Gyászol a hazai galopp közösség: elhunyt Hegedűs Zsolt

Hegedus Zs og

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. korábbi vezető munkatársa, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai angol telivér ménesének vezetője, Hegedűs Zsolt.

A kilencvenes évek közepén a Kentaurs Farm sikereinek a csúcsán került a Kincsem Park és a magyar galoppsport vérkeringésébe. Lenyűgözte a sport tradíciója, eleganciája, az angol telivérek világa és a pedigrisztika, melynek később nagy ismerője lett.

A Magyar Lovaregylet elnökét, Farkas Ferenc istállótulajdonost szinte apjaként rajongva szerette és tisztelte. A sportról mindent tőle tanult. Remek időszakban jegyezte el magát a galoppal, a nemzetközi sikereket és elismeréseket gyűjtő versenyistálló, valamint személyes ambíciói révén komoly nemzetközi tapasztalatokra tett szert.

Kellemes megjelenésével, francia és angol nyelvtudásával rövid idő alatt hatalmas nemzetközi kapcsolatrendszert alakított ki. Szívesen látott vendég volt a legnagyobb angol és francia árveréseken, versenypályákon és trénereknél.

Példaképe biztatására lovat vásárolt és futatott a kétezres évek elején. Később, tulajdonos trénerként egy kis önálló versenyistállót hozott létre, ahol a Franciaországban gyűjtött tapasztalatait próbálta megvalósítani az itthoni viszonyok mellett. Sokszor teljesen máshogy látta a világot, mint kollégái és az őt körülvevő emberek. Gyermekkorának meghatározó, fontos éveit töltötte családjával hazánktól távol, Algériában és Irakban. Más kultúrában szocializálódott, így sosem tudta elfogadni a kelet-közép európai emberekre gyakran jellemző mentalitást.

Az elmúlt negyed évszázadban emblematikus magyar versenyló tulajdonossá vált hazánkban. Itthon és Franciaországban tartott fenn istállót, két országban nyert versenyt magyar és francia tréningből futva. Elector of Saxony elhozta számára a nagy áttörést, az ő metodikájával itthon felkészített telivér Franciaországban nyert versenyt Maxime Guyonnal. Erre sem előtte, sem utána nem volt képes a rendszerváltozás óta senki. Neki köszönhetjük Pigeon Cathcert is, akit futtatott, majd később fedezőménként Magyar Derby és Magyar Kancadíj győztest adott Esti Fény és Lili személyében. Kapcsolatrendszerének köszönhetően most is egy ígéretes francia mén ropogtatja a zabot Dióspusztán.

A most működő hazai lóversenyfogadási rendszer is az ő nevéhez fűződik. A PMU és a PMC hazai meghonosításában elévülhetetlen szerepe volt.

Élete utolsó szakaszában álmai lehetőségéhez jutott, felkérték a dióspusztai angol telivér ménes vezetésére. Itt valóban kiteljesedhetett és a lehetőségekhez képest szabadjára engedhette a fantáziáját. Víziójában szakmai és anyagi támogatást kapott a bábolnai vezetéstől. Nemzetközi szinten is jegyzett származású vemhes kancákat vásárolt több szezonon keresztül, melynek a gyümölcse a következő években fog beérni és amit már nem tudott megvárni. Szakítva a konvenciókkal, a ménes négy ígéretes yearlingjét a baden-badeni elit árverésen kívánta értékesíteni. Ennek az előkészítésén dolgozott haláláig. Nagyon hitt abban, hogy nálunk is lehet minőségi lovat tenyészteni, amivel megkezdheti a magyar telivértenyésztés a felzárkózást. A közelmúlt nagy tenyészsikerét, Mesetár Magyar Kancadíj győzelmét lelkesen fogadta, de a BBAG katalógusban szereplő ménesi lovakat már nem láthatta.

Jövőre lett volna ötven esztendős, halálával pótolhatatlan veszteség érte a hazai telivértenyésztést és futtatást.

Forrás: Kincsem Park

Kapcsolódó cikk
Kommentek