Ingmar de Vos egy fontos olimpiai szervezet élén

Ingmarde Vos 1200

A FEI elnökét, Ingmar De Vost egyhangúlag választották meg az Association of Summer Olympic International Federations (ASOIF, a Nyári Olimpiai Nemzetközi Szövetségek Egyesülete) élére.

A belga Ingmar De Vost, aki 2014 óta a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnöke, egyhangúlag választották meg a Nyári Olimpiai Nemzetközi Szövetségek Egyesületének (ASOIF) új elnökévé. A szavazásra 2024. április 9-én került sor az ASOIF 48. közgyűlésén, amelyet az angliai Birminghamben tartottak a SportAccord World Sport and Business Summit keretében. Ingmar De Vos ellenjelölt nélkül indult, és titkos szavazással választották meg négyéves időtartamra. Új tisztségét 2025. január 1-jén foglalja el.

"Nagy feladat előtt állok. 2025 januárjában átveszem Francesco Ricci Bitti helyét, aki az olimpiai mozgalom rendkívül elismert személyisége. Szeretném már most megragadni az alkalmat, hogy elismeréssel adózzak vezetése és eredményei előtt, és megköszönjem neki rendíthetetlen támogatását, bölcs tanácsait és nagyszerű barátságát. Megbízatásom alatt küldetésemnek tekintem, hogy tovább erősítsem az ASOIF szerepét az olimpiai mozgalomban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folytatott nyílt és konstruktív párbeszédre összpontosítsak, tovább fokozzam a nemzetközi szövetségeinkkel való és közöttük zajló kommunikációt, valamint kidolgozzam a jövőre vonatkozó stratégiát, hogy együttesen továbbra is hozzájárulhassunk az olimpiai játékok népszerűségéhez és fenntarthatóságához"."

A legfontosabb olimpiai tisztségviselők is gratuláltak Ingmar De Vosnak megválasztásához.

Ingmarde Vos ASOIF

Ingmar de Vos

Ingmar De Vost 2022 novemberében a FEI tagegyesületeinek képviselői a szervezet közgyűlésén nagy többséggel újraválasztották, ezzel harmadik, egyben utolsó, 2026-ig tartó elnöki ciklusát kezdte meg. Ő az 1921-ben alapított FEI 13. elnöke. Átvezette a lovas közösséget az olimpiai versenyszámok kulcsfontosságú változtatásairól folytatott kritikai vitákon, hogy a lovassport jobban összhangba kerüljön az olimpiai célokkal.

2017 szeptembere óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnakis tagja – ő mindössze a negyedik a FEI elnökei közül, aki az ötkarikás grémiumban is képviseli a lovassportot. Részt vesz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Végrehajtó Bizottságának munkájában. Elnöksége alatt a FEI erős pozíciót szerzett az olimpiai közösségben.

Az ASOIF-ról

A Nyári Olimpiai Nemzetközi Szövetségek Egyesülete (ASOIF) a Nyári Olimpiai Játékokon részt vevő nemzetközi sportszövetségek non-profit egyesülete. Székhelye a svájci Lausanne-ban található, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé és a Nemzetközi Lovas Szövetségé is.

1983-ban jött létre, hogy egyesítse az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékok programjában szereplő sportágakat irányító nemzetközi szövetségeket. Az ASOIF küldetése a nyári olimpiai nemzetközi szövetségek egyesítése, népszerűsítése és támogatása; autonómiájuk megőrzése, ugyanakkor közös érdekeik és céljaik képviselete; a tagszövetségek és az olimpiai mozgalom egésze számára hozzáadott értéket nyújtó szervezetként való fellépés.

Forrás: FEI
Fotó: FEI Flickr, Jon Super

Kapcsolódó cikkek
Kommentek