Nagy siker volt az I. Központi Lovastusa Edzőtábor

Lovastusa edzotabor 1200

Április első hétvégéjén a Lovastusa Szakág és a Ludovika Sport közös szervezésében egyedülálló módon megrendezésre került az I. Központi Lovastusa Edzőtábor. A képzésen AK szinttől egészen a CCI3*-os kategóriáig vehettek részt lovasok. A nívós edzői gárdának és kiváló helyszínnek köszönhetően 37 ló és 32 lovas érkezett Kaposvárra – köztük más szakágak versenyzői is.

Az első csoportban az AK és A0 szintű lovasok és lovak dolgoztak Ács Róberttel, Vincze Anikóval, Sós Attilával és Stróbl Dorottyával. Pénteken a lovasok a szintjüknek megfelelő díjlovas programot lovagolták, majd rövid korrigálást és közös munkát követően ismét bemutatták a programot. Szombaton Sós Attila utánpótlás válogatott kapitány vezetésével gyakorolhattak a párosok a tereppályán, ahol a vonalak lovaglásán és a vizes kombinációkon volt a hangsúly. A napot a tapasztalatok összegzése zárta, ahol a jövőre nézve számos hasznos tanácsot kaptak a lovasok. Vasárnap Stróbl Dorottya tartott díjugrató edzéseket, kiemelve a pontos és precíz lovaglás fontosságát, segített a távolságlovaglás megértésében, valamint annak gyakorlati kivitelezésében.

A második csoportban A kategóriától CCI3*-os szintig osztották be a lovasokat, akiknek egész hétvégén Elmar Lesch tartott edzéseket Fülöp Sándor tolmácsolásával. A pénteki napon itt is az idomítólovaglásé volt a főszerep, az egyéni igényekhez és szintekhez igazítva a munkát. Szombaton díjugrató edzésen vettek részt a lovasok, ahol pályalovaglás gyakorlása volt a fő cél. Vasárnap a tereppályán kombinációkat és pályarészleteket lovagoltak a résztvevők.

Elmar Lesch elmondta, a legfontosabb a stabil alapok elsajátítása, illetve, hogy a lovasok ismerjék és elfogadják lovuk fizikai és mentális adottságait. Javasolta továbbá, hogy ne egy-egy eszköztől (például különböző zablák használatától) várják a megoldást, hanem törekedjenek arra, hogy alkalmazkodjanak lovaikhoz. Az ugró- és tereppályán való lovagláshoz a jó minőségű vágta és a nyugodt, stabil ülés elengedhetetlen.

Lovastusa edzotabor 2

Forrás és fotó: Lovastusa Szakág

Kapcsolódó cikkek
Kommentek