Fonyódi Ildikó tartalék lovát is sikeresen minősítette a paralimpiára

Fonyodi Ildiko1200

Fonyódi Ildikó para-díjlovas versenyző a pilisjászfalui Unikornis Lovardában versenyzett CPEDI3*-on, kategóriájában Grade V-ben – a Lovasaink útja az olimpiára beszámolója:

„Két lóval indult, a tavaly Belgiumban már kvalifikálódott Surprise, illetve Corvinus voltak a sporttársai. Ez utóbbi új csapattag, a tulajdonosa Kertész Zsófia, magyar sportló (HSH) fajtájú, neki kiemelten fontos volt ez a verseny, mert meg kellett szereznie a kvalifikációt (MER) a paralimpiára. Ahogy Kaizinger Balázs számára, Ildikónak is kell további opció, ha esetleg Bojangellel történne valami, szükség van tartalék lóra. Corvinus már az első nap teljesítette ezt a feltételt, amelynek követelménye, hogy 64% feletti programot kell produkálni. Csütörtökön 66,9, pénteken pedig még jobb értékelést, 68,46%-ot kaptak lldikóval, így Corvinus lett az első számú tartalék ló.

Fonyódi Ildikót kértük meg, meséljen a versenyhétvégéről és az új sporttársról.

„A tél folyamán folyamatos lókeresésben voltam, hiszen ahogy Kaizinger Balázsnál, nálam is nagyon fontos a tartalék opció. Tehát kezdődött a keresgélés: habitusban, fejben, hozzáállásban, kvalitásban legyen megfelelő, magyar tulajdonosa legyen.

Corvinus februárt 15-én érkezett hozzám. Ennek előzményei ott kezdődnek, hogy jó pár évvel ezelőtt régebbi tulajdonosát edzettem vele, már akkor feltűnt a jó lovagolhatóság, készség és hozzáállás Corvinusnál. Sajnos lesérült és úgy tűnt, nem tud meggyógyulni. Én megvettem volna, de nem volt keretem rá. Ekkor kerestem meg Kertész Viktort, elmondtam neki a helyzetet ő pedig adott egy esélyt a lónak, megvásárolta Corvinust és dr. Bába András felügyeletével visszahozták a sérüléséből, ő pedig meghálálta a törődést és rendbe jött. A tulajdonosok pedig nagylelkűen felajánlották nekem, hogy készülhetek vele. Február közepe óta dolgozunk együtt, Yom-Tov Jázmin segítségével, folyamatosan jól teljesített, óvatosan hoztuk vissza a munkába.

Az elmúlt hétvégén volt az első megmérettetésünk.

Június 19. előtt kell a minősülést megszerezni, ezért nagyon jó lehetőség volt, hogy itt helyben, Pilisjászfalun a Yom-Tov család lovardájában tudtunk versenyezni. Corvinus száz százalékig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, pedig nem tudtam, hogy passzolunk-e egymáshoz. Egyenletesen szerepelt és már az első napon sikerült a kvalifikáció. Pénteken még magasabb pontszámot kapott, pedig ez volt a nehezebb program. Én pedig határozottan úgy érzem, bőven van még benne és ahogy erősödni fog, ezeket meg is tudjuk mutatni, nagyon bizakodó vagyok. A bíráskodás egységes volt, pozitívan éltem meg.

Surprise nevű lovammal csak csütörtökön indultunk. Ő már megszerezte a szükséges kvalifikációt tavaly Belgiumban. Ezen a versenyen a melegítőben jól dolgozott, sajnos a körbelovaglásnál megfeszült. Nagy technikai hiba nem volt, viszont Surprise ügetése olyan, hogy az egyik mellső lábát picit magasabbra emeli, és mivel megfeszült, így ezt ütemhibának tudták be a bírók, ezért a szokásosnál kevesebbet kaptunk most az ügetés feladatokra. Vele pénteken már nem mentem, mert nagyon megfájdult a lábam, nem bírtam volna két lovat lovagolni és most Corvinusra jobban kellett koncentrálni.

Mik a további tervek?

Május utolsó hétvégéjén Stadl Paurába megyünk versenyezni, ami inkább tréning lesz Corvinus számára, hogy idegenben is legyen, megnézzük, hogyan viseli. Utána Bojengelre fókuszálok, aki a téli időszakban kapott egy hosszabb pihenőt és ezt kihasználva a füle hegyétől a farka végéig átvizsgálták. Már dolgozom vele. Idősebb, rutinos ló, neki már nem kell minden hónapban versenyeznie. Jól néz ki, jól érzi magát. Sajnos elég kevés nemzetközi para-verseny van, vele júliusban Ornagóban lesz még egy megmérettetés a paralimpia előtt.

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Fotó: Krausz Mária

Kapcsolódó cikkek
Kommentek