Saját karikás ostort kapott az angol királynő

Windsor2019 Csikosok

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete személyesen köszöntötte a Royal Windsor Horse Show-ra érkezett magyar lovasokat, ajándékként pedig egy karikás ostort adott át II. Erzsébet angol királynőnek.

A több mint 75 éves múltra visszatekintő, világhírű Royal Windsor Horse Show közönségének a Mátai Ménes öt csikósa, egy pusztaötös hajtója, valamint Kassai Lajos és öt tanítványa adott ízelítőt a magyar lovas hagyományokból. Az évente megtartott látványos bemutatót II. Erzsébet királynő is rendre megtiszteli látogatásával.

Nagy megtiszteltetés, hogy meghívást kaptunk erre a rendezvényre. Azt gondolom, hogy ez a lovas show olyan nagy hagyományokkal rendelkezik, amivel nagyon kevés rendezvény bír.” – fogalmazott Szladek Róbert, a Mátai Ménes vezetője.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete elmondta: Magyarország egyre több erőfeszítést tesz a lovassportok és a lovas hagyományok megújításáért, az Egyesült Királyság pedig a lovas hagyományok egyik legfontosabb letéteményese. A nagykövetség ennek jegyében kezdeményezte 2018-ban a kapcsolatfelvételt a Royal Windsor Horse Show szervezőivel a hortobágyi csikósok és Kassai Lovasíjász Iskola megjelenése érdekében, ennek eredményeként idén a Magyarországot képviselő lovasok is bemutatkozhattak a rendezvényen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ennek nem csupán sportdiplomáciai, hanem országpromóciós jelentősége is van, hiszen Magyarország egy eddig kevésbé ismert, ám ősi és jellegzetesen magyar oldaláról mutatkozik be a nyilvánosság előtt.

A nagykövet úr a szombat esti fellépés után II. Erzsébet királynőnek egy karikás ostort adott át, amit Garai Lajos készített.

Hazánk londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf maga is elkötelezett lovas és lovas hagyományőrző. Szinte napra pontosan egy éve a londoni Hyde Parkban az egyik legpatinásabb brit alakulat, a Királyi Lovas Háziezred frissen kiképzett lovasainak bemutatóját tekintette meg vendég elöljáróként. Az angol házigazdák kérésére a nagykövet is díszegyenruhában, azaz a világszerte ismert huszáregyenruhában és lóháton vett részt az eseményen:

Kapcsolódó cikk

A magyar csikósok az esti show előadásokon, valamint szombat délután a Copper Horse Arenában léptek fel és rendre nagy sikert arattak. II. Erzsébet negyedik gyermeke, Eduárd többször is megtekintette a bemutatót és személyesen gratulált a magyar lovasoknak.

Külön érdekesség, hogy Windsorban mindössze egy cégnek engedélyezte a királynő hogy a kastélyban, illetve annak parkjában fogatoztasson, ez a cég pedig nóniusz lovakat használ. Amikor megtudták, hogy a magyar csikósok is nóniuszokkal érkeztek, azonnal felkeresték a csapatot, hogy néhány közös fotót készítsenek.

Windsor Noniusz Fogat

Forrás: Mátai Ménes, MTI, hirado.hu
Kép forrása: Mátai Ménes

Kapcsolódó cikkek
Kommentek