Egy évszázad a lovassportért: 100 éves az FEI

FEI100 og

A Nemzetközi Lovas Szövetség (Fédération Equestre Internationale, FEI) 2021-ben ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A lovaséletben egy évszázad alatt elért eredmények visszaidézésére és megünneplésére egy egész évet szánnak, 2021. május 28-tól 2022. május 30-ig tart a centenáriumi év, melynek mottója: "Közösen alakítjuk a jövőt 1921 óta".

Az FEI a lovassport nemzetközi irányító testülete, kilenc szakág (díjugratás, díjlovaglás és para díjlovaglás, lovastusa, fogathajtás és para fogathajtás, távlovaglás, lovastorna és reining) legfőbb szervezete. Tagsága mára 136 nemzeti szövetséget számlál.

A lovassportok olimpiai programba való beemelése 1912-ben és 1920-ban, valamint sport gyors fejlődése egyértelművé tette, hogy egy világszervezet által felügyelt, nemzetközileg elismert szabályrendszerre van szükség. Az FEI-t nyolc tagszervezet hozta létre 1921-ben (Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Japán, Norvégia, Svédország és az USA, és kezdetben csak három szakága volt, a díjugratás, díjlovaglás és a lovastusa. A szervezet első elnöke Baron du Teil volt. Az FEI tagszervezeteinek száma az 1924-re, a párizsi Olimpia évére tizennégyre nőtt. A Magyar Lovassport Szövetség elődje, a Magyar Lovassport Egyesületek Országos Szövetsége 1924. február 29-én alakult meg, és 1927. április 8-án vették fel az FEI tagjainak sorába.

Az FEI első feladata az 1924-ben, Párizsban megrendezésre kerülő olimpián tartott lovasversenyek követelményeinek és elbírálásának kidolgozása volt. 1925-ben szabályozta a nemzetközi lovasmérkőzések megrendezésének feltételeit, elkészítette a nemzetközi szabályzatot, amelynek a nemzeti szövetségek szabályzataiban is érvényesülnie kellett. A versenyeken szerzett tapasztalatok alapján ezek a szabályok évről-évre változtak, korszerűsödtek. Az FEI 1930-tól kezdve jelentette meg Bulletinjét, amelyben a versenyszabályok változását, a kongresszusi határozatokat, a következő évi versenynaptárt és a hivatalos versenyek eredményeit közölték, 1931-ben pedig megalkotta a hivatalos (CHIO) és nem hivatalos (CHI) versenyek szabályainak és névhasználatának kereteit.

1952 óta a lovassport az egyetlen az olimpiák programjában, ahol nők és férfiak vegyesen, egymás ellen versenyeznek, emellett az egyetlen sport, ahol állatok is részt vesznek a versengésben.

A fogathajtás 1970-ben, a távlovaglás 1982-ben, a lovastorna 1983-ban, a reining 2000-ben lett FEI szakág. 1990-ben rendezték meg először az FEI Lovas Világjátékokat, ami a FEI szakágainak világbajnoksága.

Forrás: FEI, csiobudapest.hu

Kommentek