Búcsú Michael Bullmantól

A kecskeméti országos minősítő versenyen ott áll Michael Bullman és az épp zajló versenyszám élő eredményeit böngészi a kijelzőn. Az angol Misi bácsi, mint mindig, most is csendes, sallangmentes és egyszerű öltözetében is elegáns. Az a fajta ápoltság és nyugalom sugárzik róla, amivel a lovaskultúra, a lóval való magas szintű bánásmód jellemezhető a világban.

A vasárnapi Magyar Nagydíjon boldog, hiszen a szakmai iránymutatásával dolgozó James Wingrave és Agropoint Cassiloc kirobbanó formában, verőhiba nélkül teljesíti a pályát.

„Cassiloc végre igazán jól ugrik versenykörülmények között is. Már csak azon kell dolgoznunk, hogy kiegyensúlyozott maradjon a teljesítménye.” – mondja örömmel.

Pataki Mihály, a verseny házigazdája megdicséri, milyen fiatalos és milyen jól néz ki.

- Öreg vagyok - válaszolja Michael.

Néhány nappal később Michael Bullman Bécsújhelyre kíséri Jamie-t és a lovakat. Ez volt az utolsó versenye, bár erre semmilyen jel nem utalt akkor. Az ausztriai verseny utáni kedd délelőttjén, váratlanul szívroham áldozata lett otthonában.

Eltávozott egy mértékadó edző és lovasember. Azon kevesek egyike, akik igazán sokat tudnak a lovakról, a lovaglásról és a díjugratásról. Egy szakember, aki tudott lovat kiválasztani és képes volt a ló pozitív tulajdonságait felhasználva orvosolni annak gyengeségeit. Bölcsen és hosszú távon gondolkodott, így a versenyek mindig azt a perspektívát szolgálták, amit a lóban látott.

Michael Bullman a 2003-ban elhunyt Túri József karrierjének támogatójaként költözött hazánkba. A két kiváló szakember (menedzserként és lovasként) felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett a brit válogatottal. A legendás bajnoki ló, Vital, megnyerte nekik a hickstead-i derbyt és döntős volt a szöuli Olimpián. Bonneville a bécsi Derbyn győzött. Nightlife helyezett volt Aachenben és a zseniális Superville1998-ban egyéni hatodik helyet szerzett a római világjátékokon, Magyarországnak. A csodás sikerekből a Mike Bullman által nagyra értékelt belovagló és lóápoló, Udvardi Edit (Lujzi) is kivette a szerepét. Csapatuk beírta Joe Túri nevét a nemzetközi díjugratás történelmébe.

Túri József hirtelen halála után a lovas szerepét az angol színekben fiatal lovas Eb-ezüstérmet szerző Jamie Wingrave vette át a Bullman-csapatban. A brit születésű, ma már magyar állampolgárságú lovas Agropoint Calirával számos nemzetközi siker mellett egyéni felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, Bullman pedig csapatkapitányként Nemzetek Díja győzelemre vitte a felnőtt válogatottat.

Fiatal lovaikat világszínvonalon képezték ki: műhelyükből került ki többek között az Athina Onassis által megvásárolt, világversenyeken is hibátlanul teljesítő Agropoint Crosshill, valamint a fiatalon értékesített Agropoint Chicago is.

Misi bácsi úriemberként élt és úriemberként távozott. Váratlan halálával mindannyiunk lelkében nagy űrt hagyott maga után, mégis úgy búcsúzott, hogy életvidám, egészséges ember képét őrizzük róla emlékeinkben. Mind szakmailag, mind emberileg hálásak lehetünk azért a bő évtizedért, amelyet körünkben töltött.

Erdélyi Magdolna

Kommentek