Csillogtak a cutting csillagai

Cutting Kiemelt

Ezelőtt nagyjából 5 évvel egy baráti beszélgetésen pár magyar fickó elhatározta, hogy cutting lovasok lesznek. Fogalmuk sem volt, hogy mi is a cutting, de az Americana döntőjét végignézve tudták, érezték, hogy ez az, amiért élni-halni fognak a jövőben. Eltelt pár év, és szlovák, cseh és legfőképpen olasz barátok, cutting lovasok segítségével elindult a cutting fejlődése Magyarországon is.

A magyar cuttinglovasok alig pár év alatt elérték, hogy magyar lovasoknak több alkalommal is játszották már a magyar himnuszt Kreuthban, az AQHA Európa Bajnokságon, magyar lovas olasz nonpro derby győzelmet szerzett, illetve a cutting sport Mekkájában, az amerikai Fort Worthben álló Will Rogers Memorial Centerben unlimited amateur kategóriában dobogóra állhatott hazánk képviselője. S ezeken a nagyszerű sikereken túl számtalan egyéb nemzetközi versenyen is sikerült nyernie vagy értékes helyezést szereznie magyar lovasnak.

Hamarosan felmerült az ötlet, hogy mi magyarok szeretnénk viszonozni azt a sok segítséget, amit az európai cutting társadalomtól kaptunk, szeretnénk aktívan hozzájárulni a sportág fejlesztéséhez. Katona Imre, Farkas Csaba, Nádor József és Szalontai Zoltán tavaly elhatározta, hogy 2018-tól a kezdeményezésükre megalakult, cseh, lengyel, magyar és szlovák lovasokat tömörítő 4NCHA szervezet égisze alatt Magyarországon megszervez évente egy nemzetközi versenyt, hiszen az adottságok tökéletesek ehhez. Olyan versenyt álmodtak meg, amelyik sikeresen hozzájárul a 4NCHA szervezet fejlődéséhez, illetve hozzátesz az egész európai cutting sport fejlesztéséhez. Felkutattak tehát szponzorokat, megoldották, hogy 700 borjú rendelkezésre álljon a versenyre. Továbbá az idei év európai versenyei között a legmagasabb pénzdíjat biztosították, remélve, hogy az európai cutting lovasok értékelik az erőfeszítéseket.

A szeptember 14-16. között Székesfehérváron lezajlott versenyen 9 ország (Olaszország, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Ausztria, Németország, Belgium, Svájc és Magyarország) lovasai startoltak. A tizedik nemzetet Ken Mock amerikai bíró képviselte.

Prize Giving Ceremony 4

Ilyen magas színvonalú verseny westernlovaglásban még soha nem volt Magyarországon. Számolatlanul voltak jelen open, nonpro, amateur és youth Európa-bajnokok, futurity és derby győztesek. Szinte az egész európai mezőny starthoz állt. Ilyen magas színvonalú verseny még magának a cutting sportnak az európai versenyei között is ritka.

A visszajelzések alapján hatalmas sportszakmai sikerként könyvelhetjük el a múlt hétvégét. A magyar színeket versenyzőként verseny fő szervezői és szponzorai, Farkas Csaba, Katona Imre, Nádor József, Szalontai Zoltán és Vizi Zoltán képviselték. A hétvége folyamán számos magyar siker is született, magyar lovasok több alkalommal is nyerni tudtak illetve dobogósok, helyezettek lettek.

Prize Giving Ceremony 3

Nagy létszámú személyzet dolgozott szívvel-lélekkel a verseny sikeres megrendezésén. Nekik nagy-nagy köszönettel tartozunk. Külön köszönet illeti szponzorainkat, akiknek a segítsége nélkül biztosan nem boldogultunk volna, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a lelkesedés nem elég ehhez a sporthoz, sajnos nagyon sok pénz is kell hozzá.

Külön meg kell köszönnünk a marhák tulajdonosainak is a segítséget, hiszen az ő bizalmuk, pozitív hozzáállásuk nélkül nem zárhattuk volna sikeresen a mostani hétvégét. A Kunos Lovarda remek helyszínnek, kiváló partnernek bizonyult.

Reméljük, hogy mindenki elégedetten tér majd haza, az is, aki nyert, de az is, aki ezúttal nem. Terveink szerint jövőre még magasabb színvonalon, még magasabb pénzdíjakkal, a mostani problémákból is okulva megrendezhetjük a Hungarian Spectacular 2019 versenyt, ahova szeretettel visszavárunk mindenkit.

Zoltán Szalontai 2

Cutting forever!

Írta: Szalontai Zoltán

Fotó: Lilla Toth Photography / Jusztina Szabó

Kommentek