Megkérdezhetem a súlyodat? – Avagy: Nem is olyan indiszkrét kérdés a lovashoz

Lovassulya900

Mit szólnál, ha a lovardában arra kérnének, hogy állj rá a mérlegre? Kellemetlenül éreznéd magad? Pedig a lovas súlya bizony fontos szempont a megfelelő ló kiválasztásakor.

Sokan sokféleképp határozzák meg, mi az a súlyhatár, ami felett a lovas már túl nehéz lenne a ló számára. De találgatás és becslések helyett nézzünk egy hivatalos adatot arra, hogy mikor mondhatjuk, túl nehéz egy adott lóhoz valaki!

A Brit Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének (BEVA) elnöke, Keith Chandler szerint a lovas nem nyomhat többet a lova súlyának 15 százalékánál. Ez körülbelül azt jelenti, hogy egy átlagos 600 kilogrammos ló maximum 90 kilogramm súlyt vihet a hátán. A túlterhelés káros hatásai akár azonnal jelentkezhetnek, de hosszú távon biztosan számos egészségügyi problémát okozhat a lónak, ha a kelleténél nagyobb terhet cipel.

Ezért a lovardákban a lovasok súlyát is mérlegelni kell a lóosztásnál. Nem udvariatlan tolakodás tehát, ha megkérdezik, hogy hány kiló a kedves vendég.

No de a lovat erről nehezebb megkérdezni. A mázsáló sem alapfelszereltség a lovardákban. Segítséget jelenthetnek az úgynevezett súlymérő szalagok, de pontos eredményt ne várj tőlük. A legegyszerűbb, ha a ló állatorvosát kérdezed meg, hiszen ő például a féreghajtásnál is mindig ezzel számol, biztosan tudni fogja a választ hozzávetőlegesen.

Miért nem lehet erre a 15 százalékra leegyszerűsíteni ezt a méretproblémát?

Ez útmutatás a maximumot jelöli. Az oktatónak a megfelelő lovasításhoz át kell még gondolnia a ló típusát, alkatát, edzettségét. Azt is, hogy milyen órán fog részt venni a vendég. Hiszen a maximális teherrel hátalt lónak nem fog jót tenni, ha egy több napos túrán küzdi át, feszíti meg magát. Megint vissza kell venni ebből a kiszámolt súlymaximumból, ha ugróedzésre érkezett a lovas, vagy esetleg egy kezdő érkezik és még huppog a ló hátán. Ezekben az esetekben ugyanis extrém helyzetben extrém ideig extra nyomást kap a ló, ami húzódáshoz, sérüléshez vezethet. Akár egyetlen ilyen alkalom is „gerincbe törheti” a ló karrierjét, vagy hosszas kényszerpihenőre kárhoztathatja.

Gondolj csak bele, milyen következménye lenne, ha meg kellene emelned egy szokatlanul nagy zsákot, majd tornázni vele. Nem lenne kellemes élmény, emellett szóba jöhetne sok minden – például sérv, húzódás, tartós fájdalom, gyulladás… A túlterheltségnek kemény következményei vannak, akár maradandó károsodás is származhat belőle.

Mi történik saját ló esetében, ha az évek alatt megváltozik a lovas mérete?

A 19 éves Georgina Aungier már gyerekkora óta versenyzett. 2017-ben is ugyanazzal a pónival indult, akivel az előző években is gond nélkül tréningezett és számos címet nyert.

Amikor az Év Lova versenyen vettek részt Birminghamben, a bíró hozta meg azt az ítéletet, hogy túl nagy a pónijára és el kellett hagynia a pályát. Ráadásul mindezt a mikrofonba mondta ki. Georgina súlya a 40 kilogrammot sem érte el, a lova marmagassága pedig 132 cm volt. Ha a versenyen dolgozó állatorvos és a bírók is azonos véleményen voltak, akkor nem vitás, hogy a ló érdekében szükséges a jövőben a lovas cseréje. Azonban “súlyos” mondat ez ilyen formában, amit könnyen megszégyenítésként élhet meg a lovas. Tehát a “mit” mellett fontos szempont a “hogyan” is.

Ha a kis lovas saját póniján kezdi bontogatni szárnyait, akivel évekig együtt dolgoznak, kialakul közöttük egy bizalmi kapcsolat. A gyerekek magassága viszont változik az együtt töltött évek alatt, míg a sporttársuk marmagassága állandó.

Ne felejtsd el, ez lélektanilag több okból is problémás. Egy növésben lévő kamasznak nehéz a saját testének változásaihoz hozzászoknia. És nehéz nagylóra váltani is, hiszen ez egy korszak végét is jelenti.

Régi kis patás barátjával a lovaglástól is búcsút kell venni, de ez nem kell, hogy ez egyúttal a barátságuk végét is jelentse.

Mikor jön el az a pillanat, amikor végleg kinőtte a gyerek a póniját?

Semmiképp se várja meg, míg leér a lába! De a viccet félretéve: ha a fiatal lovas a segítségeket méretéből adódóan már nem tudja pontosan adni a segítségeket, akkor bizony közeleg a búcsú ideje. Meg hát ott vannak ezek a fránya számok, az a bizonyos 15 százalék a cipelt terhet illetően.

Érdemes beszélni a kezelő állatorvossal és kikérni a véleményét. Az állat jólétére való tekintettel inkább hozd meg előbb ezt a döntést, mint utóbb, mert a halogatás sokat árthat a lovasnak és a szeretett póninak egyaránt, amit biztosan szeretnél elkerülni.

Írta: Száz Petra, lovaskultúra oktató

Forrás: Horse & Hound, Horserider.com

Fotó: Pixabay

Kommentek