18. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Díjlovas- és Lovasterápiás Versenyt Fóton

Fot dijlovas2022 3 og

Szeptember 30. és október 2. között rendezte meg a Magyar Lovasterápia Szövetség a 18. Nemzetközi Díjlovas- és Lovasterápiás Versenyét Fóton. A versenyen két Világkupa-forduló is zajlott. A nemzetközi és nemzeti versenyszámokban a három nap alatt hét ország 43 lovasa mérte össze a tudását 25 versenyszámban.

Három napon keresztül külön pályákon, egymással párhuzamosan versenyeztek a magyar és külföldi díjlovasok, valamint sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek.

A legnépesebb pálya kétségkívül a lovasterápiás versenyszámok helyszíne volt, ahol három nap alatt 22 gyerekcsapat, összesen 145 gyerek mérte össze a tudását 23 kategóriában. Külön versenyszámokat rendeztek többek között a látás- és hallássérült, a tanulásban és az értelmileg akadályozott, valamint a hiperaktív gyerekeknek. A Mádl Ferenc Emlékversenyen a sérült gyermekek színdarabot adtak elő, amelynek főszereplője a ló. Az utolsó nap fő versenyszáma az egészséges lovasokból és a fogyatékossággal élő gyerekekből álló csapatok versenye volt. Ebben a vidám számban tökéletesen érvényesült a sport eszménye: a szolidaritás, a csapatszellem és a tolerancia. Mindenki győztes volt.

A lovasterápiás verseny összdíjazása több mint 6 millió forint volt, tudatosan több, mint a díjlovas versenyszámoké. Ezen kívül a gyerekek sok-sok értékes ajándékot kaptak a Gyermekmentő támogatóinak köszönhetően. Ellátásukat, utazási- és szállásköltségeiket a szervezet állta. A gyerekeket - amikor épp nem lovagoltak - arcfestők, buborékfújó, lufihajtogató, kézművesek és egy ugrálóvár szórakoztatta.

A nemzetközi és nemzeti díjlovas-számokban vasárnap kilenc számban indultak a versenyzők.

A nemzetközi zsűri elnöke Bernard Maurel (Franciaország) volt, tagjai világbajnokságokon és olimpiákon, paralimpiákon bíráskodó tapasztalt lovas szakemberek: Elke Ebert (Németország), Leif Törnblad (Dánia), Elizabeth McMullen (Kanada), Anne Prain (Franciaország), Ilja Vietor (Szlovákia), Elizabeth Max-Theurer és Thomas Lang (Ausztria), Hillier Orsolya és Franyó Barbara (Magyarország). A verseny Chief Stewardja Joëlle Catherine Beier volt.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny vasárnapi eredményei:

  • Junior Zenés Kűr győztese: Felvinczi Lilla, Bonjour Majlund nevű lovával. A fiatal tehetség triplázott ebben a kategóriában, hiszen az első és második napon is diadalmaskodott.
  • A Póni Zenés Kűr győztese: Amida Wikus osztrák versenyző Delightful Drogba nevű lovával. Idén indult a Póni Európa-bajnokságon Lengyelországban.
  • Nagydíj Speciál versenyszám győztese: Alexander Matthias Rath Thiago nevű lovával. A többszörös német válogatott versenyző 2010-ben a világbajnokságon egyéniben 9., csapatban bronzérmes volt. Korábban ő lovagolta a világhírű Totilast, akinek a nevéhez több világrekord fűződik.
  • Fiatal Lovas Kűr versenyszám győztese: Anna-Leonie Ofenheimer osztrák versenyző, Eros Ramazzotti 2 nevű lovával.
  • Intermediate I Kűr versenyszám győztese: Szokola Csaba, Don Deveraux nevű lovával. Többszörös válogatott magyar versenyző, idén indult a dániai világbajnokságon.
  • OTP Nagydíj Kűr, Világkupa-forduló győztese: Thamar Zweistra Hollandiából, Hexagon"S ICH Weiss nevű lovával.
  • A legeredményesebb külföldi versenyző a svéd Patrik Kittel volt. A sportoló magyar felmenőkkel rendelkezik, ezért különösen szeret Magyarországon versenyezni.
  • A legeredményesebb magyar versenyző Felvinczi Lilla lett. A fiatal tehetség többször lovagolt már korosztályos Európa-bajnokságon döntőben.

A Nemzeti Díjlovas Verseny vasárnapi eredményei:

  • Könnyűosztályú versenyszám győztese: Szeivolt Hanna Titanilla Herzkoenig NRW nevű lovával.
  • Junior Zenés Kűr versenyszám győztese: Bodzay Brigitta Jelle nevű lovával. (Biofarm Lovassport Egyesület)
  • Intermediate I Zenés Kűr versenyszám győztese: Szokola Csaba Parkertech Summerbreeze nevű lovával. (Sumi Equi-Sport Kft.)

A rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat volt. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is az NGYSZ ismert tagjai, sportolók, művészek, közéleti személyiségek vállalták el.

Folytatás 2023. szeptember 29. - október 1. között a 19. Nemzetközi Díjlovas Világkupán és Lovasterápiás Versenyen.

Forrás: MTI
Képek forrása: Magyar Lovasterápia Szövetség

Kapcsolódó cikkek
Kommentek