Csizma, comb, sarok: lóháton egyre megy?

Csizma Kiemelt

Lovas szakkifejezések – és ami mögöttük van: cikksorozatunk előző részében a lovas legfontosabb segítségéről, az ülésről volt szó. Ezúttal pedig a legfontosabb előrehajtó segítséggel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtötte össze Száz Petra lovaskultúra oktató.

Ennek a segítségnek az elnevezését bonyolította a külföldi könyvek magyarra való fordításának nehézsége. Lehet csizma-, comb-, vagy lábszársegítségnek is nevezni. De bárhogy hívják is, mindezeket együttesen értjük alatta. A lovas a belső combot, plusz a csizmával fedett részt, tehát a vádlit és sarkat használja segítségként. A lovas lába a combtőtől egészen a sarokig érintkezik a ló oldalával, tehát alkalmas arra, hogy jelzéseket adjon vele, befolyással legyen a ló mozgására, hiszen minden apró elmozdulását, nyomását, támogatását, szorítását érzékeli.

A csizmasegítség a legfontosabb előrehajtó segítség, a hátsó lábakra hat, azokat aktivizálja.

A csizmasegítséget csak akkor tudja a lovas a ló számára értelmezhetően adni, ha ülése a helyén van, és a a combját, térdét, vádliját nem kapaszkodásra használja, hanem tudatosan irányítja a saját izomzatát és ezzel a lovat is. A lovasnak a lábát a ló mellett mélyen le kell engednie, térde, sarka nem lehet felhúzott állapotban.

A sarok a legmélyebb pontja a lovasnak

Az egyéni testi adottságok, a nyereg, a ló alkata mind befolyásolják a láb helyzetét, de minden esetben az a helyes, ha az egész comb és lábszár ölelően a ló oldalához simul és a sarok a legmélyebb pontja a lovasnak. A lábfej előre néz, a ló oldalával párhuzamosan, enyhén a kengyelen támaszkodva a lábujjak alatti párnázott részen. A fej, a fenék és a sarok egy képzeletbeli függőleges vonallal összeköthető.

A feladattól függ, hogy pontosan hol kell adni a csizmasegítséget. Például vágtabeugratásnál a külső csizmát jelentősen hátrébb kell hozni, mint a belsőt. (Nézz csak meg egy díjlovas programban sorozatos ugrásváltást! Ugye milyen határozottan mozdul hátrafelé a lovas csizmája? )

A csizmák elvétele is jelzésértékkel bír. Például oldalra léptetésnél a lovas halványan azt a csizmát veszi el a ló oldalától, amerre kívánt az elmozdulása, míg a másik csizmát odazárja, hiszen azonos oldalon lévő hátsó lábat fogja oldalirányú elmozdulásra késztetni.

Ha a lovas egy köríven halad lovával, akkor a belső csizmával az ütemet tudja fenntartani, míg a külső csizma kicsit hátrébb húzva lezár, ezzel megakadályozva a kisodródást és az íven tartja a lovat.

A ló képzettségétől, érzékenységétől függ a csizma és az összes többi segítség intenzitása, de az a cél, hogy minimálisak, a kívülállók számára szinte láthatatlanok legyenek.

A comb és lábszár ölelően a ló oldalához simul

Írta: Száz Petra, lovaskultúra-oktató

Fotó: Pixabay

Kommentek