Lovastusa: Kaizinger Balázs Németországban szerzett értékes helyezést

Kaizinger Balazs Clover og

Kaizinger Balázs és Clover Németországban vett részt egy rövid, egynapos CCI3* versenyen, ahol az erős, több mint 30 lovast számláló nemzetközi mezőnyben a nyolcadik helyen zártak.

Az augusztus 14-16. között Hammban megrendezett lovastusa versenyre nem csak Németországból, de Hollandiából, Olasz-, Svéd-, és Lengyelországból is érkeztek lovasok. Mivel a koronavírus járvány miatt rendkívül kevés a kiemelt, 4-5 csillagos verseny, így a lovasok minden lehetőséget megragadnak arra, hogy formában tartsák magukat és lovaikat. Így Hammban a CCI3*-S kategóriában számos olyan tapasztalt ló-lovas páros is rajthoz állt, akik normál körülmények között magasabb szinten versenyeznének. Így még értékesebb Kaizinger Balázs és Clover nyolcadik helyezése.

„A díjlovaglásban nagyon jól szerepelt Clover, életemben nem lovagoltam ilyen teljesítményt: 72%, 28 hibapont, ami nagyon jó, pláne egy ilyen mezőnyben, ahol 14-15 éves, rutinos lovak szerepeltek szintén sokat tapasztalt lovasokkal.” Clover az ugróban is hibátlanul ment, és a páros a tereppályán sem vétett akadályhibát, de időbüntetéssel zárták a szakaszt. „Mindenki időhibával ment, nem lehetett kilovagolni az időt, rossz volt a talaj, esett az eső, ráadásul ez elég speciális, kacskaringós terep. Valószínűleg akkor sem lehetett volna kilovagolni, ha optimális a talaj.” – mondja Kaizinger.

A kategória eredményei:

  1. Bölting, Vanessa - Ready to go W, 35.20
  2. Dibowski, Andreas - FRH Corrida, 35.30
  3. Romeike, Louise - Waikiki 207, 35.40
  4. Ostholt, Frank - Jum Jum, 38.50
  5. Romeike, Louise - Cato 60, 38.50
  6. Rüder, Kai - Foxfire 3, 44.20
  7. Brandt, Andreas - Fein Brasil, 44.80
  8. Kaizinger, Balázs - Clover 15, 45.80

A páros nem ismeretlen a nemzetközi lovastusa mezőnyben: „sok német is azt mondja, hogy Clover Németország legjobb hétéves lova”, mondta büszkén Kaizinger Balázs. Clover ötéves kora óta vesz részt a legrangosabb megmérettetéseken. Ötévesen a Bundeschampionat döntőjébe jutott, hatévesen ugyanitt a harmadik helyen végzett. Szintén hatévesen nagyszerűen teljesített a fiatal lovak világbajnokságán.

Idén a hétéves lovak világbajnokságára való minősülést tűzte ki célul a páros, erre sikerült is minősülniük, de a részvételük még kérdéses. Mint Kaizinger elmondta, a hétéves lovak a VB-n igen nagy megterhelésnek vannak kitéve, az időjárás októberben általában már nem kedvez a versenynek, az eső miatt az ideálistól pedig igen messze van a tereppálya talaja, amin ráadásul sok ló megy végig. Lehet, hogy a páros emiatt inkább Strzegomban áll rajthoz egy hasonló, de talán kevésbé megterhelő versenyen – a legfontosabb, hogy a ló egészséges maradjon. „Még egyeztetnem kell az edzőmmel”, mondja Kaizinger, akit felkészülésében dr. Jármy Miklós és Szebényi Dániel is segít. Bármelyik megmérettetés mellett is dönt a lovas és csapata októberben, ha megtehetik, előtte szeptemberben még Langehagenben méretik meg magukat. A járványhelyzet azonban bármikor felülírhatja terveiket. A koronavírus pedig nem csak az idei évre lehet hatással, de a páros hosszú távú célját, az olimpiai részvételt is markánsan befolyásolhatja.

Ahogy az eredményeik is mutatják, Clover és lovasa között igencsak jól működik a kémia. „Még sosem volt ilyen lovam. Tényleg. Nem is tudom megfogalmazni… Korábban gidránokat lovagoltam, velük mentem először nemzetközi versenyeken” – mondja Kaizinger, aki kiemelte, köszönettel tartozik edzőjének, Martin Plewának, valamint a Magyar Lovassport Szövetségnek és a Lovastusa Szakágnak a támogatásért.

Kapcsolódó cikk
Kommentek