Harmadik elnöki ciklusát kezdi meg Ingmar De Vos a Nemzetközi Lovasszövetség élén

Ingmarde Vos 1200

A belga Ingmar De Vost nagy többséggel újraválasztották a FEI tagegyesületeinek képviselői a szervezet közgyűlésén, ezzel harmadik, egyben utolsó, 2026-ig tartó elnöki ciklusát kezdheti meg.

A Nemzetközi Lovasszövetség közgyűlését ezúttal hibrid formában tartották a dél-afrikai Fokvárosban. Azok a tagszervezetek, amelyek nem tudtak képviselőt delegálni a helyszínre, online követhették az eseményeket és szavazhattak.

A belga Ingmar De Vos az 1921-ben alapított szervezet 13. elnöke. Átvezette a lovas közösséget az olimpiai versenyszámok kulcsfontosságú változtatásairól folytatott kritikai vitákon, hogy a lovassport jobban összhangba kerüljön az olimpiai célokkal.

A 2022-es FEI Sport Fórumon egyetértési megállapodást írt alá a Lóápolók Nemzetközi Egyesületével és ígéretet tett arra, hogy integrálja a lóápolókat a FEI alá. Nemrégiben bejelentette a független Lóetikai és -jóléti Bizottság létrehozását a lovak sportban való használatával kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli aggályok kezelésére.

„Az elmúlt nyolc év során abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy tanúja lehettem az egység erejének közösségünkben, és ez a szolidaritás az, ami átvitt bennünket néhány hatalmas kihívásokkal teli időszakon. Együtt haladtunk előre, mert mindannyian félretesszük a nézeteltéréseinket sportunk és közösségünk érdekében. Ennek eredményeként erősebbek lettünk, mint valaha, és tudom, hogy ez egy jó kiindulási alap a jövőhöz. Sokat foglalkoztat a jövő, különösen most, hogy utolsó elnöki ciklusomat kezdem meg. Olyan erős alapokat szeretnék hátrahagyni, amelyekre az utódom és a közösség tovább építhet az elkövetkező években.

Bár sok mindent elértünk, nyilvánvaló, hogy a változás nem állhat meg. Ehhez szükség lesz néhány nehéz döntésre is, és lehet, hogy bizonyos pontokon majd nem értünk egyet, de tudom, hogy a sportágunk és szervezetünk érdekében közösen meghozott döntéseink mindig közös értékeinken fognak alapulni: a lovak jólétén és az egységen.

A lovassport fenntarthatósága és modernizálása, középpontban a lójóléttel a legfontosabb fókuszpontjaim a következő négy évre.

Ha továbbra is meg akarjuk őrizni a lovassportok relevanciáját, akkor olyan szervezetre van szükség, amely képes alkalmazkodni a felmerülő kihívásokhoz. A nyílt és őszinte párbeszéd volt a kulcsa, hogy 1921 óta együtt tudtuk alakítani a lovassport jövőjét. Remélem, hogy ezt folytathatjuk a következő négy év folyamán is” - mondta az elnök.

Ingmar De Vos 1963-ban született, politikatudományból, valamint nemzetközi és európai jogból szerzett diplomát. 1990-ben lett a Belga Lovas Szövetség igazgatója, 1997-2011 között a főtitkár szerepét is ő töltötte be. Hat Lovas Világjátékokon és három olimpián (2000 Sydney, 2004 Athén, 2008 Peking) volt a belga lovasok csapatfőnöke. 2011-től a FEI főtitkára, majd 2014-ben a FEI bakui közgyűlésen választották meg a szervezet elnökévé, a két ciklust letöltő Haya hercegnőt váltotta a poszton.

2017 szeptembere óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is tagja – ő mindössze a negyedik a FEI elnökei közül, aki az ötkarikás grémiumban is képviseli a lovassportot. Részt vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság három Sportolói Bizottságának munkájában, tagja a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetsége tanácsának, illetve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Végrehajtó Bizottságának és alapítványi tanácsának. Elnöksége alatt a FEI erős pozíciót szerzett az olimpiai közösségben.

Ingmar De Vos 2018 augusztusában, a Longines FEI Nations Cup™ Jumping of Hungary CSIO5* Budapest alkalmából Budapestre, a Nemzeti Lovardába is ellátogatott, ahol a legjobban várt versenyszámban, a 200.000 euró összdíjazású Nemzetek Díjában a díjátadó ceremónián is részt vett.

Fei kozgyules 2022
Pillanatkép a FEI idei közgyűléséről

Forrás: FEI
Fotó: FEI/Richard Juilliart

Kapcsolódó cikkek
Kommentek