Pilisjászfalun és a magyar versenyzőkön a díjlovas világ szeme

070623 jazmin

Magyarország, Lengyelország és Izrael díjlovasai pályáznak arra, hogy megszerezzék a kvalifikációt a 2024-es párizsi olimpiára. Csütörtökön, június 8-án egymás ellen lépnek pályára Pilisjászfalun – a FEI cikke.

A Budapesthez közeli Pilisjászfalu lesz az olimpiai minősítő házigazdája, ahol eldől, mely nemzet lovasai kerülnek fel nyolcadikként a párizsi olimpia díjlovagló versenyeinek indulási listájára. A minősítőt élőben követheted a YouTube-on és a FEI TV-n 14 órától.

A mindössze 21 éves Yom-Tov Jázmin a magyar csapat legfiatalabb tagja, kiválóan ismeri a helyszínt és eltökélt szándéka, hogy a legjobbját teljesítse ezen a versenyen, ahol rendkívül nagy a tét. "Őszintén szólva nagyszerű érzés részt venni ezen az olimpiai minősítőn Magyarországon" - mondta. "Pilisjászfalu az a hely, ahol számomra a díjlovaglás elkezdődött. Olyan érzés lenne, mintha minden a helyére kerülne, hiszen mindig is Párizs volt a cél. Ez egy nagyszerű lehetőség a magyar lovasok számára, és hogy az összes magyar szurkoló itt drukkolhat nekünk, az csak a hab a tortán. Megtisztelőnek érzem, hogy fiatal korom ellenére tagja lehetek a Magyarországot képviselő csapatnak. Mindig is versenyszerűen sportoltam, így megszoktam a nyomást. Az a kis plusz adrenalin az, ami segít, hogy végig küzdeni tudjak a hétperces program alatt. Imádom ezt az érzést. Nem igazán tudom leírni."

Yom-Tov Jázmin mellett a 23 éves Pachl Benedek, valamint a tapasztaltabb Komjáthy-Losonczy Anikó szerepel a magyar csapatban. Mind Pachl, mind Yom-Tov a világ legjobb 150 díjlovasa között van, és mindketten lenyűgözték a bírákat a tavalyi FEI Ifjúsági Európa-bajnokságon. Yom-Tov a top tízben végzett az U25 korosztályban Hexagon Grandville nyergében. Komjáthy-Losonczy Dior S-t hozza, azt a lovat, amellyel a tavalyi FEI Világbajnokságon és a 2021-es Európa-bajnokságon is jól szerepelt. Pachl a család saját tenyésztésű kancájával, Donna Friderikával indul Pilisjászfalun.

Yom-Tov Jázmin Hexagon Grandville-lel nevezett, de fiatalabb, Konfucious nevű nyolcéves szürke lovával indul, aki csak a múlt hónapban indult élete első nagydíjában. "Ha nem lett volna elég nagy a nyomás, szerettem volna még izgalmasabbá tenni a versenyt!" - mondta. "Ő egy olyan kockázat, amit szívesen vállalok, mert annyi minden szól mellette – ahogyan hordozza magát a pályán, az a simaság, ahogyan a feladatokat végrehajtja, tényleg annyira különleges. Hatéves kora óta lovagolom, de hároméves kora óta a miénk. Imádom lovagolni őt a pályán. Biztos vagyok benne, hogy a legjobbját fogja nyújtani, és olyan szemet gyönyörködtető lesz, mint mindig. Biztosan elrabolja majd a bírák és a közönség szívét!"

Magyarország lovasainak nem sikerült minősülniük a 2024-es párizsi olimpia lovastusa versenyére, így a csapatban való indulás reményei a díjlovasok és a díjugratók vállán nyugszanak. A díjugrató minősítőt júliusban rendezik Prágában, ahol Magyarország a közép- és kelet-európai, valamint a közép-ázsiai csapatokkal küzd meg a két párizsi helyért.

Forrás: FEI, szöveg: Richard Mulligan
Fotó: Yom-Tov Jázmin (Instagram)

Kapcsolódó cikkek
Kommentek