Magyar military sikerek Lengyelországban

Lengyelo military og

20 nemzet 350 lovasa nevezett a május utolsó hétvégéjén Lengyelországban megrendezett military versenyre. Nem túlzás, hogy Baborówkóban gyűlt össze erre a hétvégére Európa lovastusázóinak krémje, hiszen sok nemzet esetében itt dőlt el, mely lovasok képviselhetik majd hazájukat az Olimpián. Magyar színekben négy versenyző indult.

Kaizinger Balázs CCI4*-S, Soha Glória két lovával CCI3*-S, Székely Noémi CCI* – Intro, Tuska Péter pedig CCI4*-L kategóriában szerepelt. A csapat teljesítményéről Tuska Pál számolt be.

Május 27-én, a nulladik napon a magyar csapatból csak Soha Glória mutatta be díjlovas programját, Velina W nevű lovával 60%-ot ért el.

Lengyelo military 2
Soha Glória

Másnap a magyar lovasok közül elsőként Kaizinger Balázs lovagolt a négyszögbe, eredménye 61,2% lett. Kora délután Székely Noémi és Darco teljesítményét 65,5%-ra értékelte a versenybíróság.

Lengyelo military 5
Székely Noémi és Darco

Tuska Péternek és Ben Bendegúznak köztudottan nem ez a versenyszám a kedvence, így a közepes kezdést követően a programban vétett két hiba után 53,2%-ot értek el.

Lengyelo military 6
Tuska Péter és Ben Bendegúz

A magyar különítmény utolsó lovasa Soha Glória volt Connecticuttal. A páros nagyon jó programot mutatott be, a ló könnyen és jól mozgott a négyszögben, amit a bírók 66,2 %-ra értékeltek.

Szombaton Clover Kaizinger Balázzsal szenzációs formát mutatva akadályhiba nélkül, mindössze időtúllépéssel teljesítette a sárossá vált nehéz terepet a CCI4*-S kategóriában, ezzel a páros feljött a 48. helyre. Soha Glória Connecticut nevű lovával az ötvenedik, Székely Noémi és Darco a 35. helyen zárta a terepversenyt. Ben Bendegúz a ló tulajdonosa kérésére a terepen nem indult.

A verseny utolsó napján Kaizinger Balázs és Clover egy verőhibával és némi időbüntetéssel zárták a díjugratást, ezzel a nyolcvan indulót számláló mezőnyben feljöttek a negyvenedik helyre. A kategória első két helyezését Michael Jung szerezte meg, harmadik Sandra Auffarth.

Soha Glória Velina W nyergében nyolc hibaponttal teljesítette a pályát, így az összesítésben a 42. helyen zárt. Székely Noémi Darcóval a 45. helyet szerezte meg az összesített ranglistán.

Lengyelo military 1

„Mivel a dunakeszi versenyt lemondták, május utolsó hétvégéjén egy lengyelországi versenyben fogunk először indulni rövid 4*-on, ez már az EB szintje. A cél az, hogy idén Clover meg tudja csinálni a 4* hosszú változatát, jól szerepeljen, a minősítési szintje meglegyen, akkor jövőre indulhatnánk a világbajnokságon” – foglalta össze idei terveit Kaizinger Balázs egy korábbi beszélgetés során.

„Nehéz verseny volt, esett az eső és technikásak voltak a pályák” – mondta el a lengyelországi megmérettetésről. „A díjlovaglás után a mezőny második felében voltam 38,8 ponttal, az első helyezettnek volt 27,8 pontja. Tehát 11 pontnyi különbség oszlott meg ebben a népes mezőnyben, nagyon szoros volt a verseny. Az ugrásváltás még nem megy úgy, ahogy kellene, Clovernek ez a gyengéje, az a két feladat nem sikerült jól. Ha megtanulja, sokkal jobban szerepelhetünk.

A terepen akadályhiba nélkül mentünk, egy kis időhibával. Nem lovagoltam ki teljesen a lovat, mert az volt a cél, hogy egy korrekt pályát menjünk. Ez az első versenye ebben a kategóriában, ráadásul egy nehéz verseny, az volt a cél, hogy legyen egy jó élménye. Ez sikerült is. Le a kalappal előtte, nagyon jól ment. Ilyen lovam sosem volt még, mint Clover, ilyen ló csak egy adódik az ember életében. Nyilván neki is vannak korlátai, de nagyon jól csinálja és nagyon jó partner.

A díjugratásban egy verőhibával és időbüntetéssel végeztünk, nagyon technikás volt a pálya.”

Kaizinger Balázs legközelebb augusztus elején Franciaországban teljesít majd egy hosszú háromcsillagos versenyt, majd október végén egy olaszországi hosszú négycsillagos verseny a cél. „Most is jók vagyunk, de akkor még jobbak leszünk” – teszi hozzá széles mosollyal.

A baborówkói versenyen a német válogatott tagjaként indult a versenyen Ingrid Klimke is, két kategóriában négy lovat lovagolt. Azonban a terepszakaszon Cascamarával csúnya balesetet szenvedett és súlyosan megsérült. Bár a lovas a műtétje jól sikerült, az olimpián biztosan nem szerepelhet majd, így a következő nagy célja a szeptemberi EB-n való eredményes szereplés.

Lengyelo military 3

Forrás: Tuska Pál (Eventing.hu - Hungarian Eventing), St.Georg, Equestrian Festival Baborówko 2021

Kapcsolódó cikkek
Kommentek