Kent Farrington és Blue Angel szenzációs teljesítménye a 125.000 dolláros díjazású Elnöki Kupa Nagydíjban

Kent131029

 Robin Parsky Blue Angel nevű lovának nyergében Kent Farrington (Amerikai Egyesült Államok) összevetésben legyőzte honfitársát Brianne Goutalt, aki a Remarkable Farm Nice de Prissey-t lovagolta a szombat esti 125.000 dolláros díjazású háromcsillagos Elnöki Kupa Nagydíjban az 55. Washington International Horse Show (WIHS) keretében. A FEI világkupa minősítő nagydíj a WIHS legkiemelkedőbb eseményének számít ezen a héten. A rangos verseny a vasárnapi póni stílusversennyel, illetve a WIHS regionális döntőkkel zárul.

A venezuelai Leopoldo Palacios építette a pályát a Washington, D.C.-ben ezen a héten megrendezett díjugrató versenyen. Palacios kihívásokkal teli pályát gondolt ki  a szombat esti Nagydíjra, melyben 25 nemzetközi lovas és ló mérte össze tudását. Mindössze két hibátlan alappálya született és mindkét lovas hibátlanul lovagolt az összevetésben is. A Brianne Goutal – Nice de Prissey páros indult elsőként  32.23-es időt lovagolva, azonban  Kent Farrington Blue Angellel majdnem két másodperccel gyorsabb lovaglást produkált (30.81), ezzel megszerezve az első helyet.

Győzelmüket az Egyesült Államok Elnöki Vándorkupájával jutalmazták. Legjobb ugrólovasként pedig a Robin Parsky által felajánlott Margaret Chovnik Emlék Trófeát és egy Rolex luxus karórát vehetett át a Tiny Jewel Boksz felajánlásából. Majd Robin Parsky is büszkén vehette át a legjobb ugróló tulajdonosnak járó díjat a Reid család jóvoltából.

Az összevetésben a Farrington – Blue Angel páros másodiknak lovagolhatott és a 11 éves kanca (Luidam x Ascendant) komoly erőfeszítést tett a pálya során. „Ha csak ketten szerepelnek egy összevetésben, másodiknak indulni természetesen előnyösebb és mindössze figyelned kell, hogy mit tesz az első lovas és megtalálnod azt a pillanatot, helyzetet, ahol picit rövidíthetsz,” jegyezte meg Farrington. „Úgy véltem, hogy kicsit gyorsabbak vagyunk a kombinációban és a narancssárga ugráson. Biztos pályát akartam lovagolni. Kissé meggyűlt a bajunk a vizestálcánál, ilyenkor jól jön egy kis szerencse, nem igaz?”

„Blue Angel mostanában kiválóan teljesít és nagyon elégedett vagyok vele. Ez a győzelemre született. Nem hiszem, hogy én oly sokat tudok ehhez hozzátenni. Ha egy lovas jó lovakkal van ellátva, annyi a dolga, hogy jól terelgesse őket és megválassza számukra a legjobb útvonalat, ami természetesen sikerekhez vezet a lehető legkevesebb hibával.”

A második helyezett Brianne Goutal is felvázolta a rövid pályán alkalmazott stratégiáját 12 éves francia ménjének nyergében (Nice de Prissey /Rosire x Amarpour/). „nehéz elsőként lovagoni összevetést. A lovam gyors, de nem szupergyors. A célom mindenképp a hibátlan és gyors pálya volt. Csak arra tudtam számítani, hogy Kent hibázik vagy nincs szerencséje, de ez az ő napja volt, el kell ismernem!”

Goutal szerint a mén fantasztikus. „Nagyon óvatos ló, tudja mit akar és ezért meg is tesz mindent. Ennél többet nem is nagyon kérhetünk tőlük. Az elmúlt két évben igazán jól teljesített. Az a feladatunk, hogy terelgessük, boldoggá tegyük őket és gondoskodjunk lelki, testi épségükről. Jól kell jétszani és ki kell aknázni a lovad jó tulajdonságait.”

Ugyanebben a versenyszámban 2011-ben is jól teljesített Nice de Prissey. Goutal beszámolója szerint kitűnően ugrott a versenyen. „Igazán meglepett, hogy ilyen jól ugrik itt. Szerintem tetszik neki a főváros.”

A Beezie Madden és Coral Reef Via Volo páros végzett a harmadik helyen, ők teljesítették a leggyorsabb 4 hibapontos alappályát 62.39-es idejükkel. A negyedik helyen Lauren Tisbo (USA) végzett Tequestrian Farm La Centa nevű lovával (62.50).

Leopoldo Palacios pályaépítő jobba örült volna, ha legalább négy páros jut az összevetésbe, de elégedett volt kettővel is. Farrington tisztában volt a pálya nehézségével, de azt is tudta, hogy ez nagyon fekszik az ő lovának.

„Úgy gondolom, hogy már elég régóta versenyzünk, hogy tudjuk, mire számítsunk. Ha gyors és jól lovagolható a lovad, akkor nyert ügyed van. Én megpróbáltam ezt az előnyt kihasználni. Blue Angel nagyon gyors ló, ugyanakkor jól rövidíthető. Egy ilyen pálya valóban megfelel az ő képességeinek.”

A versenyszám végeredménye:

1. BLUE ANGEL: 2002 AES mare by Luidam x Ascendant

KENT FARRINGTON (USA), Robin Parsky: 0/0/30.81

2. NICE DE PRISSEY: 2001 Selle Francais stallion by Rosire x Amarpour

BRIANNE GOUTAL (USA), Remarkable Farms LP: 0/0/32.23

3. CORAL REEF VIA VOLO: 1998 BWP mare by Clinton x Heartbreaker

BEEZIE MADDEN (USA), Coral Reef Ranch: 4/62.39

4. LA CENTA: 2002 Oldenburg mare by Cento x Silvio I

LAUREN TISBO (USA), Tequestrian Farms, LLC: 4/62.50

5. CHILL R Z: 2003 Zangersheide stallion by Chellano Z x A Lucky One

CHARLIE JAYNE (USA), Alex Jayne and Maura Thatcher: 4/63.33

6. PROF DE LA ROQUE: 2003 Selle Francais gelding by Kannan x Luna

DARRAGH KENNY (IRL), Postage Stamp Farm LLC: 5/64.16

7. SPECIAL LUX: 2004 Irish Sport Horse gelding by Lux Z x Coille Mor Hill

JONATHAN MCCREA (USA), Candy Tribble and Windsor Show Stables: 5/65.36

8. BONANZA VAN PAEMEL: 2001 Belgian Warmblood gelding by Darco x Sheyenne de Baugy

CATHERINE PASMORE (USA), Pasmore Stables: 5/67.36

9. CYKLON 1083: 2001 Swedish Warmblood stallion by Cardento x Cortus

SHANE SWEETNAM (IRL), Spy Coast Farm: 8/61.59

10. KISMET 50: 2001 BWP mare by Kannan x Furioso II

CANDICE KING (USA), Bellissimo, LLC: 9/64.64

11. WOODSTOCK O: 2003 KWPN gelding by Hors La Loi x Ferro

LAURA KRAUT (USA), Joan Kalman/Freedom Group: 9/65.12

12. ZANDER: 2004 KWPN gelding Cantos x Saygon

MCLAIN WARD (USA), McLain Ward: 9/65.56

Forrás: www.worldofshowjumping.com

Kent Farrington és Blue Angel

Fotó: www.sahwnmcmilen.com

Kommentek