9 természetes mód, hogy megvédd lovadat a zavaró rovaroktól

Legel Arab Illueztracio

Vegyszerek és rovarirtók nélkül is elűzheted a hívatlan vendégeket lovad és istállója környékéről.

Ahogy beköszöntött a tavasz, nem csak a kellemesen melengető napsugarak bújtak elő, hanem ezzel együtt a különböző rovarok is. Mindközül a legbosszantóbbak, a legyek. Sok lótartó életét nehezítik meg, és azon túl, hogy rendkívül zavaróak, még egészségügyi kockázatot is jelenthetnek lovaidra. 
Ha nem vagy híve a mesterséges rovarirtóknak, próbáld ki házi praktikáinkat, és ints búcsút örökre a bosszantó zümmögésnek.

1. Természetes légyriasztó spray

Rengeteg receptet találni az interneten a házi készítésű légyriasztó keverékek elkészítéséhez. Ezek fontos összetevői az illóolajok, mint például levendula, eukaliptusz, citronella, borsmenta vagy citromfű, amiknek az illatát a legyek természetüknél fogva kerülik. Fontos, hogy az illóolajokat mindig hígítva használd, soha ne töményen kerüljön lovad bőrére.

2. Légytaszító növények ültetése

Az istálló körüli virágoskert is segíthet a legyek távoltartásában – csak a növényeket kell ügyesen összeválogatnod hozzá. Tipikusan légyriasztó hatású a bársonyvirág vagy a muskátli. Amellett, hogy a legyek nem kedvelik őket, még jól is mutatnak az istállóablakban.

Clydesdale Istallo Illusztracio

3. Elő a kaszával és a fűnyíróval

Rendszeresen kaszáld le a legelőt és az istálló körül található füves részeket! A rövidre vágott fűben kevesebb rovar él, így lecsökkentheted az istálló környékén zümmögő kártevők számát.

4. Trágyatárolás

A trágya leszedése az istállóból és a karámokból csökkenti a legyek legfontosabb táplálékforrását és szaporodási helyét. Célszerű minél gyakrabban kiüríteni a trágyatárolót és elszállítani a tartalmát, hogy távol tartsd az élősködőket a lovardától.

5. Légycsapda

Használj légycsapdákat, vagy egyéb nem kémiai légycsalétkeket az istállóban. 

Legycsapda

6. Huzat 

A mozgó levegő távol tartja a repülő rovarokat az istállótól. Emellett a kellemes huzat a lovadat is hűsíti a nagy melegben.

8. Étrendkiegészítők

Sok lótartó esküszik a fokhagyma granulátum vagy por, illetve az almaecet rovarriasztó hatására - bár ez tudományosan nem bizonyított.

9. Légymaszk és légytakaró

A legyek gyakran zavarják a lovakat a szemek és a fülek környékén, ami rendkívül kellemetlen az állatnak, ráadásul egészségügyi kockázatot is jelent. Védd lovad fejét légymaszkkal a karámban és a legelőn, így neki is pihentetőbb a sütkérezés.

Lo Legymaszk Legelo

Fotó: Pixabay

Kommentek