Kihirdetésre kerültek a FEI Awards 2020-as díjazottjai

FEI Awards 6

A lovassport legjobbjait ünnepelték a 2020-as FEI Awards díjkiosztón, ahol kihirdették a FEI díjátadók 10 éves történetének legnépszerűbb nyerteseit minden kategóriában. A világ minden tájáról szavaztak rajongók tízezrei, hogy kiderüljön, ki a legjobbak legjobbja. A győzteseket Natasha Baker paralimpiai legenda hirdette ki egy virtuális ceremónia keretein belül.

Ingmar De Vos, a FEI elnöke elmondta: „A szenvedély, az elszántság és a kitartás határozza meg közösségünket, és ezen értékek köszöntek vissza minden mai nyertesünk történetében is. Szívből gratulálok, köszönöm a sport iránti elkötelezettségüket és hogy a lovas világot olyan inspirálóvá teszik."

A FEI legjobb sportolója: Ingrid Klimke

A lovastusa sztár Ingrid Klimke nyerte el a Peden Bloodstock FEI Legjobb Sportolója-díjat, aki tavaly kapta meg a címet, miután győzött a Lovastusa Európa-bajnokságon. A német lovas közvetlenül a háromszoros olimpiai bajnok díjlovas, Charlotte Dujardin (aki 2013-ban nyert) és a 2018-as győztes, a Díjugrató Világbajnok Simone Blum előtt végzett.

"Még fel sem fogtam, hogy ez valóságos, mert annyira izgatott és olyan boldog vagyok" - mondta Ingrid Klimke, aki 2000 euró értékű Peden Bloodstock utazási utalványt is nyert.

FEI Awards 5
Fotó: FEI/Liz Gregg

A FEI legjobb groomja: Carmen Thiemann

A Klimke csapat második győzelmét aratta, hiszen lóápolóját, a 2013-ban díjazott Carmen Thiedmannt válaszották a Cavalor FEI legjobb groomjának. A 2017-es győztes Alan Davies (Carl Hester lóápolója) és a tavalyi bajnok Madeleine Broek (Marc Houtzager groomja) előtt végzett.

"Minden sikeremet Carmennel értem el" - mondta Ingrid Klimke. "Mindig azt mondjuk, hogy csapatként verhetetlenek vagyunk!"

"Nagyon örülök, hogy megnyertem a díjat, hatalmas meglepetés volt számomra" - mondta Carmen, aki 1000 eurós Cavalor utalványt kapott díja részeként.

FEI Awards 3
Fotó: FEI/Edouard Curchod

FEI Rising Star-díjas: Semmieke Rothenberger

A Longines Rising Star nyilvános szavazását Semmieke Rothenberger, fiatal német díjlovas nyerte, aki eredetileg 2019-ben nyerte el a díjat. A 2009-es győztes kínai lovastusa ász, Alex Hua Tian lett a második a 2017-es bajnok ír díjugrató, Harry Allen előtt. A Longines FEI Rising Star díját olyan 14 és 21 év közötti sportolók kapják, akik kimagasló tehetségről tesznek tanúbizonyságot. A FEI legkiemelkedőbb partnere, a svájci Longines óramárka nagy jelentőséget tulajdonít a fiatalok sportolásra való ösztönzésének, és büszkén adta át a díjat Semmieke-nek egy elegáns órával együtt.

Semmieke elmondta, hogy az idei különdíj elnyerése kicsit más volt, mint tavaly, hiszen akkor egy csillogó gálán konfettieső és torta kíséretében vehette át a díját Moszkvában. "Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan rám szavaztak" - mondta. "Ez egy kicsit szürreális, mivel annyi jó sportoló van ebben a kategóriában."

FEI Awards 4
Fotó: FEI/Liz Gregg

FEI Against All Odds-díj: Angelika Trabert

A FEI Against All Odds (jelentése: "minden valószínűség ellenére") díját Angelika Trabert, a para díjlovaglás sztárja nyerte, aki 6 világbajnoki és 12 paralimpiai érem birtokosa. Emma Booth, ausztrál para díjlovas lett a második, míg a 2018-as győztes, Leila Malki, aki szülőhazájában, Palesztinában a lányok lovassportját népszerűsíti, végzett a harmadik helyen.

„Úgy látom, hogy ez a jutalom az évek során végzett munkáért. Én a képességekre, nem pedig a fogyatékosságra tekintek" - mondta Angelika Trabert, aki a következő évben ünnepli 30. évét a sportban.

FEI Awards 1
Fotó: FEI/William Tzeng

FEI Szolidaritás-díjas: Az Ebony Horse Club

10 évvel azután, hogy eredetileg elnyerte a FEI szolidaritási díját, 2020-ban is a nagy-britanniai Brixtonban található Ebony Horse Club diadalmaskodott a 2012-es győztes, a dél-afrikai Shumbashaba - Horses Helping People kezdeményezés, és a 2019-es győztes svéd Uno Yxklinten előtt.

„A fellegekben járunk a boldogságtól!” - mondta az Ebony Horse Club képviseletében Naomi Howgate. „Óriási elismerés, és annyi érdemes ember volt a kategóriánkban. 10 év után is itt vagyunk, ez tényleg hihetetlen.” A FEI Szolidaritás Díj nyerteseként az Ebony Horse Club a FEI trófea helyett pénzbeli adományt kap projektjeik segítésére.

A műsorvezető Natasha Baker elmondta: „A jelöltek mindegyike önmagában is hős, az olimpiai és világbajnoktól kezdve a kiemelkedő groomokig és inspiráló egyéniségekig a pályán és azon kívül. A lovaglás áll történetük középpontjában, és mindannyian megérdemlik, hogy eredményeik és elszántságuk jogán megünnepeljék őket. ”

FEI Awards 2
A FEI Awards eddigi nyertesei

Forrás: FEI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek