Idén is Szilvásváradon rendezik a Nemzeti Vágtát

Nemzeti Vagta 202404 4

Október 5-6. a 17. Nemzeti Vágta dátuma, amit ismét a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendeznek meg. A vasárnapi döntő futamokat a Duna élőben közvetíti. A döntőt 16 vidéki és határon túli elővágta előzi meg májustól augusztusig.

Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: ebben az évben több változás lesz, amelyek még izgalmasabbá teszik a versenyeket. Idén először az ifjúsági mezőnyben két csoportban indulhatnak a versenyzők: a 10-14 évesek a Huszárgyerek Vágtán, a 14-18 évesek pedig a Kishuszár Vágtán vehetnek részt. A szilvásváradi döntőben tizenhat huszárgyerek és huszonnégy kishuszár kap lehetőséget, hogy lovagolhasson.

Ebben az évben is hatvan település kap lehetőséget, hogy az elővágták során megszerzett kvalifikáció után részt vegyen a döntőben.

Az idei programban is lesz Huszár Vágta, kocsitoló verseny, nemzetközi futam és különféle showprogramok. Főszerepet kapnak a lipicai lovak: lesz méneshajtás és a nemzetközi futam versenyzői is lipicai lovak hátán mérettetik meg magukat. A tervek szerint idén is megrendezik a sztárfutamot, valamint Vágtass, ugorj és hajts! díjugrató és kocsi páros versenyt, de a Vágta korzó is várja majd a közönséget.

Szotyori Nagy Kristóf elmondta: további újdonság, hogy a távok csökkennek, így még szorosabbá, izgalmasabbá válnak a versenyszámok.

Idén 16 vidéki és határon túli Elővágtán mérkőznek meg a települések lovasai május és augusztus között. A tervek szerint az előfutamok május 25-én a Vajdasági Vágtával kezdődnek és Gyenesdiáson fejeződnek be augusztus 18-án a Festetics Vágtával, amelyet idén 15. alkalommal rendeznek meg. A 11 magyarországi előfutamhoz két új helyszín is csatlakozik majd, de erről még folynak az egyeztetések. A határon túl öt elővágtára kerül sor: a vajdasági mellett lesz Székely, Felvidéki, Muravidéki és a Partiumi Vágta is.

Szotyori Nagy Kristóf hangsúlyozta: idén a döntőbe jutó valamennyi település képviselője és a helyi szervezők is kiemelt figyelmet kapnak majd Szilvásváradon. A tervek szerint a futamok előtt kocsin viszik őket körbe a pályán, bemutatva mindenkit a több ezer nézőnek.

A versenyigazgató szerint a Nemzeti Vágta egyedülálló lovasünnep, amely a magyar hagyományokra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai, történelmi és településfesztivál is egyben. Célja a kezdetektől fogva, hogy a felelevenítse és új tartalommal gazdagítsa a magyar lovashagyományokat és segítse az országimázs építését.

"A Nemzeti Vágta nem csupán egy lóverseny, hanem a benevezett városok és falvak nemes küzdelme" - hangsúlyozta a versenyigazgató.

Fotó: Nemzeti Vágta / National Gallop, MTI/Lakatos Péter

Kapcsolódó cikk
Kommentek