíró.

Komoly szervezői, oktatói, irányítói tevékenysége mellett a magyar távlovaglás sikeres nemzetközi szintű sportolója. Gyermekei is osztoznak édesanyjuk szenvedélyében, figyelemmel követhetjük fejlődésüket és egyre kiemelkedőbb teljesítményüket már nemzetközi versenyeken is.

Várhegyi Ferenc

Pilisvörösvári német nemzetiségi család gyermekeként született. A helyi gimnáziumban érettségizett 1981-ben, majd 1983-ban fényképész bizonyítványt, 1991-ben sportriporter végzettséget, 1999-ben a Magyar Testnevelési Egyetemen sportszervező-menedzser, majd 2002-ben sportmenedzser diplomát szerzett, 2011-ben pedig mesterfokozatot. 2012-től a Testnevelési Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem meghívott előadója.

1983 óta publikál sport, történelem, egészségügy és vallás témakörben, több száz televíziós riport, közvetítés fűződik a nevéhez.

Évtizedek óta az Eurosport szakkommentátora. Bár ő maga lovasként sosem versenyzett, de a lovasversenyek, lovas események közvetítéseiben mindig alapos és körültekintő, kellemes orgánumával élvezetesek közvetítései.

1996-ban lovasíjász riportfilmet készített. Téli és nyári olimpiák, Európa- és világbajnokságok közvetítése fűződik a nevéhez. Az 1999-es Öttusa Világbajnokság, a Kettesfogathajtó világbajnokság, 2004-ben pedig a Négyesfogathajtó Világbajnokság helyszíni speakere.

A magyar lovassportot és a lovas életet szakmáján keresztül mindig nyomon követte, követi és segíti. A média minden területén hatékony munkájával érezhető segítséget nyújt lovas világunk ismertebbé válásért.

Varhegyi F

Gróf Széchenyi István Emlékérem

E legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas teljesítményért, kimagasló oktatási, nevelési, tudományos gazdasági, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható. 1987-ben alapította a Magyar Lovas Szövetség Elnöksége. Az emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Kiss Pál

A díjazott 1967-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem lovardájában kezdett lovagolni. Ifjúsági és junior korosztályokban területi országos és nemzetközi versenyeken indult. Szabados Gyulától, Tóth Istvántól és Molnár Tamástól tanulta a díjugratás és a lovassport alapjait. Főiskolásként a Lengyelországban és Hollandiában rendezett Európa-bajnokságokon a győztes magyar csapat tagja volt. 1981-ben szerzett diplomát, majd a Sárvári Méneshez került. A vezetői munka mellett tovább folytatta a lovaglást és a versenyzést 1989-ig. Az aktív sportot egészségügyi problémák miatt hagyta abba. Edzőként, versenybíróként, pályaépítőként, lovardavezetőként a mai napig aktív és népszerű szereplője lovassportunknak.

Kiss P

Sári Viktor

A díjazott 1969-ben kezdett lovagolni a budapesti Honvédban dr. Kollár Kornél mesteredző irányítása alatt 1988-ig. Számtalan területi, országos díjugrató bajnokság győztese, helyezettje egyéniben és csapatban. Fiatal lovas magyar bajnok volt, majd a felnőtt bajnokságban egyéni negyedik, csapatbajnok. Pozsonyban lovagolt Nemzetek Díját a felnőtt válogatott csapat tagjaként.

Hódmezővásárhelyen főiskolai diplomát szerzett, majd Kaposváron lótenyésztő szakmérnökként végzett.

1989-92-ig Németországban dolgozott belovaglóként. 1993-tól 2016-ig az Állatorvostudományi Egyetem Tangazdaságának a lótenyésztési ágazatvezetője Üllő Dóra-majorban.

A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének megalakulása után az Egyesület elnökségi tagjaként részt vett a szakmai munka irányításában, a kancavizsgák megszervezése, lebonyolítása, a külföldi szakemberek bevonása a díjazott áldozatos munkájának eredményeként a mai napig példaértékű.

Elsők között szervezte meg hazánkban a jelenkorban népszerű lóárveréseket, ahol különös odafigyeléssel dolgozott a lovak felkészítésén és bemutatásán.

Hosszú éveken keresztül részt vett a magyar tenyésztésű lovak kiválogatásában a Fiatal Lovak Világbajnokságára és csapatvezetőként is képviselte az országot.

Évekig az ország egyik legeredményesebb lovasklubját, a nyíregyházi Timpexet is segítette.

Jelenleg a legnagyobb hazai lóembrió előállító és értékesítő E. Sporthorses szakmai irányításában is tevékenykedik.

1986 óta tréner, ma már 3. szintű edzőként segíti a fiatalokat. Több generáció versenyzői pályafutását egyengette évtizedek alatt a díjugratásban. Legjobb tanítványai, akiknek pályafutásában aktív szerepet töltött be: Sándor Balázs, Szabó Gábor, Fábiáncsics Gábor, Csuka Balázs, jelenleg Kámán Nóra, Fésűs Gréta, dr. Tuska Pál, Szőllősi Hajnal.

Kedvenc lovai Ihaj Csuhaj, Mihaszna, Imrus és Inez.

Nyugdíjasként edzői és tenyésztői feladatait nem csökkentette, célja, hogy még sokat tesz hozzá a magyar díjugrató sporthoz és lótenyésztéshez.

Sari V

Gróf Sándor Móric Díj

A díj névadója, Gróf Sándor Móric művelt, népszerű, jó kedélyű, bátor, egyenes jellemű, igazságszerető, a közügyeket támogató, igazi sportember, népszerű személyiség volt. Nem az elismerés, hanem a teljesítmény érdekelte. Több mint háromszáz egyedülálló lovas kalandját jegyezték fel. Átúsztatott a Dunán és lóháton járt fel palotájának emeletére, ahogy ezt a díj is jelképezi. Jelentős összeget hagyott a Magyar Tudományos Akadémia alapjára, a Nemzeti Múzeumra, az Országos Gazdasági Egyesület céljainak előmozdítására, a budai szegényápoldának, valamint a pesti gyermekkórháznak. Nagyvonalú adakozó volt, ahogy a díjazottak is. A díj alkotója Nacsa Richárd képzőművész.

Kovács Csaba és Lengyel Róbert

Ebben az évben a Magyar Lovassport Szövetség szakított a hagyományokkal és két díjazott is átveheti a kimagasló támogatók számára alapított díjat. Az ország két különböző pontjáról példaértékűen fogott össze két barát, akik gyerekkoruk óta a lovassportért élnek.

Lengyel Róbert Vámospércsről még utánpótlás válogatott díjugratóként vált ismertté, majd felépítette Európa egyik legismertebb lószállítmányozási cégét, a Horse Trans Cargót.

Barátja és társa, Kovács Csaba a mosonmagyaróvári lovas élet ismert személye, több nemzetközi nagydíj, bajnokságok győztese és helyezettje, aki lószállító felépítményeivel, az Inter Horse Truckkal vált ismertté Európában és a világban.

Kovács Csaba és Lengyel Róbert az elmúlt években bőkezű mecénásként támogatja (és reményeink szerint a jövőben is támogatni fogja) a magyar felnőtt díjugrató sportot. Ezért a nemes cselekedetért a Magyar Lovassport Szövetség Gróf Sándor Móric Díjban részesíti őket.

Sandor M Dij

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek