Doerfer Noémi mindkét lovával olimpiai tartalékos lovastusában

Doerfer Noemi1200

Doerfer Noémi eredményei alapján tartalékként szerepel az előzetes olimpiai nevezésben. A fiatal lovas a május elején Sopotban tartott CCI4*-L versenyben mindkét lóval, Crystal Barney-val és Piltown Harryvel is megszerezte a szükséges minősülést az olimpiára.

A Lovasaink útja az olimpiára oldalon mesélt a versenyről:

Miért mentetek Sopotba?

Azért, hogy megszerezzük az utolsó szükséges olimpiai kvalifikációt, ezt hosszú négy csillagon kellett teljesíteni, ugyanúgy, mint Balázsnak.

A díjlovaglásban hogy végeztél, milyen teljesítményt nyújtottak a lovak?

Barney kezdte, vele nagyon sokat dolgoztunk azon otthon, hogy kicsit elengedettebb legyen a négyszögben, mert mindent megcsinál szépen, de picikét feszültebbé válik ott bent. A vágtamunkáig jól sikerült ezt az állapotot megtartani, amiben viszont kicsit megfeszült, emiatt pontokat veszettünk, de a „MER” követelmény teljesült. Ettől függetlenül az általános fejlődésével elégedett vagyok, ő még csak tíz éves, szóval van ideje, ez a második négycsillagos versenye volt még csak, nem aggódom.

Piltown Harry nagyon jó a díjlovaglásban, de annyira nem szereti, kicsit be kell csapni hozzá. Ha azt gondolja, hogy az ő ötlete volt a feladat végrehajtása, akkor nagyon jól oldja meg. Az volt a terv, hogy egy nyugodt programot menjen és legyen meg a „MER”, ő is 9 éves, bőven van még ideje.

A crosson szintén hibátlanul mentél, Harry-vel pedig még időbüntetésed sem volt.

Nagyon sokat készültünk a terepre, aquatréner, vágta-terepmunkák, stb., mindent megtettem a megfelelő kondíciójukért. Piltown Harry nagyon szereti a crosst, kiválóan ugrik, motivált, jól galoppozik. Ez most is így történt, szinte csak mutatni kellett neki, hogy mit kell ugrani, ő pedig mindent megcsinált, ez olyan érzés, mintha már századjára ugraná.

Barney is szuper volt, ő nem olyan atletikus típus, mint a másik lovam, ezért több kondíciómunkára van szüksége. Viszont óvatosabb, így többet van a levegőben, ez is picit az idő rovására megy, de dolgozunk rajta. Nagyon jól ment, kicsit volt csak lassabb, de azért, mert vele indultam elsőnek és még óvatosabban engedtem.

Milyen állapotban voltak a terep után?

3,5-4 perccel többet kellett galoppozni a szokásosnál, mindkét lovam jól bírta, ez azért is nagy öröm számomra, mert tényleg nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy minden passzoljon. Barney ugyan már belekóstolt ebbe a szintbe tavaly, Piltown Harrynek viszont ez volt az első, de minden a tervek szerint alakult és ennek nagyon örülök.

Díjugratásban jellemzően mindig sokat ügetek – vágtázok a bemelegítésnél, három - négy bemelegítő ugrást szoktam ugrani, inkább arra koncentrálok, hogy fejben rendben legyenek a lovaim.

Crystal Barney nagyon jó, de azért éreztem rajta, hogy kicsit elfáradt, három verőhibával végeztünk, ebből kettő az enyém volt, illetve kaptunk a nyakunkba egy tízperces jégesőt, de sajnos ennyivel kevesebbet is tudtunk melegíteni, kiestünk a ritmusunkból. Jobban, lendületesebben kellett volna lovagolnom. Piltown Harry esetében egyáltalán nem éreztem, hogy akár egy kicsikét is fáradt lenne, voltak már jó pályái idén, de ilyen jól még nem ugrott, mint most. Sajnos volt egy feles távolságunk a kombináció előtt miattam, ebből adódott egy hiba.

Nagyon jó érzésekkel jöttünk haza, a lovak nagyon jól vannak, nemsokára pedig készülünk a következő megmérettetésre, ami nagy valószínűséggel Luhmühlen rövid négy csillagon, nagyon jó verseny lesz és kellően nehéz is.

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Fotók: Aleksandra Ziętak Fotografia

Kapcsolódó cikkek
Kommentek