Egyelőre nem indulnak újra a western versenyek és elmaradnak a rajtengedélyvizsgák

Westernob 1 Kiemelt

Előreláthatólag kora ősszel kerülhet sor az első western versenyek megrendezésére. Az előre kiírt rajtengedélyvizsgák elmaradnak, de kellő számú vizsgázó jelentkezése esetén a szakág szervez vizsgalehetőséget.

A Western Reining Szakág Facebook oldalán tett közzé tájékoztatást a versenyekkel és rajtengedélyvizsgákkal kapcsolatban:

A versenyek még váratnak magukra

„Kedves Lovasok és Követőink!

A múltban és jelenleg is nagyon sok megkeresés érkezett Szakágunk irányába az idei versenyévadra vonatkozóan, hogy miként fog alakulni a versenyszezon. A kialakult járványügyi helyzet miatt nem tudtunk semmilyen konkrét információval szolgálni senkinek, ugyanis a különböző és folyamatosan változó járványügyi szabályok nagyban befolyásolják a versenyek biztonságos megtartását, ami hatalmas felelősséget ró a Versenyrendezőre és a Szakágunkra is.

A Magyar Lovas Szövetség minden érintett szakági vezető részére elküldte a lovas rendezvények megtartására vonatkozó jogszabályba foglalt előírását, melyek szigorú betartása mellett lenne lehetőség ZÁRT KAPUS verseny megrendezésére.

Ezen szabályozás – többek között – az alábbi intézkedések maradéktalan betartását követeli meg a rendező részéről:

  • 1,5 méter távolságot (továbbiakban védőtávolság) kell tartani egymástól, különös tekintettel: a versenyirodánál, a lószállítóknál, a bokszok környezetében, a melegítő- és versenypályánál, a lakóautóknál, a zsűritoronynál, a pályabemutatón, a büfénél stb.
  • Kötelező az orvosi maszk vagy az orrot és szájat eltakaró sál, illetve kendő viselése a zárt terekben. Az istállók zárt térnek minősülnek.
  • A zárt kapus verseny teljes területén tilos a csoportosulás. Háromnál több személy csoportosulása nem megengedett.
  • Egy versenyzőhöz a szakbizottságok által meghatározott létszámú, előre regisztrált személy léphet a verseny területére. Többnapos verseny esetén a regisztráció a verseny teljes időtartamára vonatkozik, más személy regisztrációja tilos.
  • A megfelelő ellenőrizhetőség érdekében a regisztrált személyeket – beleértve a technikai személyzetet is – karszalaggal vagy egyéb azonosítható módon (pl. fényképes akkreditáció) kell a versenyrendezőnek megjelölni.
  • A versenyhelyszínek összes bejáratát biztonságos módon le kell zárni a verseny alatt, csak a lószállítók kapuját és egy személyi bejárót lehet közlekedésre használni.
  • A verseny rendezője köteles a regisztrált technikai személyzet létszámáról és betöltött tisztségükről a szakbizottság számára a versenyt megelőzően tájékoztatást adni.
  • A Magyar Lovassport Szövetség három tisztségviselője számára a verseny rendezője köteles regisztrációt és belépést biztosítani. A Magyar Lovassport Szövetség illetékes tisztségviselői bármikor jogosultak a zárt kapus versenyek szabályainak betartását ellenőrizni.
  • A versenyrendező köteles a technikai személyzet számára eligazítást tartani a zárt kapus verseny lebonyolításának szabályairól. A versenyrendezőnek a szabályok betartását folyamatosan ellenőriznie kell.
  • A verseny rendezője kiemelt figyelmet kell fordítson a mosdók, zuhanyzók, közös helyiségek higiéniai állapotára. A mosdókban előírás a szappan és papír kéztörlő folyamatos biztosítása a verseny ideje alatt, illetve bárki által hozzáférhető kézfertőtlenítő kihelyezése a közös területeken.
  • A rendező egyesület a verseny kiírásának felterjesztésével nyilatkozik, hogy vállalja az összes zárt kapus versenyre vonatkozó szabállyal járó kötelezettséget, és felelős azok betartásáért.
  • A versenyzők a nevezésük leadásával elfogadják a zárt kapus versenyekre vonatkozó összes előírást. A nevezés során a versenyzők nyilatkoznak, hogy sem ők, sem az általuk regisztrált személyek a versenyt megelőző 2 héten belül nem voltak külföldön és nem mutatják a koronavírusra utaló betegség jeleit.
  • A versenyirodát úgy kell kialakítani, hogy csak szabadtérről lehessen ügyet intézni. A helyiségben kizárólag az ott dolgozók tartózkodhatnak. Online versenyiroda működtetése ajánlott.
  • A versenyhelyszínen a nézőteret, lelátókat le kell lezárni. A regisztrált résztvevők számára sem szabad nézőteret kialakítani.
  • A zárt kapus versenyekre vonatkozó szabályok betartása a rendező klub és a versenyigazgató felelőssége.
  • A szabályok megszegése esetén a rendező egyesület a Magyar Lovassport Szövetség Elnöksége által szankcionálható.
  • A versenyzők és a hozzájuk regisztrált résztvevők által a szabályok megsértése esetén a zsűri elnöke a versenyző további versenyzését (arra a napra vagy zárt verseny esetén a teljes verseny időszakára) felfüggesztheti.

A JELENLEG érvényben lévő szabályozások miatt a szakbizottsági tagok több alkalommal folytattak egyeztetést, melyek eredménye értelmében a hatályos jogszabályi előírások miatt a versenyek megrendezésének biztonságos módját garantálni nem tudják. Ennek egyik fő oka, hogy az ország több különböző pontjából is érkeznek lovasok a rendezvény helyszínére, majd a verseny végeztével utaznak haza – ami szintén fokozott kockázatot jelenthet – ezért az a döntés született, hogy amennyiben a járványügyi helyzethez kapcsolódó intézkedések lehetővé teszik, az év második felében – kora ősszel – lenne lehetőség verseny/versenyek megtartására, ha a biztonságos és gördülékeny versenyrendezési feltételek adottak lesznek.

A Szakbizottsági és egyéb nemzetközi szervezetekkel történő egyeztetések során a lehető legtöbb versenyrendezési opció átbeszélésre került, azonban több olyan akadályozó (személyi, technika stb.) tényező is felmerült, mely a BIZTONSÁGOS versenyrendezést nem tenné lehetővé, ezért a Szakág minden igyekezete ellenére a fentebb leírt döntés meghozatal tűnt a legcélszerűbbnek.

A versenyeinken – az elmúlt évekhez hasonlóan – AQHA-bíró jelenléte is szükséges lenne, azonban a bíróknak a bírói tevékenysége a járványügyi helyzet miatt szünetel.

Természetesen továbbra is fontos nekünk, hogy versenyzőink lovagoljanak, hiszen – ha minden a terv szerint alakul – idén még lesz lehetőségük pályára lépni. Amíg az élő versenyek nem kerülnek megrendezésre, ajánljuk minden lovasunknak az E-Westernben történő indulást, melyről később tudunk részletes tájékoztatást adni.

Lovagoljatok sokat, megértéseteket köszönjük!"

Elmaradnak a rajtengedélyvizsgák

„Kedves Lovasok!

A kialakult járványügyi helyzet miatt az idei évre meghirdetett rajtengedélyvizsgák elmaradnak.

Szeretnénk felmérni, mekkora az igény erre, és ha kellő számú jelentkező van, rendezünk RV-t. Akik idén szeretnének rajtengedélyvizsgát tenni, legyenek szívesek e-mailben jelezni ezen szándékukat a western@lovasszovetseg.hu e-mailcímen. Kérünk benneteket, írjátok meg, hogy melyik egyesületben vagytok, ki az edzőtök, van-e saját lovatok és az életkorotokat.

A határidő: 2020. június 15.”

Forrás: Western Reining Szakág - Hungarian Western Reining
A borítókép a 2018-as Western Országos Bajnokság első fordulóján készült. Fotó: Camino-Foto

Kapcsolódó cikkek
Kommentek