A lóegészség a helyes lótartással kezdődik

Stressz Kiemelt

A Ne csak nézzünk, lássunk is! című rendezvénysorozattal figyelemreméltó kezdeményezést indított útjára a Tudatos Lovas Iskola. Dr. Szeghő Zsolt lógyógyász specialista a lovakat érő stresszről rántja le a leplet Deminger Kornélia Fitocavallo tanácsadó, Solti Babett Emese érintésterapeuta és Halász Péter lókiképző segítségével. A cél az, hogy a lovasok, lótartók tudják, hogyan tehetik a legtöbbet lovaik egészségéért és jólétéért.

A rendezvénysorozat első állomásának az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. központja adott otthont. Az egész napos programon résztvevő lovasok és lótartók nem csak elméleti, de gyakorlati előadásokon is részt vehettek.

A rendezvény első állomásának az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. központja adott otthont

Minél előbb van diagnózis, annál hatékonyabb a kezelés

Dr. Szeghő Zsolt a következőképp foglalta össze a rendezvény legfontosabb üzenetét: „A megfelelő lótartás rengeteg stresszt kiküszöböl. A ló nem tud szólni, hogy kér egy féreghajtót, hiába piszkálják belülről fáradhatatlanul a paraziták. Nem tud szólni, hogy lejárt az oltása, pedig a fertőzések leküzdése is stressz. Mi viszont gondolkodhatunk a ló helyett.

Emellett napról napra szembesülök azzal, hogy az internet a féligazságok tárháza. A lótartóknak tudniuk kell, hogy nagyon fontos az élő szó, a szakember segítsége, mert különben nagyon könnyen tévútra kerülhetnek – aminek a ló látja majd kárát.

Állatorvosként azt sem hangsúlyozhatom eleget, hogy az állatorvos munkája akkor kellene, hogy kezdődjön, amikor az első gyanús jel felbukkan. Akkor, amikor a ló nem úgy teljesít, ahogy szokott, nem pedig akkor, amikor már egyértelműen sánta. Mert minél később van diagnózis, annál nehezebben tudunk segíteni.”

dr. Szeghő Zsolt lógyógyász specialista

Az első mindig az állatorvos

Dr. Szeghő Zsolt mellett Deminger Kornélia és Solti Babett Emese is hangsúlyozták az állatorvosi diagnózis fontosságát, hiszen annak hiányában a különféle alternatív szakemberek sem tudnak érdemben segíteni.

„Lovaglási vagy viselkedési problémák esetén először mindig az az első, hogy lógyógyász állatorvos segítségével kizárjuk az egészségügyi okokat. Csak ezután kezdődhet a szükséges kiegészítő technikák meghatározása, illetve a stresszcsökkentő és mozgásfejlesztő program felépítése – hangsúlyozza Solti Babett Emese.

„Nagy tévhit, hogy az alternatív szakember nem tud bajt csinálni. De tud. És az alternatív szakember is csak az állatorvosi diagnózis után, az állatorvossal együttműködve tud hatékonyan és felelősen segíteni” – emelte ki előadásában Deminger Kornélia.

„A ló, mint menekülő zsákmányállat sokáig nem mutatja a fájdalmát, ezért a lovas nem is gondol rá, hogy baj van. Ebből idővel akár súlyos probléma is kialakulhat, és a ló akár maradandó károsodást is szenvedhet. Nekünk lovasokként, lótulajdonosokként felelősségünk, hogy képezzük magunkat. Minél több gyakorlati ismeretet szerzünk arról, hogy milyen jelekből tudjuk időben felismerni a problémát, annál előbb tudjuk lógyógyász állatorvos segítségét kérni annak megszüntetéséhez - véli Halász Péter.

Solti Babett Emese gyakorlati bemutatója

Szoros szakmai együttműködés, komplex szemlélet

„Ezzel az előadássorozattal elindult annak az álomnak a megvalósulása, hogy aktuális kutatási és tudományos információk közvetítésével, szoros szakmai együttműködésben, komplex szemlélettel tudjuk támogatni a lovasokat, ami hosszú távon a lovak életminőségének javulását eredményezheti a sportban és a szabadidős lovaglásban egyaránt. Nagy öröm számomra, hogy részese lehetek ennek a folyamatnak!” – mondta Solti Babett Emese.

„Nagy örömmel tölt el, hogy megvalósulhatott ez az előadás. Fontosnak tartom a lovasok tájékoztatását és mint látszik, az igény is megvan rá. Remélhetőleg elindul egy másfajta szemlélet azáltal, hogy látják a lovasok, hogyan lehet a lovak érdekében együtt dolgozni” – foglalta össze a rendezvénysorozat célját Deminger Kornélia.

Halász Péter, a Tudatos Lovas Iskola alapítója elmondta, számára az érdeklődők nyitottsága, értő figyelme, elszántsága és bizalma volt a legnagyobb élmény.

Deminger Kornélia Fitocavallo tanácsadó

A rendezvénysorozat következő állomásai:

2017. november 25.

7677 Orfű. Dollár u. 2/1., Medvehagyma Ház

2017. december 2.

2071 Páty, Bellandor Lovasközpont

Halász Péter és lova, Vaquero

A legfrissebb lovas hírek egyenesen a postafiókodba: Riderline hírlevél

Írta: Magyar Dorottya

Fotók: Kiss Vivien

Kommentek