Mark Todd a dobogóról intett búcsút a lovastusának

Mark Todd1200 1

Mark Todd négy évtizede meghatározó szereplője a legmagasabb szintű lovastusa versenyeknek. Érdemeit még az angol királynő is elismerte, a 63 éves lovas így büszkén használhatja neve előtt a "Sir" előtagot. Sir Mark Todd azonban most búcsút intett a lovastusának – de nem a lovaknak.

Mark Todd az írországi Camphire-ben, a Nemzetek Díja díjátadóján jelentette be visszavonulását, ahol egyéniben az ötödik helyet szerezte meg Leonidas II v. Landos nyergében, teljesítményével pedig hozzájárult az új-zélandi csapat győzelméhez. Csapattársai Tim és Jonelle Price voltak. Az biztos, hogy a bejelentés csapattagjain kívül mindenkit meglepetésként ért.

A lovas közösségi oldalán is közzé tette döntését. „Eljött az ideje, hogy befejezzem lovastusa karrieremet. Nem volt egyszerű döntés, és nem az volt a kérdés, hogy be kell-e fejezni, hanem az, hogy mikor. Carolynnal (a felesége – a szerk.) sokat beszélgettünk erről, hogy vajon fit maradok-e még egy olimpiai szerepléshez, vagy húzzuk meg a vonalat év végén. De amikor az év vége mellett döntöttem, minden egyes versenyen ott volt rajtam a nyomás, ezért hoztam előre erre a hétvégére” – írta. „Ez nem nyugdíjba vonulás, hanem irányváltás” – vallja, hiszen a jövőben versenylovakat fog tréningezni – ahogy ezt korábban is tette már, és az új-zélandi lovastusa csapat munkáját továbbra is támogatja majd.

Mark Todd 1956-ban látta meg a napvilágot az új-zélandi Cambridge-ben. Nem lovas családba született, mégis mindig vonzották a lovak. Eredetileg zsoké szeretett volna lenni, de magassága keresztülhúzta számításait, így talált rá a lovastusára. 1978-ban kezdett el nemzetközi szinten versenyezni, ebben az évben tagja volt Új-Zéland első világbajnoki lovastusa csapatának.

Hat olimpiai érméből kettő arany és összesen hét alkalommal képviselte hazáját az ötkarikás játékokon:

  • 1984. Los Angeles
  • 1988. Szöul
  • 1992. Barcelona
  • 2000. Sydney
  • 2008. Hongkong
  • 2012. London
  • 2016. Rio de Janeiro

Lovával, Charismával 1984-ben Los Angelesben írták be magukat a lovassport nagykönyvébe, majd győzelmüket négy évvel később, Szöulban is megismételték. Charisma 16 éves volt ekkor, Mark Todd máig élete lovaként emlékezik rá. Todd a 2000-es sydney-i olimpia után visszavonult a lovastusától és versenylovakat kezdett tréningezni. 2004-ben Athénban az új-zélandi különítmény edzője volt, majd 2008-ban ismét az olimpiai csapat tagja.

Két alkalommal győzött a Lovas Világjátékokon, és további négy érmet is szerzett. A legnevesebb lovastusa versenyeken több alkalommal is felállhatott a dobogó tetejére: négyszer nyert Badmintonban és öt alkalommal Burghley-ben.

Csapattársa, Andrew Nicholson egyszer azt mondta róla: "Mark bármit ellovagol - egy fejőstehénnel is végigmenne a terepszakaszon."

Mark Todd 1988-ban bekerült az új-zélandi sporthírességek csarnokába, 2000-ben pedig a FEI a 20. század militarylovasának („Event Rider of the 20th Century”) választotta. A Nemzetközi Lovas Szövetség a nagy bejelentést követően ezzel az összeállítással tisztelgett pályafutása előtt:

Mark Todd az 1980-as évek óta Angliában él, Badgerstown-ban lévő istállóját pedig most végleg versenylóistállóvá alakítja hogy végre kizárólag a lóversenyre koncentrálhasson.

Forrás: St. Georg, FEI, MarkToddEventing.com
Fotó: FEI

Kommentek