A hercegi esküvő lovai

Hercegieskuvo1

A hagyományos királyi pompa és a modern kor elemeit ötvözte Harry herceg és Meghan Markle szombati esküvője. Az előbbinek köszönhető, hogy az ünnepségen a lovak és elegáns hintók is fontos szerephez jutottak. 

Harry herceg, a lószeretetéről híres II. Erzsébet királynő unokája a London nyugati határában fekvő királyi rezidencia, a windsori kastély Szent György-kápolnájában esküdött örök hűséget amerikai menyasszonyának. Az újdonsült hercegi házaspár ezt követően hintón, a királyi lovas testőrség kíséretében hajtatott végig Windsor utcáin, üdvözölve a tiszteletükre összegyűlt tömeget.

A hercegi esküvő nemcsak Angliát, de a fél világot lázban tartotta. A királyi ház esküvőszervezői pedig semmit sem bíztak a véletlenre: a részletes esküvői program 22 oldalas volt. Az ifjú pár mellett pedig nem csak a megjelent hírességekre, de az ünnepi eseményeken részvevő lovakra és lovasokra is elképesztő figyelem összpontosult. A Szent György kápolnában megtartott ceremóniára 600 vendég volt hivatalos, és 79 ország televíziós stábjai vonultak fel Windsor ősi parkjában, világszerte pedig százmilliók követhették az eseményeket.

Az esküvőre két hintó is készenlétben állt. Rossz idő esetén a zárt Scottish State Coach várta volna az ifjú párt a kápolna előtt. A hintó különlegessége, hogy nagy üveg ablakai mellett mennyezete is üveg panelekből készült, így belseje mindig világos, az utasai pedig jól láthatóak. 

Scottish State Coach
Scottish State Coach - Fotó: Royal.uk

Mivel azonban a szeszélyes angliai időjárás kegyes volt az ifjú párhoz, Harry herceg és újdonsült neje végül egy nyitott Ascot Landau hintón vonulhatott végig Windsor utcáin verőfényes napsütésben. Ebből a típusból még négy található a királyi istállóban, különlegessége, hogy a királynő is ilyen hintón teszi tiszteletét a Royal Ascoton. 

Fontos szempont volt a hintók kiválasztása során, hogy mindkettő magasabb építésű legyen, így az összegyűlt tömeg számára jól láthatóak az utasaik.

A két hintó különlegessége, hogy a hajtó nem a hintón foglal helyet, hanem két lovas a fogatot húzó lovakon ül. A hintó mellett két kísérő lovas haladt, hagyományos feladatuk az, hogy szabaddá tegyék az utat a fogat előtt. A hintót négy windsori szürke (név szerint Milford Haven, Sir Basil, Tyrone és Storm, vagyis Vihar) húzta, és két másik (Plymouth és Londonderry) kísérte. A fogat mögött a királyi lovas testőrség vonult. 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés,

A királynő lovas testőrsége számára a szokottnál is különlegesebb volt a mostani esküvő, mint más hivatalos szerepléseik. Ugyanis Harry herceg is soraikban szolgált, és egészen a kapitányi rangig vitte. 10 éves szolgálata során még Afganisztánban is bevetették. Az ünnepi díszőrségben és a lovasok között szolgálatot teljesítő több mint 250 katona között is számos régi bajtársa ott volt.

A királyi lovas testőrségnél minden egyes nap elvárás a tökéletesség: minden egyes ló, lószerszám, uniformis, páncél és csizma makulátlan kell, hogy legyen. Egy-egy pár csizma kifényesítése egy ilyen jeles alkalomra akár 30 órát is igénybe vehet.

Forrás: MTI, Royal.uk, Horse&Hound, The Household Cavalry, The Army in London - HQ London District

Fotó: The Army in London - HQ London District

Kommentek