Vége a díjlovas cilinderek korának

FEI dijlovas1200

A FEI új rendelete szerint 2021 január elsejétől kötelező lesz minden FEI verseny előtt, közben és alatt a kobak viselése. A lovasok ez után nem viselhetnek többé cilindert az Európa-bajnokságon vagy egy Világkupán a díjlovas négyszögben. „A biztonság az első”- mondja a Nemzetközi Lovas Szövetség.

2021-től minden lovasnak kötelező kobakot viselnie FEI versenyeken. Ez a szabály minden szakág minden versenyzőjére egyaránt vonatkozik, kivéve a lovastornászokat, akiket a kobak súlya megzavarna az egyensúlyozásban. Az FEI új rendelete egyébként nem kapta meg több küldöttség jóváhagyását, az aggodalmaikat elsősorban azon nemzetek fejezték ki, ahol komoly tradíciói vannak díjlovaglásnak. De a hagyomány nem lehet fontosabb, mint a versenyzők biztonsága, így a szabályozást végül megszavazták.

Eredetileg már 2020-tól életbe lépett volna az új rendelet, viszont Hollandia kérése elhalasztották ezt egy évvel, azzal az indokkal, hogy így a lovasoknak nem csak egy hónapjuk, hanem egy teljes évük lesz beszerezni egy megfelelő kobakot. Illetve ennyi idő lehet elég lesz arra, hogy a gyártók előrukkoljanak olyan modellekkel, amelyek visszaadják a klasszikus megjelenést.

Ez a szabály azonban nem csak a díjlovasoknál fog fejtörést okozni, hanem a reiningben is, ahol most még szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a versenyzők kalap helyett kobakban lovagoljanak a pályára.

Forrás: ReiterRevue
Fotó: FEI /Lukasz Kowalski

Kapcsolódó cikkek
Kommentek