Újabb VB-győzelem: verhetetlenek voltak a magyar fogathajtók

Vbgyozelem900

Egyéniben és csapatban is magyar győzelem született a szlovéniai Lipicán rendezett kettesfogathajtó világbajnokságon. Egyéniben Hölle Martin győzött, a Lázár Vilmossal és Lázár Zoltánnal kiegészülő magyar csapat pedig sorozatban harmadszor lett első.

Hölle Martin több mint 11 hibaponttal vezetett a vasárnapi zárószám, az akadályhajtás előtt, amelyben 6,24 ponttal zárt, így biztosan tartotta meg tetemes előnyét.

Hölle Martin a maratonpályán

A tizenegyszeres világbajnok, egyéniben és csapatban is címvédő Lázár Vilmos 3,59 hibaponttal teljesítette az akadályhajtás rendkívül nehéz pályáját, ennek köszönhetően egy pozíciót javítva ötödikként fejezte be a versenyt, a magyar csapat pedig – a nyolcszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltán pénteki kizárása ellenére – megvédte címét, mert a németek nem tudták ledolgozni több mint hat hibapontos hátrányukat.

Az akadályhajtásban fordított sorrendben indultak a hajtók, így Hölle utolsóként hajtott a pályára, amelyet kizárólag a lengyel Sebastian Bogacz tudott verőhiba nélkül és limitidőn belül teljesíteni. A fiatal magyar hajtó kedvező helyzetben volt, mivel a mögötte második, olasz színekben versenyző Jozsef Dibak rengeteget rontott, ráadásul a németek sem hajtottak hibátlanul. Hölle jól bírta a nyomást és magabiztosan teljesítette a pályát.

Lázár Vilmos és fogata a maratonpályán

A 17. kettesfogathajtó-világbajnokságon nyolcadszor lett magyar aranyérmes, ezt megelőzően Lázár Vilmos ötször, míg öccse, Zoltán, továbbá Kecskeméti László egyszer-egyszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Csapatban ez volt a hetedik magyar diadal. Az elmúlt három világbajnokságon mindig más volt a harmadik tag a Lázár fivérek mellett: négy éve a szlovákiai Kistapolcsányban ifj. Nagy Tibor, legutóbb Fábiánsebestyénben ifj. Dobrovitz József, ezúttal pedig Hölle Martin.

Az egyéniben érdekelt magyar hajtók közül Kákonyi Norbert és ifj. Nagy Tibor négy-négy pozíciót javított, így előbbi 14., utóbbi 42. helyen zárt, míg Szilágyi Zsolt 58. lett.

Egyéni eredmények:

1. Hölle Martin 148,90 hibapont

2. Sebastian Warneck 158,85

3. Beat Schenk 159,82

...5. Lázár Vilmos 162,05

...14. Kákonyi Norbert 174,83

...42. ifj. Nagy Tibor 196,00

...58. Szilágyi Zsolt 210,63

Lázár Zoltánt kizárták a díjhajtás után.

Csapat eredmények

1. Magyarország (Hölle Martin, Lázár Zoltán, Lázár Vilmos) 310,95 hibapont

2. Németország (Lars Schwitte, Sebastian Warneck, Dennis Schneiders) 315,30

3. Franciaország (Francois Dutilloy, Franck Grimonprez, Michael Sellier) 336,73

Forrás: MTI, Fogathajtó Szakbizottság

Fotó: Horváth Krisztina, Hoefnet

Kommentek