Az angol királynő lovasainak tartott szemlét a magyar nagykövet

Nagykovet London 3

Hazánk londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados is megszemlélte  Londonban a Hyde Parkban az egyik legpatinásabb brit alakulat, az 1658-ban alakított Királyi Lovas Háziezred frissen kiképzett lovasainak bemutatóját vendég elöljáróként.

A szemle megtartására magas rangú brit vagy nemzetközösségi katonai vezetőket szoktak felkérni, nagykövetet ilyen megtiszteltetés ritkán ér

Szalay-Bobrovniczky tartalékos százados a Honvéd Palotaőrség csoportparancsnokaként teljesített szolgálatot, illetve a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár részét képező, cs. és kir. 1. huszárezredet (Császár-huszárok) megjelenítő Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztály csapatában huszárkapitányként őrzi a magyar katonai hagyományokat. Érdekesség, hogy nagyapja is itt szolgált huszárkapitányként 1914 és 1918 között.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Londonban jó kapcsolatot ápol a Királyi Lovas Háziezred tisztjeivel, így kapott meghívást kapott az alakulat díszelgő lovasainak 20 hetes kiképzését lezáró bemutatóra. A bemutató során a lovasoknak arról kell számot adniuk, hogy igazi lovaskatonává váltak, szabályos felszereléssel, biztos alaki tudással képesek ellátni feladataikat. 

Az angol házigazdák kérésére a nagykövet is díszegyenruhában, azaz a világszerte ismert huszáregyenruhában és természetesen lóháton vett részt az eseményen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf lova egy Atticus névre hallgató 15 éves pej herélt volt, aki egy kiválóan lovagolt ‘charger’, ahogy az angol lovastisztek a tiszti hátast nevezik. Számos nagy királynői parádén szerepelt már, az utóbbi időben General Ben Bathurst, London városparancsnokát lovasítják vele.

A lovat Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet úr kérésére a lovas testőrség szokásos báránybőrös nyeregtakarója és más lófelszerelése helyett a császári és királyi huszárló felszerelésének jobban megfelelő egyszerű nagykantárral  és a régi lovassági tiszti nyereghez hasonló nyereggel szerelték fel.

Nagykovet London 4

Forrás: Honvédelmi Minisztérium, Honvédelem.hu

Fotó: The Royal Household Cavalry

Kapcsolódó cikkek
Kommentek