Eldőlt: Kaizinger Balázs Herr Cooles Classicóval indul az olimpián

Kaizinger classico 1200

Kaizinger Balázs Sopotban Herr Cooles Classicóval is megszerezte az olimpiai kvalifikációt. Clover ott a vasárnapi kondícióvizsgán nem ment át, így ő nem tudta befejezni a versenyt. Az eredeti terv az volt, hogy egy komplett orvosi kivizsgálást és pihenőt követően Kronenbergben ismét starthoz áll. Clover regenerációja azonban nem olyan ütemben zajlik, ahogy tervezték, így megszületett a tárgyilagos döntés: Kaizinger Balázs Herr Cooles Classicóval indul az olimpián. Clover nagyobb pihenőt kap, az új cél az Európa-bajnokság, amire Classico is megszerezte már a minősülést.

„Sopotba azért mentünk, mert ha nem a tervek szerint alakulnak a dolgok, becsúszik valami hiba valamelyik nap, akkor még lett volna időnk elmenni Kronenbergbe, vagy Strzegomba ha minden kötél szakad.

Clover esetében egy kicsit távolabbra nyúlok vissza, hogy érthető legyen összességében, miért ez a döntés született. Ő egy nagyon jól képzett, rendkívül jó ló, de be kellett látni sajnos, hogy ezt a fajta hosszú formátumú versenyt nem bírja megcsinálni úgy, hogy másnap ne legyen vele probléma, ez Sopotban kiderült. Clover a második nap után nem volt teljesen fitt. Ez egy ilyen sport, lovakkal dolgozunk, ő pedig már eddig is megtette a magáét. Mindig is tudtuk róla, tisztában voltunk vele, hogy kevesebb telivér van benne, sajnos egy kevésbé szilárd szervezetű ló. Fontosabb versenyeit tekintve túl van a Bundeschampionaton, ahol bronzérmes lett, világbajnokságon, ahol 9 éves volt és igencsak odatette magát, Fiatal Lovak VB-jén. Mindenhol 99%-ban akadályhiba nélkül teljesített a crosson. Tavaly pedig végig helyezve volt a nagy és nehéz olimpiai kvótaszerző versenyeken. Megtette, amit meg tudott, megszerezte Magyarországnak az olimpiai kvótát. Clover az elmúlt évtizedek legeredményesebb magyar lova.

Sajnos ettől az erőltetett menettől elfáradt a szervezete, meg kell pihentetni és kezelni kell. Talpra fog állni, mert egy fiatal lóról van szó, föl fog épülni, meg kell hagyni neki az időt, jövőre az Európa-bajnokság a cél.

Ezért is vásárolta meg az Olimpiai Program Classicót. Igazából mindig az volt tervben, hogy Classico épüljön fel, tudásában, kondíciójában, rutinjában az olimpiára, hogy ha képes rá és ha szükséges, le tudja váltani Clovert. Mert most nem lehet azt megkockáztatni, hogy közel 30 év kihagyás után egy jobb, akár 70%-os díjlovaglásért és egy jó terepért, hogy utána nem tud indulni a páros díjugratásban.

Classico nyilván gyengébb díjlovaglásban, viszont neki erőssége a terep, ez a tavalyi év folyamán egyértelműen kiderült. És ott, Sopotban, élete első hosszú négycsillagos versenyén meg sem kottyan neki a cross. Ez azért fontos, mert az olimpián még nehezebb lesz a terep.

Herr Cooles Classico nagyon hamar utolérte magát tavaly. Négy csillagban rutintalanabb, kevesebbet látott, de nem érződik a teljesítményén.

A military az egy három napos verseny. Ehhez a sportághoz egy kiváló terepló kell, ha nem tudod a crosst befejezni, nincs miről beszélgetni. Erre Herr Cooles Classico tökéletesen alkalmas.” - nyilatkozta Kaizinger Balázs a Lovasaink útja az olimpiára oldalnak.

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Fotó: Aleksandra Ziętak Fotografia

Kapcsolódó cikkek
Kommentek