Íme a FEI Awards 2021-es díjazottjai

FE Iawards2021

Az olimpiai bajnok Peder Fredricson és az amerikai paralimpikon, Beatrice de Lavalette nyerte a közönségszavazást a FEI 2021-es díjátadóján.

Több mint 300 előkelő vendég, köztük helyi sportlegendák, a nemzeti szövetségek képviselői és a FEI partneri vettek részt a 13. FEI Díjátadón Belgiumban, ahol Steven Wilde lovaskommentátor vezényletében adták át 2021-es díjakat. Meghívást kapott még Antwerpenbe a 2020-as győztesek mindegyike, Ingrid Klimke, Semmieke Rothenberger, Carmen Thiemann, Angelika Trabert, és az Ebony Horse Club, hogy csatlakozzanak az ünnepséghez miután a tavalyi ceremónia a járvány miatt elmaradt.

„2019 óta ez az első alkalom, hogy személyesen ünnepelhetjük sportágunk sztárjait” – mondta Ingmar De Vos, a FEI elnöke. „A globális járvány és az EHV-1 járvány nagyon keményen érintette a lovaságazatot, és örülök, hogy lehetőségünk nyílt arra, hogy összehozzuk a közösséget és megünnepeljük ezeket az eredményeket ma este. Ez a FEI Díjátadó különleges számomra, nem csak azért, mert a szülővárosomhoz közeli városban rendezik meg, hanem azért is, mert ez a FEI centenáriumi éve. Ezek a díjak és a jelöltek évről évre magas színvonala továbbra is sportágunk fejlődésének bizonyítéka, és nagy reményt ad a jövőre nézve.”

Peder Fredricson, a svéd díjugrató sztár vehette át a Peden Bloodstock FEI Legjobb Sportolója Díját, amivel kiegészítette az olimpiai és Európa-bajnoki érmek már amúgy is lenyűgöző sorát, valamint a pályafutása során először a Longines világranglistán 2021 októberében elfoglalt első helyét.

„Nagyon büszke és hálás vagyok a Peden Legjobb Sportolója Díjért. Sokat jelent nekem, a csapatomnak és a tulajdonosoknak” – mondta Fredricson. „Mindig igyekszem a legjobbat kihozni magamból, inkább a csapatomat és a lovakat fejleszteni, mintsem, hogy mást legyőzzek. Mindannyian nagyon keményen dolgozunk azért, hogy a lovak fittek és egészségesek maradjanak, hogy elérjük ezeket a célokat és sok érmet nyerjünk útközben. Nagyon hálás vagyok a lovak tulajdonosainak is, akik mellettem állnak és biztosítják ezeket a remek lovakat. Nagyon szépen köszönjük!"

Greta Busacker, 19 éves német versenyző vehette át az idei Longines FEI Rising Star Díját és egy elegáns órát a FEI elsőszámú partnere, a Longines jóvoltából. Az idei FEI Lovastusa Európa-bajnokság egyéni és csapatbajnoka, valamint a 2021-es Német Fiatal Lovasok Bajnokságának bronzérmese gyorsan hírnevet szerzett a sportágban. Győzelme határozottan családi üggyé tette a FEI díjátadóját, hiszen édesanyja a lovastusa legenda, Ingrid Klimke, aki 2019-ben és 2020-ban is a Peden Bloodstock FEI Legjobb Sportolója lett.

„Nagyon örülök, hogy megkaptam a Longines FEI Rising Star Díját” – mondta. „Szavakkal nem lehet leírni, mekkora megtiszteltetés ez nekem, hiszen rengeteg fiatal, tehetséges versenyző közül engem választottak. De ezt nem egyedül értem el, hiszen többen ugyanolyan keményen dolgoznak a sikereimért, mint én, és ők tehették lehetővé, hogy itt állhassak. Ez az egész csapatomnak, a családomnak, a barátaimnak szól. Nélkülük semmi lennék.”

Marie Johansson nyerte el a Cavalor FEI Legjobb Lóápolója Díját annak elismeréseként, hogy kemény munkával és odaadással gondoskodott Patrik Kittel díjlovairól. Patrik és felesége, Lyndal Oatley is ott voltak, hogy megünnepeljék Marie Johansson győzelmét.

„Ez a díj jelent számomra mindent” – mondta. „Elképesztő, hogy mi, lóápolók is részesei lehetünk ennek a gálának. Nagyon örülök azoknak, akik rám szavaztak, ez nagyon nagy dolog. Nagyon boldog és nagyon büszke vagyok!”

A 2021-es FEI Szolidaritási Díjat a kínai Equulus Charity kapta, amelynek célja, hogy támogassa a fiatal, hátrányos helyzetű diákokat, hogy elérjék lovas álmaikat, miközben sikeresen befejezik felsőfokú tanulmányaikat.

A FEI Against All Odds (jelentése: "minden valószínűség ellenére") díjat Beatrice de Lavalette vehette át, aki mindkét lábát elveszítette a 2016. márciusi brüsszeli Zaventem repülőtéren történt terrortámadásban, majd az év elején Tokióban debütált először a paralimpián díjlovaglásban.

„Az Against All Odds Díj az életem” – mondta Beatrice. „A FEI képviseli a legmagasabb színvonalú versenyeket, amiket elérhetek valaha, így ez az elismerés félelmetes és igazi megtiszteltetés. Ez azt mutatja, hogy mindaz, amit ez alatt az öt-hat év alatt tettem, látható volt, és az emberek szemében még ennél is nagyobb dolog.”

Forrás: FEI
A borítóképen: Greta Busacker, Marie Johansson, Mathieu Baumgartner (Longines marketing alelnök), Beatrice de Lavalette, Equuleus Charity - Fotó: FEI/Dirk Caremans

Kapcsolódó cikkek
Kommentek