Spanyol lovak, spanyol életérzés, magyar közönség

Andaluz Kiemelt

Pörgős fogatok, tüzes lovak, szenvedélyes flamenco táncosok, csodálatos áriák: spanyol lovak és lovasaik népesítették be a Sportarénát a hétvégén.

December első hétvégéjén rendezték meg a Papp László Sportarénában a FEI Fogathajtó Világkupa budapesti fordulóját. A résztvevő hét hajtó között öt világbajnokot is üdvözölhetett a magyar közönség. A világkupa fordulóhoz idén is látványos program kapcsolódott Miklósa Erika és Kiss B. Attila operaénekesek fellépésével.

Az andalúz lovasok előadása ámulatba ejtette a szakmai közönséget is. A hatalmas üvegcsillár, a fellépők öltözéke és a szimfonikus zenekar azonnal elegánssá varázsolta a telt házas arénát.

Hatalmas üvegcsillár és szimfonikus zenekar gondoskodott az eleganciáról

A szombati show lebegő táncosokkal kezdődött. A Carussel Vaquero jelentben a spanyolok katonai fegyelemmel és pontossággal lovagoltak különböző jól koreografált alakzatokat. Az előadás Kiss B. Attila áriájával folytatódott, aki nem félt lóra pattanni a műsor kedvéért.

A show egyik kiemelkedő előadása a flamenco táncosnő és a córdobai lovas duettje volt. Férfi és nő, táncos és lovas, szenvedély és méltóság: fantasztikus együttmozgásuk, a köztük lévő távolság játéka betöltötte az arénát.

A flamenco táncosnő és a córdobai lovas duettje

Az első felvonás utolsó fellépője az éppen Japánból hazatért Miklósa Erika volt, aki hangjával és kisugárzásával mindenki szívét elnyerte. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésznő a show után elmondta, hogy nyeregben ülve egyáltalán nem olyan könnyű a hangképzés, ezért több órát gyakoroltak együtt lovával, hogy tökéletesen sikerüljön az előadás. A fríz már ismerte Miklósa Erika hangját, mert már napokkal az előadás előtt az ő dalai szóltak az istállóban, hogy hozzászokjon gyönyörű lovasa énekéhez.

Miklósa Erika elárulta, almával készült a fríznek, és mindkét nap ezzel a jutalommal kedveskedett az állatnak, amit a fellépések után adott csak oda. Elmesélte, hogy bakonyi otthonában is almával, répával kényezteti mentett lovát. Az opera-énekesnő elmondása szerint rá sem szokott felülni, mert olyan csibész, hogy mindenkit megpróbál ledobni magáról. Csak egyetlen egy lovast tűr meg a hátán, egy sérült kislányt, akivel nagy barátok lettek.

Miklósa Erika és Kiss B. Attila a második felvonásban Szegedi Gábor hajtotta elegáns négyesfogaton érkeztek és énekeltek.

Miklósa Erika - ezúttal fogaton

A fiesta egyik legnépszerűbb jelenete volt, amikor a spanyol lovasok bemutatták a córdobai idomítás magasiskoláját, majd látványos show következett garrochával, azaz hosszú bottal Pénzes Gábor és Pénzes Levente kiváló vendégszereplésével. A spanyolok majdnem húsz lóval léptek föl, egy kivételével mind mén volt. Izmoltságuk, felépítésük, képzettségi szintjük, remek idegrendszerük a bizonyítékai a kiváló tenyésztési munkának és a több éves kiképzésnek.

A spanyol lovasok bemutatták a córdobai idomítás magasiskoláját

Érdemes volt maradni a fogathajtó világkupára, a hajtók a késői időpont ellenére teljesen felvillanyozták az arénát, ráadásul magyar indulókat is lelkesíthettek a nézők Dobrovitz József és ifj Dobrovitz József személyében. A négyesfogatok sebessége, hihetetlen fordulékonysága láttán hol lélegzetvisszafojtva figyelt, hol teli torokból drukkolt a közönség.

A francia pályaépítő által tervezett akadályok föladták a leckét még a világ legjobbjainak is, és olyan szűk fordulókat és tekervényes vonalvezetést tartalmazott, hogy nagyon nehéz volt hibátlanul teljesíteni. Bár Jérome Voutaz jutott be az összevetésbe a legjobb idővel, mégis Koos De Ronde holland hajtó szerezte meg a győzelmet a svájci hajtó elől.

A szervezők megígérték, jövőre is lesz fedeles Világkupa Magyarországon, terveik szerint ismét nagyszabású és változatos műsorral egybekötve.

Az Andalúz fiesta fellépői

Írta: Száz Petra, lovaskultúra-oktató

Fotó: Andalúz fiesta

Lovas hírek első kézből:

Kommentek