Ünnepi lovarda Hirling Józseffel

Hirling Cimkep
Egész napos rendezvényt szervezett a Kiskunhalasi Lovarda vezetője, Rózsahegyi Róbert vasárnapra a lovasiskolába. A 40 környékbeli fiatal lovasnak Tuska Pál olimpikon vezetésével nyílt edzést tartottak, ám a nap fénypontja a 86. évében járó Hirling József nyugállományú ezredes, legendás lovasiskola parancsnok bemutató lovardája volt egykori ifjúsági lovasaival. Este 5 órára aztán a Mikulás is ellátogatott a fedeles lovardába, hogy megajándékozza a legkisebbeket.

Szerkesztőségünknek Rózsahegyi Róbert lovardavezető elmondta, hogy több évtizedes hagyománya van a Mikulás napi lovas rendezvénynek. „A célunk eddig is az volt, hogy sajátos, lovas hangulatú Mikulás napot szervezzünk a halasi lovas barátoknak. Sikerült a környékbeli lovasokkal összefogni és a fiataloknak egy elismert lovas edzővel, az olimpikon Tuska Pállal nyílt edzést tartani.

Ez úgy negyven gyermek lovast és közel ennyi vendéglovat hozott az iskolába. Külön öröm, hogy megszervezhettük Hirling Józsefnek az egykori sikert, sikerre halmozó ifjúsági lovasait egy bemutató lovardára, akik manapság szintén fiatal lovasokat készítenek fel sikeresen. A lovas generációk találkozása volt ez a nap, mutatva a halasi lovas kultúra folytonosságát Mikulás napi köntösbe csomagolva.

Hirling József meghatódottan, örömmel vette a bemutató lovarda felkérést. „Huncutok voltak a Rózshegyiék, mert azt mondták, hogy a fiataloknak kell majd egy bemutató edzést vezetnem. Én a gyerekekre gondoltam, de aztán sorra jöttek nyeregbe szállva a 80-as évek Határőr Dózsás ifjúsági siker lovasai. Nagy eredményeket értem el velük éveken át. Sós Attila, Fazekas István, Fodor Gábor, Füzér Gábor, Sebők János és Nagy Sándor, egytől egyig remek sportolók, ma már profi edzők. És hát az öregebbek közül is itt voltak páran, Varró József, Krizsán János, Tuska Pál, Bánfi Vilmos, Fehér Károly és sok-sok ismerős lovas barát. Na, szóval megleptek a kópék. Jól esett.” – mondta az ezredes.

Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség és a Díjugrató Szakbizottság elnökségi tagja fellendülést remél a halasi lovas életben. „Természetesen országos szinten dolgozunk a hazai lovas élet fellendítésén, de éppen az ilyen és hasonló helyi rendezvények erősítik az ágazatot. Tavaly visszakaptuk az államtól a fedeles lovardát Kiskunhalason, ez mindenképp nagy eredmény, mert a téli felkészülésnek alapot adhat.

Bízom abban, hogy lépésről-lépésre sikerül majd fejleszteni a várossal együttműködve, külső források segítségével a létesítményt és közelítünk majd a régi fényéhez. Nagy szerencsénk, hogy Hirling József jó egészségnek örvend és még mindig beveti magát ötleteivel, tanácsaival a halasi lovas élet fejlesztésébe. Ma pedig jelképesen átadta a lovarda vezetését Rózsahegyi Róbertnek, aki évek óta bizonyítja rátermettségét a feladatra.”

Kép-szöveg: Kovács Iván

 

Kommentek