10 lenyűgöző tény a lovak és a víz viszonyáról

Lovak Tenger900 472

Március 22-e a víz világnapja, ez a legjobb alkalom, hogy alaposan körüljárjuk lovaink és a víz különleges viszonyát.

1. Lovad testének mintegy 65-70%-a víz.

2. Egy átlagos 600 kilogrammos ló akár 25-40 liter vizet is megiszik naponta. Lovad vízfogyasztását azonban számos tényező befolyásolja:

  • A ló mérete, testtömege: egy póni érthetően kevesebb vizet fogyaszt, mint egy shire
  • A ló egészségi állapota
  • A külső hőmérséklet: melegben a lovak vízigénye megnő, hidegben csökken
  • A ló igénybevétele: minél többet dolgozik lovad, izzadással annál több folyadékot veszít
  • A kancák vízigénye a szoptatás ideje alatt jelentősen megnő

3. A lovak vízfogyasztása a takarmány elfogyasztásával is összefügg: az esetek 82%-ában az etetéstől számított 3 órán belül isznak.

4. A lovak alaposan megválogatják, honnan isznak. Egyes lovak különösen idegenkednek attól, hogy idegen helyen számukra szokatlan ízű vizet igyanak. Kincsem például legendásan kényes volt az ivóvizére, és kizárólag a gödi csárda udvarán álló kút vizét fogyasztotta szívesen. A baden-badeni futam idején például nagy bonyodalmat okozott, hogy a már egy napja víz nélkül szomjazó kanca nem fanyalodott rá a személyzet által kínált kristálytiszta ivóvízre. Végül nagy nehezen sikerült a csodakanca számára megfelelő vizet találni a környéken.

Lo Iszik900
A lovak megválogatják, milyen vízből isznak

5. A lovak ösztönösen tudnak úszni, ilyenkor az ügetéssel megegyező lábsorrendet használnak.

6. A lovak úsztatása az edzésmunka, illetve a különféle betegségek, sérülések utáni rehabilitáció része is lehet.

7. Azonban nem minden ló tud és szeret egyformán úszni. Kiváló példa erre a legendás Overdose. Dózit angliai gyógykezelése során próbálták úsztatni, a próbálkozás azonban kudarcba fulladt: Overdose néhány alkalom után egyértelműen jelezte, hogy ő bizony nem akar úszni.

8. A víz kedvező hatásait idehaza is kihasználhatják a lovak és lótartók. Kaposváron a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálatnál víz alatti futópad várja a lovakat változtatható magasságú és hőmérsékletű termál- és gyógyvízzel. Az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. szirmabesenyői bázisán pedig hideg sós vizet használó hidroterápiás kezelő egység működik.

9. Vizes akadályokat a díjugratás, lovastusa és fogathajtás pályái is tartalmaznak.

10. Virginiában 1925 óta minden év nyarán megrendezik a hagyományos póniúsztatást: összeterelik a pónikat az Assateague-szigeten, majd egy tengerszoroson átúsztatják őket a 75 méterre található Chincoteague szigetére, ahol elárverezik őket. A két sziget közötti távolságot néhány perc alatt teszik meg a lovak. Az úsztatás és az azt követő árverés igazi turisztikai igazi látványossággá nőtte ki magát, az eseményről film is készült.

Poniusztatas900
A póniúsztatás igazi turisztikai látványossággá nőtte ki magát
Kapcsolódó cikkek
Kommentek