Marcus Ehning győzött Bécsben, Ludger Beerbaum megerősítette első helyét a ranglistán

89R1137

Múlt hét végén a Longines Global Champions Tour utolsó előtti bécsi állomásán legyőzhetetlennek bizonyult az elejétől a végéig hibátlan teljesítményt nyújtó német lovas és pej ménje Plot Blue. Második helyen végzett a 2014-es Normandiai Világjátékokon csapat ezüstérmes francia Simon Delestre és Qlassic Bois Margot, míg a dobogó harmadik fokára  a portugál Luciana Diniz állhatott fel, aki Winningmood-ot lovagolta a versenyen. Ludger Beerbaum az 5. helyen végzett egy hellyel megelőzve legfőbb riválisát Rolf-Göran Bengtsson-t, így megőrizte vezető pozícióját a LGCT ranglista élén. A tavalyi bajnok britt Scott Brash és Hello Sanctos a második fordulóban vétett két verőhiba ellenére a 14. helyen végeztek és szerzett pontjainak köszönhetően feljött a hatodikról a harmadik helyre a ranglistán, így maradt esélye a címvédésre az utolsó Dohában sorra kerülö fordulóban.

Az első forduló

A Frank Rotheberger által épített pályák voltak az egyik legkeményebbek a szezon során. Az első kör nem igazán tetszett néhány sztár lovasnak a tömött lelátók és nyüzsgő VIP rész előtt. Az akadályok elhelyezkedése elég kellemetlen volt, egyenetlen vonalak és távolságok jellemezték a pályát. Az idő is feszes volt, a lovasok igyekeztek kihasználni a pálya értékes sarkait, de figyelniük kellett hogy alapidőn belül tegyék ezt. A legnagyobb kihívást az utolsó vonalon elhelyezkedő Longines hármasugrás jelentette a lovasoknak, majd az azt követő öt hosszú vágtára levő meredek. Hasonlóan az egy nappal ezelőtti versenyhez, ez szelektátla ki leginkább a mezőny tagjait.

A bajnokság éllovasa a német Ludger Beerbaum és Chiara 4 hibaponttal zárták az első fordulót, így a dobogós reményei elszálltak, de ezzel a teljesítménnyel kvalifikálta magát a második fordulóba ahol 18-an indultak. Rolf-Göran Bengtsson hibátlannal fejezte be a kört tapasztalatlan kancájával Unita ASK-kal, ezzel nagy esélyt szerezve a bajnoki első hely visszaszerzésére. A tavalyi győztes Scott Brash Hello Sanctos nyergében szintén hiba nélkül jutott a második fordulóba.

A második forduló

Nem tűnt túl nehéznek a pálya, azonban a bajnokságért küzdő lovasok közül rengetegen hibáztak beleértve: Cassio Rivettit Sea Coast Forlappal, Daniel Deussert Cornet d’Amourral, Alberto Michán Halbingert Carusso LS La Sillaval, Pénélope Leprevost Vagabond de la Pommeal és az egy nappal ezelőtt két versenyszámot nyerő Denis Lyncht All Star 5-al. Hozott sok megleletést is a

forduló melyben az elsőhöz hasonlóan akadtak nehéz akadályok, például a pálya közepén elhelyezkedő narancssárgás dupla ugrás, amely elvonta a lovak figyelmét és sokan hibáztak ezáltal, köztük a világranglista vezető Scott Brash és Hello Sanctos is.

Egyedül a későbbi győztes német Marcus Ehning és Plot Blue pályája nézett ki úgy, mintha könnyű lenne a feladatot megoldani.

A hibákkal teli összevetés

Négyen jutottak be dupla hibátlannal Diniz, Ehning, Delestre és Maikel van der Vleuten VDL Groep Sapphire B-vel. 9 erőkifejtés volt elhelyezve az arénában szétszórva. Nagy távolságok jellemezték, de az akadályok gyorsan követték egymást és szűk fordulókkal lehetett időt nyerni. Először a francia Simon Delestre próbált erős időt felállítani, ami sikerült is neki, de az utolsó oxeren hibázott. Luciana Diniz következett, aki lassabb tempót választott és a pálya közepén levő Longines kombináción hibát vétett, így nem tudta átvenni a vezetést. A holland Vleuten lovagolt a pályára ezután szupersztár kancájával, aki hozzáért néhány akadályhoz ugyan a viszonylag lassú tempóban, de hibátlannal érkezett az utolsó feladathoz, ahol azonban ő is hibázott így maradt az élen Delestre. Utolsóként jött Marcus Ehning és Plot Blue, akik biztonságos néhol szerencsés hibátlan pályával behúzták az első helyezést.

Jön a döntő Dohában

November 13-15 között Doha lesz a házigazdája az idei döntőnek. Három esélyes maradt a végső sikerre. beerbaumnak nehéz lesz megtartania vezető pozícióját és szemmel tartja riválisait. Scott Brashnek fontos hogy megvédje címét, így biztosan mindent bele fog adni, míg Bengtsson bízik benne hogy jobban sikerül neki a véghajrá, mint 2012-ben Edwina Tops Alexanderrel szemben. Nagy izgalmak várhatóak az utolsó versenyen is szóval érdemes lesz nyomon követni minden szurkolónak.

Kommentek