Kecskemét lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét

Nemzeti Vagta2023 og

Kiélezett küzdelemben nyerte meg a 16. Nemzeti Vágtát a Kecskemétet képviselő Tóth Tamara Galaxy nevű lova nyergében. Második az Ácsteszér színeiben induló Vörös Tamara, harmadik az adorjáni Zboray Viktória.

Kecskemét lovasa, Tóth Tamara immár négyszeres Vágta-bajnok. Idei győzelmével ő vihette haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A győztes lovas rendkívül erős mezőnyben ért célba, a második helyen az Ácsteszért képviselő Vörös Tamara végzett Marina nyergében. A dobogó harmadik fokára Adorján település lovasa, Zboray Viktória állhatott fel, aki Licino Londont lovagolta.

Nemzeti Vagta2023 3

A kishuszárok vágtáját Szentkirály versenyzője, Rozs Anna Júlia nyerte Nárcisz nevű lovával. A második helyen a szikszói Harsányi Viktória, míg a harmadik pozícióban a sarkadi Miklán Lia végzett.

Nemzeti Vagta2023 kishuszar1

A Jótékonysági Sztárfutam győztese idén a komáromi Magyar Lovas Színház tagja, Krajnik-Balogh Gábor színművész, aki nyereményét az idei évben is a Bottyán Equus Lómenhely Állatvédelmi Alapítványnak ajánlotta fel. A sztárfutam második helyezettje Széchenyi Krisztián táncművész lett, a harmadik helyen Bács Péter színművész végzett.

Nemzeti Vagta2023 22

A Nemzetközi futamban a Bahreini Királyságot képviselő Raed Mahmood Mohamed Yar Mohamed győzedelmeskedett, aki szorosnak tűnő, de végül magabiztos sikert aratott a Horvátország lovasával, Tena Belcsiccsel szemben, míg a harmadik helyen a brit színekben versenyző Dan Martin zárt.

Nemzeti Vagta2023 5

A Fogatvágtában a tavalyi évhez hasonlóan ismét Tieger Endre és a Dombóvár-Sütvényesi ménes nyert. A második a Köncsögi ménes színeiben induló Nagy Gábor lett, míg az Ottlakai ménes és Makoviczki Richárd a harmadik helyen zárt.

Nemzeti Vagta2023 8

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas eseménysorozatának része volt a Vágta Korzó is, amelyen a lovasokat nevező települések mutatkoztak be.

Szotyori Nagy Kristóf: a Nemzeti Vágta egy országimázs-fesztivál, amely összehozza a határon belüli és túli magyarságot

A Nemzeti Vágta nem teljesen lovas verseny, hanem egy országimázs-fesztivál, amely összehozza a határon belüli és határon túli magyarságot. A lovassport, a lovaglás egy feltörekvő sport, ennek egyik "zászlóshajója" a Nemzeti Vágta - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató hétfőn az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Mint felidézte, a Nemzeti Vágta egyik fő mottója a kezdetektől fogva a huszárság bemutatása volt, amelyet a mai kor gyermekei már nem nagyon ismernek. Így ezt különböző bemutatókkal, csatajelenetekkel, modern köntösben mutatják meg: ilyen volt a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak közös bemutatója. Mint mondta, a Nemzeti Vágta futamai köré fűzött bemutatók a lovas világ sokszínűségét mutatják meg, például a győri Ördöglovasok bemutatója, a pusztaötös- és csikósbemutató vagy a "magyar Ben-Hur"-nak is nevezett fogatvágta.

Hozzátette: a Nemzeti Vágta Kishuszár Vágtáján a fiatal generáció, a 10-16 éves korosztály versenyez, akik a rendezvény és a lovas élet utánpótlását jelentik.

A versenyigazgató hangsúlyozta, a nemzetközi versenynek köszönhetően rengetegen hírt adtak a Nemzeti Vágtáról, így határainkon belül és kívül is sok helyre eljut a rendezvény híre.

"Kicsit új volt a pálya, kicsit más volt, de azt gondolom, nagyon jól vizsgázott Szilvásvárad" - hangsúlyozta a versenyigazgató. Az idei helyszínválasztásban több szempont is közrejátszott. Mint mondta, elsősorban azért esett a választás Szilvásváradra, mert a magyar turizmus és a magyar lovas élet egyik központja, illetve az infrastrukturális lehetőségeknek köszönhetően egy olyan pálya épülhetett fel Szilvásváradon, amelyet a Nemzeti Vágta megkíván.

Nemzeti Vagta2023 88

Forrás és fotó: Vágta.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek