A FEI idén is díjazta a kiemelkedő lovassport teljesítményt

FEI Awards2022 5

Idén a dél-afrikai Fokvárosban tartották a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) közgyűlését és a szervezet nagyszabású díjátadóját.

A jelöltekre idén is online formában adhatták le a szavazataikat a lovasok világszerte ez 50%-os súllyal számított be a végeredménybe, emellett a zsűri szavazatai adták a másik 50%-ot.

A Peden Bloodstock FEI Legjobb Sportolója Díját idén Charlotte Fry nyerte. A 26 éves brit díjlovas idén Herningben az ECCO FEI Világbajnokságon az egyéni Nagydíj Speciálban és az egyéni Nagydíj Kűrben is aranyérmet szerzett, csapatban pedig ezüstéremmel zárt Glamourdale nyergében. A kűrben megszerzett 90.654%-os eredményével ráadásul bekerült abba az igen elit körbe, akiknek sikerült nemzetközi versenyen 90% felett teljesíteniük. 2022 májusában a FEI Világkupán is győztek Compiègne-ben. Fry 2019-ben és 2021-ben is tagja volt az Európa-bajnokságon résztvevő brit válogatottnak és ott volt a tokiói olimpián is, ahol a bronzérmes csapat tagja, egyéniben pedig a 13. helyen zárt. 2021-ben a holland tenyésztésű Kjentóval Verdenben megnyerte a Fiatal Lovak Világbajnokságát, 2018-ban Ermelóban pedig szintén Glamourdale-lel győzött a hétéves lovak mezőnyében.

FEI Awards2022 Charlotte Fry
Charlotte Fry

A Longines FEI Rising Star Díjat azon 14 és 21 év közötti lovasok kaphatják, akik kiemelkedő lovassport tehetségről adnak tanúbizonyságot. Idén a brit lovastusázó, Alice Casburn vehette át az elismerést egy elegáns Longines karóra kíséretében Matthieu Baumgartnertől, a Longines marketingért felelős elnökhelyettesétől.

Casburn mindössze 12 hónappal az első négycsillagos versenye után bemutatkozott öt csillagon is és viharos sebességgel tört a lovastusa élvonalába. A 2022-es Badminton Horse Trials legfiatalabb indulója volt. A húsz éves lovas csapatban aranyat, egyéniben pedig bronzérmet nyert idén a fiatal lovasok Európa-bajnokságán.

FEI Awards2022 Alice Casburn

A Cavalor FEI Legjobb Lóápolója Díj kitüntetettje az új-zélandi Kerryn Edmans, aki két élvonalbeli lovastusázó, Tim Price és Jonelle Price lovait gondozza már hat éve. "Egyszerűen szeretem a munkámat csodálatos ezért elismerést kapni. De talán még jobb volt, hogy egyáltalán jelöltek erre a díjra. Óriási megtiszteltetés ilyen kaliberű lóápolókkal együtt elismerve lenni. Minden lóápoló megérdemli, hogy valamilyen elismerést kapjon azért a csodálatos munkáért, amelyet a színfalak mögött a lovasok és a lovak érdekében végez" - mondta.

FEI Awards2022 Kerryn Edmans

A FEI Against All Odds (jelentése: "minden valószínűség ellenére") díjat minden évben olyasvalaki kapja, aki fizikai állapota vagy rendkívül nehéz személyes körülményei ellenére is megvalósította lovas ambícióit. Ez a lovas idén a kenyai színekben versenyző díjugrató, Muthoni Kimani, aki számos nehézséget küzdött le, hogy megvalósítsa álmát.

Nyolc éves korában, amikor a póniján lovagolt, elütötte egy autó. Hónapokig tartott, mire feldolgozta a traumát, pónija is súlyosan megsérült. 15 évesen egy újabb lovasbaleset után körülbelül három hónapig szenvedett hát- és fejfájástól, és már hosszabb időbe telt, mire leküzdötte félelmét és visszaült a nyeregbe. Később beválasztották az olaszországi Cavalleria Toscana Akadémiára, az első fiatal afrikai származású lovasként. Nagyon kevés felkészülés után és minimális anyagi támogatással indult első CSI2* versenyén idén októberben az olaszországi San Giovanniban.

FEI Awards2022 Muthoni Kimani

A 2022-es FEI Szolidaritási Díjat a Dél-Afrikában működő Dressage SA Solidarity Stars Project kapta, ami szakértő edzői támogatást és versenyzési lehetőséget biztosít a tehetséges, de hátrányos helyzetű lovasoknak. A díjat minden évben egy olyan fejlesztési projektnek, olyan személynek vagy szervezetnek ítélik oda, aki vagy ami kiemelkedő elhivatottságról és energiáról tett tanúbizonyságot a lovassport minél szélesebb körű elterjesztésében. A kitüntetést Dianne Smith vette át.

FEI Awards2022 Dianne Smith

Ingmar De Vos, akit korábban a nap folyamán választottak újra harmadik elnökségi ciklusára, azt mondta: "Ezekkel a díjakkal minden évben sportunk legjobbjainak legjobbjait ünnepeljük. De a 2022-es díjátadó az első alkalom, hogy ezeket a díjakat az afrikai kontinensen adjuk át, és elismerésre méltó, hogy csupa hölgynek. A FEI Awards idén minden eddiginél jobban képviseli sportágunk esszenciáját, és rávilágít értékeinkre: az egyenlőségre, az elszántságra és a bátorságra. Gratulálunk minden győztesnek, és köszönjük, hogy sportágunk fantasztikus nagykövetei."

Forrás: FEI
Foró: Liz Gregg / FEI, FEI/Leanjo de Koster

Kapcsolódó cikkek
Kommentek