Elstartolt a Fiat Díjugrató Országos Bajnokság

Mariassara Nl201807 2

A Fiat Díjugrató Országos Bajnokság első napja négy korosztály, a gyermek, az ifjúsági, a fiatal lovas és a felnőtt kategória elődöntőivel vette kezdetét.

A többiekkel ellentétben a gyermek kategória elődöntője hibaidős elbírálásban zajlott, ahonnan a résztvevő lovasok a hibapontjaikat viszik tovább a középdöntőbe. Eléggé egyben maradt a mezőny, mivel az esélyesek közül szinte mindenki lenullázott a 120 centiméteres pályán, ami a lovasok felkészültségét mutatja.

A korosztály egyik favoritja, Kiss Lizanna duplázni tudott, hiszen villámgyorsan lovagolva az első két helyet tudta megszerezni lovaival, Quipara Z-tel és Elianával. Harmadik helyen a szintén válogatott Zólyomi Emma végzett Rádiháza Csacsacsával, negyedik pedig Veilinger Olívia Dóra lett Királyhágóval. A 2018-as korosztályos Európa Bajnokság legeredményesebb gyermek lovasa, Törő Csongor végzett az ötödik és hatodik helyen Chacco Boy és Chacco nyergében.

Az ifjúsági és a fiatal lovasok vadász elbírálás szerint voltak értékelve az elődöntőkben, aminek a lényege, hogy a verőhibák után hibapont helyett időbüntetést kapnak a lovasok, amit a pálya teljesítési idejéhez adnak. A végső helyezéseket később hibapontokká alakítják, az első helyezett nullát, az őt követő lovasok pedig töredék pontokat visznek tovább a bajnokságban. Ennek előnye, hogy a bajnokság végén nem lesz pontegyenlőség, így nem kell további összevetést tartani. Ez a rendszer ebben a két korosztályban néhány éve került hazánkban is bevezetésre, követve a Nemzetközi Lovas Szövetség által meghatározott trendeket.

Az ifjúsági kategória a papírforma szerint zajlott, mivel a legnagyobb esélyesnek tartott Szuhai Péter mindkét lovával gyors hibátlant produkált, így az értékes nulla hibapontot jelentő első helyen végzett East Winddel, a harmadikon pedig Lamborginivel. Második lett a tavalyi év serdülő A championja, Gráf Edina Nikoletta Qui De Ganad nyergében. Az első ifjúsági évét teljesítő Plavecz Szabrina végzett a negyedik, Mészáros Marcell az ötödik, Erdős Jázmin pedig a hatodik helyen.

A fiatal lovasoknál az egész évben brillírozó Máriás Sára (a borítóképen) legyőzhetetlennek bizonyult Cantus Clay-jel, hiszen az első hely megszerzéséhez nekik még egy verőhiba is gond nélkül belefért. Második helyen Jármy Vince és Quirosa, a harmadik és az ötödik helyen pedig Lehotai Máté végzett Chaclanda és Calot nevű lovaival. Hollé Sára mindent egy lapra feltéve hihetetlen időt lovagolt, így két verőhibája ellenére is be tudott jönni a negyedik helyre. Hatodik pedig Reisz Panna lett Keltával.

A felnőtt kategória is vadász elbírálásban zajlott az egyéni helyezésekért, de az elődöntő egyben már a csapat eredményekhez is hozzájárult. A két favorit, ifj. Szabó Gábor és Krucsó Szabolcs párharcáról szólt ez a versenyszám, amiből végül Timpex Bölcsész került ki győztesen, így ő hibapont nélkül, Chacco Blue II. pedig hajszállal lemaradva a második legjobb pozícióból várja a folytatást. A harmadik helyen Faluhelyi Ádám végzett Contha Rouet nyergében, negyedik lett ifj. Máté István, ötödik Vándor Zsófia, hatodik pedig Heibl Ágnes szintén hibátlanul lovagolva.

02 Szabó
ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész a 2018-as budapesti CSIO-n

A pénteki nap az amatőrök elődöntőjével, illetve a gyermek és felnőtt középdöntőkkel folytatódik, ami után kihirdetésre fognak kerülni az első bajnokok, hiszen a felnőtt csapatok a két nap eredményei alapján állhatnak majd fel a dobogóra.

A versenyt élőben közvetíti a RiderLine >>


Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek