Lenyűgöző történelmi helyszínen zajlanak az Olimpia lovassport versenyei

Versailles202308 og

A Versailles-i kastély gazdag történelme új fejezettel bővül, amikor az idei Olimpiai és Paralimpiai Játékok lovassport versenyeinek ad otthont. Az egykori fényűző uralkodói rezidencia 2024 nyarán a díjlovaglás, díjugratás, lovastusa és para-díjlovaglás legjobbjait látja vendégül. Az eseménysorozat további különlegessége, hogy az itt versenyző lovak jóléte mellett az UNESCO világörökségi helyszín megőrzése is kulcsfontosságú.

A versailles-i kastély a francia művészet és építészet egyik fellegvára. A 17. században egy vadászpavilonból Európa legpompásabb palotájává nőtte ki magát XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása alatt. A pompás birtok egészen az 1789-es forradalomig a francia uralkodó otthona maradt.

Versailles-ban kiemelt figyelmet kaptak a lovak. A Nagy és a Kis istálló építését az udvartartás lovainak elhelyezésére XIV. Lajos rendelte el. Ez lett a lovak elhelyezésére valaha is végrehajtott legnagyobb királyi építési projekt. A két építkezést az udvar és a kormány Versailles-ba való költözése miatt kezdték el. A munkálatokat a palota főépítésze, Jules Hardouin-Mansart irányította, és mindössze három év alatt, 1679-1682 között valósult meg. Az istállók mérete és a palotával szembeni elhelyezése a lovak udvarban betöltött fontos szerepéről tanúskodik. A több mint 2000 állat ellátásáról közel 1500 fős személyzet gondoskodott.

Ma a királyi istállók gyűjteményeknek és különböző intézményeknek adnak otthont, mint például a Versailles-i Nemzeti Építészeti Iskola, illetve a Versailles-i Lovasakadémia. A Nagy istállóban hintókiállítás is várja a látogatókat.

A versailles-i kastély és annak parkja jelenleg Franciaország harmadik leglátogatottabb turisztikai látványossága, évente közel nyolcmillió látogatót fogad. Több mint 800 hektáron terül el, több mint kétszer akkora terület, mint a New York-i Central Park.

Versailles latkep
Kép forrása: Wikimedia Commons, ToucanWings

Az Olimpiára érkező lovakat szakáganként fogják elhelyezni az istállókban. Minden istállóban tágas (4x3m), kényelmes bokszok vannak gumiszőnyeggel. Az alom - szalma vagy forgács - Franciaországból származik. A lovakat karámba is ki lehet tenni, illetve legelésre is van lehetőség.

A lovassport versenyek a Royal Star sétány közelében kerülnek megrendezésre, amely a Grand Canaltól nyugatra, a park szélén található. A terepverseny a park erdős területein és a Grand Canal partja mentén zajlik majd, a lovasok egy hídon a Grand Canal felett is áthaladnak majd.

Versailles202308 3

A sportlétesítményeket, valamint az olimpiai és paralimpiai játékokra felállított lelátókat a legnagyobb gondossággal építették meg, hogy a sportolók, lovak, kísérő személyzet, a média és nézők számára könnyű hozzáférést és kényelmet biztosítsanak. Úgy építették meg őket, hogy láttassák a festői környezetet, de a kivételes történelmi örökséget ne sértsék. És miután szeptember elején kiosztják az utolsó paralimpiai érmeket, az olimpiai versenyek számára épített ideiglenes létesítményeket gyorsan és gondosan lebontják, mivel az UNESCO világörökségi helyszín megőrzése is kulcsfontosságú.

53880857143 b060841632 k
Fotó: FEI/Benjamin Clark

Forrás: FEI
Fotó: PSV Jean Morel

Kapcsolódó cikkek
Kommentek