Győzött a magyar junior 2* csapat a budapesti CVI-n

Bpcvi2024 1200

Nagyszerű nemzetközi lovastorna versenynek adott otthont a Nemzeti Lovarda április 26-28. között. Összesen 18 nemzet 60 lóval és több mint 150 versenyzővel érkezett az eseményre.

A csütörtöki állatorvosi ellenőrzésen mind a 12 magyar ló megfelelt a követelményeknek, így a hazai színeket 25 egyéni versenyző, egy páros és két csapat képviselte.

Gyerek kategóriában több olyan magyar versenyző is volt, akik életük első nemzetközi versenyén indultak, közülük többen is az új szabályoknak megfelelően rögtön két lóval tettek próbát a következő kategóriához szükséges kvalifikációs pont megszerzésére. Csaplár Anna és Szikra Jázmin dr. Lassó Attila futószárazásával Monte Cristo hátán sikeresen vette az akadályt, így ők a szombati versenynapon már a gyerek 2* kategóriában folytathatták a versenyt. Szintén sikeresen kvalifikált Horváth Hanna, ugyancsak dr. Lassó Attila futószárazásával Furioso Aldato-7 Marcipán nevű lovával, valamint Szabados Janka, aki kimagasló pontszámával (6,610) Rádiháza Horka hátán Ács Kornélia futószárazásával kiérdemelte, hogy a dobogó legfelső fokára állhasson. Nem sikerült most a kvalifikáció, de nagyszerű gyakorlatokat mutatott be Horvát Hanna Monte Cristo hátán és Szikra Jázmin, Csaplár Anna és Eve Aletta, akik Furioso Aldato-7 Marcipánnal versenyeztek.

IMG 0963

Junior 1* kategóriában nyolc magyar versenyző indult. Szita Eliza ötödik és Nagy-Baló Bori hatodik helyével a szükséges pontot megszerezve kvalifikált a legnépesebb junior 2* kategóriába. Hertel Csenge csupán néhány századdal lemaradva a kvalifikációról a nyolcadik helyen végzett. Őket követte Gyombolai Szonja, Papp Viola, Szebényi Lili, Ombódi Angelika Gréta és Takács Hanga, akik szintén nagyon szép gyakorlatokat mutattak be.

Az 1*-os senior versenyszámban három hazai versenyző futott be a pályára. A hosszú térdsérüléséből visszatérő Nyulasi Zita számára új lóval (Fecske) és futószárazóval (Jancsecz Dorottya) magabiztosan versenyzett. 6,786 pontja a dobogó harmadik fokára juttatta és továbbléphetett a 2*-os versenyszámba. Itt nem csak egyszerűen javított korábbi gyakorlatán, hanem ő kapta a legmagasabb pontszámot (7,266) a döntős kűr gyakorlatára és összesítésben a második helyen végzett. Zita ezzel két érmet is gyűjtött a budapesti versenyen és kvalifikált a seniorok 3*-os kategóriájába. ötödik helyen végzett a BLK versenyzője, Kiss Laura Flóra és tizenegyedik. helyen Semerédy Alexandra, aki szintén jó pár év kihagyás után tért vissza a mezőnybe.

Az 1*-os csapat kategóriában mutatkozott be a Szárnyaló LSE új kezdő csapata, akik Francesco van Louven hátán Páska Ildikó futószárazásával. Ezen a versenyen nem akadt kihívójuk, így boldog győztesként emlékezhetnek majd vissza a 2024-es Budapesti CVI-re.

IMG 0959
Szárnyaló LSE

A szombati nap a 2* és 3* versenyszámokról szólt.

Gyerek kategóriában Biczó Boglárka mutatott meggyőző gyakorlatokat. Automata hátán, Villányi Krisztina futószárazásával bejutott a vasárnapi döntőbe, ahol javítva pontszámán, de megtartva helyezését végül a hetedik helyen zárt. A frissen kvalifikált versenyzők közül Szabados Janka az előző starthoz képest egy új lóval (Catalin Gidran-5 (Andor)) tett próbát és végül a 16. helyen végzett. Szikra Jázmin Katalin 17., Csaplár Anna 18., Horvát Hanna a 19. helyen zárta élete első nemzetközi versenyét.

A legnépszerűbb kategória ezen a versenyen is a junior 2* volt, ahol negyven versenyző mérte össze tudását.

Radák Mira Luca két lóval is starthoz állt. Habsburg Lothringen Eilika futószárazásával Cornetto hátán 7,282 ponttal a nyolcadik, Maria Lehrmann futószárazásával Dicaprio hátán 7,010 ponttal a 12. helyen jutott a döntőbe, ahol végül az ötödik és a tizenegyedik helyen zárt. A magyar versenyzők közül szoros küzdelemben 6,912 ponttal végül Csipkereki Brigittának sikerült még bekerülnie a 15 fős döntőbe, aki idén új lóval (Des Lys du Vivaro) és új futószárazóval (Csipkereki Olga) vág neki a nemzetközi megmérettetéseknek. A döntő gyakorlata jól sikerült, amivel két helyet előrébb lépve a 13. helynek örülhetett. Szász Janka Ács Kornéliával és Rádiháza Horkával gyönyörű kötelező gyakorlatot mutatott be, amit a bírók igen magas pontszámmal (7,282) értékeltek. Sajnos a kűrben volt egy apró megingása, amivel visszacsúszott a 21. helyre.

Brigi
Csipkereki Brigitta

Péter Ella és Lázár Noémi szintén két lóval tett próbát. Ella Automatával a 18., PM Star Ladyvel a 23. helyen végzett. Noémi PM Star Ladyvel a 25., Automatával a 26. helyet szerezte meg. Mindkét lovat Villányi Krisztina futószárazta. A frissen kvalifikált versenyzők közül Szita Eliza 30. Nagy-Baló Bori a 35. helynek örülhetett.

Ella
Péter Ella

Young 2* kategóriában Hutton Florencia egy számára idegen lóval (KCM Vaultinghorses Lord) startolt. Az összeszokás ilyen rövid idő alatt nem sikerült tökéletesen, így Florencia végül a 14. helyet szerezte meg Andrea Barczi futószárazó segítségével.

A magyar junior 2* páros mindkét fordulóban szép gyakorlatot mutatott be PM Star Lady hátán. 6,609 ponttal az ötödik helyen zártak.

IMG 0957
Porcsa Lenke és Lázár Noémi

Senior 3* kategóriában a lányoknál Somogyi Eszter, a fiúknál Basa Máté állt starthoz. Mindkét versenyzőt a rutinos Zakariás segítette, akit Sándor Natália futószárazott. Eszter 6,78 ponttal a nyolcadik helyen végzett, Máté 6,956 ponttal a dobogó második fokára állhatott fel.

Basa Mate
Basa Máté

Az utolsó versenyszámban a junior 2* csapat mutatta be gyakorlatait. Az első forduló apró bizonytalanságainak már nyoma sem látszott a döntőben. Második kűrjükkel megérdemelten megelőzték osztrák riválisaikat. 7,209 ponttal ünnepelhették győztes teljesítményüket.

IMG 0961
Sóskúti Manók junior csapata

A csapat verseny legmagasabb lópontszámát Cornetto érte el, így az eredményhirdetésen ő is átvehette méltó jutalmát.

Cornetto scaled

Forrás: Lovastorna Szakág
Fotó: Kovacs Petronella Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek