Éremeső a német lovasoknak a lovastusa Európa-bajnokságon

Ingrid Klimke EB og

Igazán izgalmas döntőt hozott a lovastusa Európa-bajnokság, ahol Németország csapat aranyérmet szerzett, megelőzve Nagy-Britanniát és Svédországot. A németek bajnoka, Ingrid Klimke megőrizte egyéni bajnoki címét is egy fantasztikus lovaglással, második helyre szorítva csapattársát, Michael Jungot, aki ezüstrémet nyert egy szerencsétlen verőhibának köszönhetően. Szintén nagyszerű hibátlan lovaglással az ír Cathal Daniels jött fel a bronzérmes helyre, így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A döntőben 54 lovas mérte össze tudását a 125 centiméteres díjugrató pályán a luhmühleni arénában, ahol már előzetesen elkelt minden jegy a nézőtérre. A verseny az utolsó pillanatig izgalmas volt, síri csendben izgulta végig mindenki, ahogy az érmek sorsa lovaglásról-lovaglásra változott.

Végül Ingrid Klimkének szólt a himnusz, aki hűvös nyugalommal teljesítette a díjugrató pályát SAP Hale Bob OLD hátán, megismételve két évvel ezelőtti sikerét. A hibátlan pályának köszönhetően megőrizte 22.90 pontos eredményét, ezzel megelőzve Michael Jungot. Jung és FischerChipmunk FRH a 10B akadályon hibáztak, ami az aranyérembe került a páros számára.

„Hihetetlenül hálás vagyok, hogy díjugrató edzőm, Kurt Gravemeier ott tudott ma lenni velem. Az, hogy végig ő melegített, hatalmas önbizalmat adott. Bobby briliánsan ugrott. Még mindig nem tudom elhinni, hogy megint megcsináltuk” – nyilatkozta Klimke a verseny után.

„Természetesen kicsit csalódott vagyok a verőhiba miatt, habár szerintem Chipmunk teljesítménye fantasztikus volt egész héten itt Luhmühlenben. Energikus volt és kiválóan ugrott, így nagyon várom a közös jövőnket ezzel a fantasztikus lóval” – mondta Jung az eredményhirdetést követően.

A harmadik helyen a mindössze 22 éves Cathal Daniels végzett Riogan Rua hátán. A páros még csak 13. volt a díjlovaglás után, de kemény munkával felküzdötték magukat a bronzéremig egy hibátlan cross-country és egy hibátlan díjugratás révén. „Nagyon boldog vagyok, hogy a lovam ilyen jól szerepelt a hétvégén. A feszültség tapintható volt a mai díjugratáson, viszont örülök, hogy sikerült egy érmet kiharcolnom a csapatomnak.”

A hét folyamán összesen 44.000 néző buzdította a versenyzőket Luhmühlenben, méltó ünnepe volt ez a lovastusa sportnak.

A magyar Tuska Péter és lova, Ben Bendegúz a 49. helyen állt a terepverseny után. “Péter nagyon okosan lovagolt, tiszta fejjel, ügyesen, ésszel megválasztva azokat az útvonalakat, amelyeken biztonsággal célba tudott érni. Nagyszerű a ló is, őszinte, jó fejű. Gyönyörű tereppálya volt" - szólt a bírák értékelése. Az utolsó napi díjugratásban kiegyensúlyozottan, jól teljesített a páros, két verőhibát ugyan vétettek, de így is három helyet előrelépve a 46. helyen végeztek.

Forrás: Luhmühlen.de
Fotó: FEI/ Ctanierephotographie/ Oliver Hardt

Kommentek